23948sdkhjf

Trafikverket vill se innovation

Genom att förändra regelverket, förlänga framförhållningen samt kräva funktion och uppmuntra innovation hoppas Trafikverket få entreprenörer och leverantörer att bli både produktivare och påhittigare.
Upplands Väsby. Trafikverkets kamp för att få mer väg och järnväg för pengarna fortgår alltjämt. När myndigheten anordnade en regional leverantörsdag i Stockholm konstaterade Karin Öberg Johnsson, inköpschef för region öst, att Trafikverket gör affärer för över 35 miljarder kronor per år och att man i egenskap av den i särklass störste beställaren fått regeringens uppdrag att bedriva ett förändringsarbete och utvecklas som beställare så att leverantörerna får möjligheten att öka både produktiviteten och innovationsgraden.

– Det är ett stort och branschgemensamt förändringsarbete.

Målet är en produktivitetsökning på 2-3 procent årligen, de miljarder som därmed frigörs ska användas för att finansiera den nationella planen.

– Hittills, till augusti 2014, har vi frigjort 3,5 miljarder.

Exempel på frigjorda medel är minskade kostnader för Norra länkens avgastorn, som byggdes i trä i stället för i glas, och de underhållspaket som tagits fram för broar.

– Vi sparade miljoner på avgastornet, och räknar med att spara 25 miljoner per år på bropaketen.

Att paketera brounderhållet ska innebära färre upphandlingar och längre kontraktstider, andra verktyg verket tar till i jakten på bättre produktivitet är att upphandla konsulter på fasta arvoden, öka andelen totalentreprenader och, i samarbete med entreprenörerna, utveckla sin kravhantering.

– Målet var att ha 30 procent fastpriskonsulter 2015, nu ligger vi på 17 procent och vi är ganska säkra på att vi inte kommer att nå vårt mål där, säger Karin Öberg Johnsson.

När det gäller totalentreprenader ska fokus ligga på funktion och där har man större chans att nå målet på 40 procent uppger hon.

– 2013 var målet 30 procent och nu ligger vi på 33 procent.

Trafikverket arbetar också för att införa stabila mallar och ett kvalitetssäkrat förfrågningsunderlag. Tanken är också att anpassa regelverket, något som kommer att märkas från 2015 och framåt.

– Vi ska inte dänga 1 500 regelverk i huvudet på er, i stället ska vi lägga större ansvar på er i vår kravställan, vi vill att marknaden vara mer innovativ, då kan vi öka produktiviteten och konkurrensen.

Trafikverket ser också över de krav man anser vara kostnadsdrivande, ett annat mål är att samverka bättre med sina leverantörer, en ny inköpsmall ska dessutom ge större utrymme för innovation i upphandlingarna.

– Vi ska efterfråga innovation, möjliggöra innovation och ställa funktionskrav, säger Karin Öberg Johnsson.

Hon tillägger att entreprenörer och leverantörer kommer att märka skillnaden.

– Våra innovationsvänliga upphandlingar har fler funktionella krav, det blir mer totalentreprenader med vinst- eller förlustdelning, och längre tider både för utförande och för räkning.

Kraven på innovation finns redan, och de ger utdelning, förklarar Karin Öberg Johnsson.

– Ett exempel är en beläggningsentreprenad med underhållsansvar, vi ställde krav på funktion och det stimulerade utvecklingen av nya bindemedel och vägmarkering som sprejades fast på vägen.

Hon utlovar också bättre framförhållning i inköpsplanen.

– Det ska bli en tidigare och säkrare inköpstidplan där vi strävar mot att ha lång framförhållning.

Tanken är också att minska inträdesbarriärerna så att fler företag kan lämna anbud, i samarbete med Maskinentreprenörerna försöker man därför förenkla och objektsanpassa förfrågningsunderlagen så att man kan locka även små och medelstora entreprenörer att lägga anbud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08