Viktigt värna växter och djur
Artskyddet blir allt viktigare i täktansökningarna, det gäller därför att ta höjd för dessa frågor, varken djur eller växter får råka illa ut om verksamheten ska kunna tillåtas.
– Tendensen är att frågorna får allt större fokus i tillståndsgivningen, man måste därför ta höjd för detta i sin ansökan och ta expertis till hjälp, förklarade Jonas Söderstjerna på Setterwalls advokatbyrå, på den branschdag som SBMI anordnade i Umeå i slutet av oktober.
Han konstaterar att man bör röra sig inom rätt område och uttrycka sig på rätt sätt.
– Ordvalet är centralt.
Artskyddet är viktigt vid tillståndsprövningarna, frågan kan dock också bli aktuell om en skyddsvärd art ”flyttar in” och vid efterbehandlingen. Skulle en värnad art flytta in i täkten under drift är advokatens råd att informera tillsynsmyndigheten och hantera nykomlingarna på ett praktiskt sätt. Flyttar någon in i samband med avvecklingen av en täkt räcker det troligen att tillståndsmyndigheten beslutar om en ”mindre ändring” av tillståndet, uppger han.
Artskyddsförordningen baseras på EU-lagstiftning och talar på flera ställen om förbud mot att avsiktligt döda eller störa djur eller växter, samla in ägg eller skada djurens fortplantningsplatser eller viloplatser, och om risken att djuren eller växterna råkar illa ut är ”beaktansvärd” anger reglerna att verksamheten ska förbjudas.
Enligt Jonas Söderstjerna går det att få dispens av länsstyrelsen
om det inte finns någon annan lämplig lösning, om dispensen inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområdet och, framförallt, om dispensen behövs.
– Generellt är det synnerligen svårt att få dispens och det är extremt sällsynt.
Han konstaterar att en praxis är under utveckling, flera fall har prövats och det har visat sig viktigt att visa att man kan vidta begränsningar så att riskerna för djur och växter kan undanröjas, i annat fall förbjuds verksamheten.
Den som ändå gör fel får räkna med straff.
– Bryter man mot förbudet kan man dömas för artskyddsbrott enligt Miljöbalken, det handlar om böter och fängelse upp till två år, plus företagsbot.