23948sdkhjf

Entrack rullar vidare på framgångsspåret

– Vi har inte visat den breda massan hur stora vi faktiskt är. Vi släpper inte vårt fokus på komponenter till bandvagnar och slitdelar, men vi tar för oss på redskapssidan och nu är det dags att jobba hårdare med vårt eget varumärke NTP i Europa, säger Entracks vd Björn Nilsson.
Veddesta. Det undgår ingen som besöker Entrack i Järfällametropolen Veddesta att larvband – kompletta eller i delar – till entreprenadmaskiner väger tungt i verksamheten. Hoprullade larvband i storlekar som passar det mesta från minigrävare till de största bandschaktarna fyller stora delar av den golvyta som inte upptas av lagerhyllor. I hyllorna trängs komponenter till bandvagnar med bland annat slitstål av vitt skilda slag och en del motordelar och filter.

– Stommen i dagens verksamhet är ungefär densamma som fanns i sortimentet när Entrack bildades för drygt 40 år sedan av min far. Komponenterna till bandvagnarna har dock kompletterats med en mängd andra detaljer, i dag har vi förmodligen runt 20 000 olika artikelnummer, berättar Björn Nilsson, vd och son till grundaren Boris Nilsson.

För Boris Nilsson började historien långt tidigare i värmländska Lysvik, vackert beläget vid Fryken, mellan Torsby och Sunne. Där drev hans far Gustav åkerirörelsen Gustav Nilssons Åkeri AB. Efter hand utvidgades verksamheten och företagets lastbilar kompletterades med i första hand bandschaktare från Caterpillar. Hantering av stora massor var högt prioriterat men det fanns också utrymme för en del finlir, bland annat med hjälp av en väghyvel från International. Maskinparken var som klippt och skuren för de många väg- och dammbyggen som behövdes i en expansiv region. För Boris Nilsson var framtiden utstakad – det var maskinförare som gällde.

– Pappa har ofta sagt att han byggt alla småvägar i Värmland, säger Björn Nilsson skrattande.

Ett problem för en maskinentreprenör i den värmländska glesbygden på 1960-talet var tillgången på reserv- och slitdelar.

– De kunde vara både svåra och dyra att få fram. Boris började därför leta alternativa leverantörer – i första hand med tanke på de egna maskinerna. Bland annat etablerades kontakt med italienska tillverkare av larvband och komponenter till bandvagnar – en industri som växt sig stark i Italien med en gedigen kultur som gått i arv i generationer. Här hittade Boris allt han saknade – allt från enskilda komponenter till kompletta larvband, säger Björn Nilsson.

Fördelarna med företagets nyvunna affärskontakter blev allt mer kända i bygden. Kollegor från när och fjärran hörde av sig och ville mer än gärna utnyttja den nya kanalen till maskindelar. Vid skiftet mellan 1960- och 1970-talen blev det allt tydligare att fokus var på väg att flyttas från entreprenadverksamhet till import och distribution. 1973 togs steget fullt ut. Entreprenadrörelsen skrotades och all kraft och energi ägnades maskindelarna som hamnade i ett bolag som fick namnet Entrack.

– Vi vet egentligen inte varför, men förmodligen fanns redan då internationella ambitioner och namnet är troligen en lek med orden entreprenad och traktor översatt till något som är gångbart även utanför Sverige, säger Björn Nilsson.

– I den vevan breddades även produktutbudet till att omfatta bland annat schaktblad och senare även skoptänder. Slitdelar blev en väsentlig del av verksamheten och även en del motordelar hamnade i hyllorna.

Verksamheten växte och Lysvik var inte den mest optimala platsen för en distributionscentral med transporter till kunder som blev allt fler och befann sig allt längre bort. 1978 var det därför dags för den första satelliten som dock inte hamnade i folkrika regioner som Mälardalen, Göteborg eller Skåne. I stället satsades det på jämtländska Sörbygden, praktiskt taget mitt i storskogen mellan Östersund och Sundsvall.

– Det har fungerat bra, men främsta orsaken till att vi hamnade just där var att vi helt enkelt inledde ett samarbete med en av våra kunder. Året efter flyttade vi verksamheten i Lysvik till Karlstad, men därefter dröjde det till 1994 innan vi tog nästa steg i utvecklingen. Det var etableringen i Veddesta, strax utanför Stockholm, som verkligen blev ett lyckokast.

– Vi köpte en nedlagd bilprovningsanläggning som egentligen aldrig passade oss riktigt bra. Kunder strömmade till och vi växte snabbt ur lokalerna. Bland annat bestämde vi att Stockholmsetableringen skulle bli ett väl så viktigt nav för verksamheten som Karlstad med ett omfattande lager, service, verkstad och försäljningsverksamhet.

– Vi ställdes snabbt inför valet att leta en helt ny etablering eller att bygga nytt. Vi byggde nytt och där sitter vi fortfarande. Genom alla år har vi undvikit att dra på oss skulder och undvikit att fastna i åtaganden gentemot exempelvis hyresvärdar. Därför äger vi själva de fastigheter vi sitter i på alla sex svenska orter från Eslöv till Luleå där vi är etablerade i dag.

Stockholmsenheten leds av Magnus Nord, tillika gift med Björns syster Karin som är ekonomiansvarig i företaget. Magnus Nord konstaterar att det varit en tydlig generationsväxling bland svenska maskinentreprenörer. Med generationsväxlingen följer ett nytt sätt att tänka och Entrack har varit mycket måna om att bygga upp och följa en strategi som är helt anpassad till den nya generationen entreprenörer.

– De yngre som nu tar över värdesätter sin tid på ett helt annat sätt än de äldre entreprenörerna. De vill utnyttja sin tid maximalt både yrkesmässigt och privat. Maskiner som står still i onödan accepteras inte, samtidigt vill man inte hålla något egentligt lager själv. Går något sönder eller slits ut förväntar man sig att den nödvändiga reservdelen ska finnas tillgänglig omedelbart. Den nya generationen är inte lika lojal mot sina leverantörer som sina företrädare. Tillgänglighet och snabba leveranser är viktiga tillgångar som skapar konkurrenskraft när marknaden formligen exploderar med märken och modeller, säger Magnus Nord.

– Vi försöker leva upp till det och och har därför i praktiken byggt upp två huvudlager: Karlstad och Stockholm med ambitionen att ha hög tillgänglighet även för ovanliga maskiner. Samtidigt är lagren på övriga platser också förhållandevis välfyllda. Om det är något vi är dåliga på är det att hålla nere lagersaldot. Vi binder mycket kapital i samtliga lager, men det är nödvändigt för att våra kunder ska kunna få en saknad komponent utan onödig tidsspillan.

I vår hårt konkurrensutsatta verksamhet har vi ett tydligt fokus på att hjälpa kunden. Ett sätt är att ha personal med hög kompetens och bra servicevilja. Målet är att till exempel kunna hjälpa en kund även om denne inte har med sig reservdelsnumret. Oftast räcker det om kunden beskriver den önskade komponenten så kan vi leta fram den. Vi försöker också vara tillgängliga i tid.

– En normal arbetsdag öppnar våra etableringar klockan sju på morgonen och stänger inte förrän halv sex. Standardvaror kan hämtas på stört. Hälften av kunderna hämtar själva det som behövs och hälften av dessa beställer över disk. Många bryr sig alltså inte ens om att ringa först. De vet att vi med stor säkerhet har vad de behöver hos oss.

– Ett tecken på att vår filosofi uppskattas av kunderna är att vi har ungefär 10 000 aktiva kunder per år – allt från bönder till stora maskinentreprenörer.

– Beställningar som rings in före tre distribueras i regel samma dag. Vi är väl bekanta med transportbranschen. Vi är en viktig kund som transportköpare. Vi har avtal med transportörer och är vana vid att hitta lösningar efter kundens behov. Vi har också ambitionen att samordna transporter där så är möjligt. Samtidigt försöker vi miljöanpassa transporterna och använda båt och järnväg så mycket som möjligt. Grovt gissat hanterar vi mellan 5 000 och 6 000 ton gods per år som ska både ut och in.

Magnus Nord ser en stor fördel i att företaget tillhandahåller ett så pass stort sortiment av komponenter i olika prisklasser inom den egna nischen.

– Vi har allt inom slitdelar och bandvagnsdelar, även till gruvsidan.

Kunden får vad som efterfrågas – originaldelar eller ett billigare alternativ. Vi representerar till exempel gummilarver från Bridgestone och Bercos underreden i Sverige. Vi vill inte vara märkesnischade utan erbjuder ett stort antal reservdelar till främst Volvo, Caterpillar och Komatsu, men även till andra tillverkare om kunden så önskar.

Ofta erbjuds två kvalitetsnivåer, en premium och en standardvariant. Redskap är en relativt ny produktlinje som togs in i sortimentet kring millennieskiftet, inledningsvis handlade det främst om att vara återförsäljare av skopor.

– Vi ville expandera, men det var svårt att växa inom det befintliga sortimentet. Vi började som återförsäljare, men i och med förvärvet av Kils Maskin i mitten av 2000-talet har vi vår egen tillverkning av i första hand skopor och plogar med varumärket Mito. Vi har även egen tillverkning i Polen och kompletterar det med legotillverkning i Baltikum och vad gäller underreden och slitdelar även Kina, säger Magnus Nord.

– Vi har haft en god utveckling under senare år. Trots att det skett en förflyttning av tillverkningen mot Asien och med den en helt annan prisbild så håller vi omsättning och resultat väl uppe. I pengar har det legat stabilt eller något ökande under de tre-fyra senaste åren och stannade en bit över 180 miljoner kronor i koncernen under 2013. Vi tolkar det som att vi tar marknadsandelar vad gäller volym. Vi är förhållandevis oberoende av konjunktursvängningar. Det finns alltid ett behov av att hålla äldre maskiner i gott skick. Det som framför allt påverkar vår ekonomi är stålpriser och snötillgång. Exempelvis använder vi högkvalitativt Hardox-stål i skoporna och vi är dessutom certifierade av SSAB.

Några sentillkomna tillskott i redskapsprogrammet är de hydrauliska verktyg för rivning, skrot- och materialhantering samt återvinning som omfattas av uppdraget som återförsäljare för finska Ramtecs Robi-produkter.

– Kompletteringen var naturlig eftersom vi länge haft gott om kunder bland rivare och återvinnare. Marknaderna ser dessutom mycket intressanta ut på sikt. Robi-produkterna har även stor betydelse i den maskinpark som vi nyligen börjat erbjuda för uthyrning, säger Magnus Nord.

Vad gäller underreden för bandgående maskiner har Entrack efter hand utvecklat ett helt eget varumärke – NTP som står för Nordic Track Parts.

– Här samarbetar vi sedan tre till fyra år med några partners i Asien. Varumärket lanserade vi för knappt ett år sedan. Som vi ser det är det ett fullgott alternativ för samtliga kunder.

Hittills har vi smugit ut det, men nu börjar vi jobba mer aktivt mot kunder i Europa och letar återförsäljare. Verksamheten sköts av en organisation i Italien som vi en gång byggde upp för att den skulle se till att logistiken fungerade vid transporterna från de italienska tillverkarna till oss i Sverige. Här ser vi också den stora fördelen med familjeföretaget. Vi styrs inte av kvartalsekonomi utan kan ha tålamod i lanseringen och ha råd att tänka långsiktigt.

– Just nu är vi inne i något av en konsolideringsperiod. Vår senaste nystart var i Göteborg där vi förvärvade en av våra återförsäljare och på köpet fick både verkstadslokaler och ett par servicebilar. Nu har vi ungefär 45 anställda i Sverige och tar det lugnt med nya etableringar. Däremot ser vi fortsatta expansionsmöjligheter inom redskap. Vi ska helt klart bli ännu offensivare och bredda redskapsutbudet ytterligare, säger Magnus Nord.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093