23948sdkhjf

Peab förbättrar resultatet

Trots att efterfrågan inom anläggningsområdet minskat kraftigt jämfört med förra året redovisar Peab ökningar av såväl omsättning som rörelseresultat under årets nio första månader jämfört med motsvarande period förra året.
Enligt vd och koncernchef Jesper Göransson utvecklas företaget nu i rätt riktning, mycket tack vare de åtgärder som vidtagits för att öka lönsamheten och begränsa kapitalbindningen.

Bland annat är företaget betydligt noggrannare vid anbudslämning. I praktiken betyder det att andelen medelstora och mindre bygg- och anläggningsprojekt blir allt större. En märkbar effekt är att orderingången minskat från 26,9 miljarder kronor under förra årets nio första månader till 24,2 miljarder kronor för motsvarande period i år.

– Genom åtgärdsprogrammet har vi lagt grunden för en effektivare verksamhet och ett mer lönsamt Peab. Vi ser resultateffekter såväl vad gäller sänkta omkostnader som ökad intjäning, säger Jesper Göransson.

Enligt företaget har siffrorna förbättrats inom samtliga affärsområden utom Anläggning där nettoomsättningen under de tre första kvartalen är tolv procent lägre än förra året. Minskningen från drygt åtta miljarder kronor till sju miljarder kronor kan förklaras med att marknaden minskat – något som gäller investeringar såväl som drift och underhåll. I synnerhet på drift- och underhållsområdet känner Peab dessutom av en skärpt konkurrens och därmed ökad prispress.

Industrisidan som bland annat omfattar produktsegment som betong, asfalt, stenmaterial, transport och maskinuthyrning har ökat i omsättning från 7,5 miljarder kronor till strax under åtta miljarder kronor. Delvis kan ökningen förklaras med att den milda vintern möjliggjorde en tidig säsongsstart, men i delårsrapporten konstateras också att volymökningen fortsatt under året.

Det klart största affärsområdet är bygg som omsatte ungefär 17,6 miljarder kronor under årets nio första månader, en ökning med ungefär 700 miljoner kronor. Här noteras också den överlägset bästa resultatförbättringen. Främsta anledningen till miljardlyftet är dock att företaget under jämförelseperioden förra året tog engångskostnader på 920 miljoner kronor som hänförs till det nämnda åtgärdsprogrammet.

Största omsättningsökningen noteras inom det förhållandevis lilla affärsområdet projektutveckling, vilket Jesper Göransson förklarar med den allt starkare bostadsmarknaden, i synnerhet i Stockholm.

– Igångsättningen av egenutvecklade bostäder under de nio första månaderna uppgick till 1 797 (1 213) och antalet sålda bostäder till 1 929 (1 254), säger Jesper Göransson.

Den stora utmaningen för oss och för branschen är bristen på resurser, till exempel projektledande personal, samt bristen på byggbar mark för hyresbostäder. Därutöver innebär bristen på politisk samsyn att viktiga infrastruktursatsningar skjuts i tiden, vilket skapar osäkerhet för oss och riskerar att dämpa tillväxten i Sverige, säger Jesper Göransson.

I rapporten framgår också att företagets totala riskexponering i balansräkningen på grund av Northland Resources ekonomiska problem uppgår till 260 miljoner kronor. Till det kan komma kostnader för uppsägning av personal och den avstannande transportverksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174