23948sdkhjf

BIM blir ett krav 2015

BIM är framtiden hävdar Trafikverket och kräver digitala objektsmodeller i investeringsentreprenader från och med 2015. – Det finns ingen återvändo, säger projektledare Ann-Therese Albertsson.


BIM är ett självklart inslag i större entreprenader som Västlänken eller Förbifart Stockholm. Nu tar dock Trafikverket det hela ett steg längre, från och med nästa år kräver de BIM i samtliga investeringsentreprenader – stora som små.

– Det ska finnas objektsorienterade modeller när entreprenörer handlas upp, förklarar Ann-Therese Albertsson, Trafikverkets projektledare för införandet av BIM.

Att bygga med BIM innebär att ta farväl av både pappersritningar och datamodeller enbart uppbyggda av linjer. I deras ställe kommer datamodeller uppbyggda av objekt som försetts med egenskaper, där alla ändringar slår igenom direkt i hela modellen och där ingen information går förlorad på vägen.

– BIM handlar om att få en obruten informationskedja i samhällsbyggandeprocessen, det låter krångligt men det innebär stora vinster, säger Ann-Therese Albertsson.

Skalan är glidande , enligt den engelska ”BIM-trappan” motsvarar pappersritningar BIM-nivå noll medan dagens projektörer ofta arbetar på nivå ett, det vill säga med datorstödda system som till exempel 2D- och 3D-Cad där bygget visualiseras med linjer.

Trafikverket satsar dock högre än så 2015.

– Vi vill nå nivå två, då är det inte längre en teckning utan all bygginformation ska finnas digitalt i modellen och alla objekts egenskaper och attribut ska beskrivas, säger Ann-Therese Albertsson.

Upptrappningen kommer att ske gradvis.

– Det kommer väl att ligga mellan nivå ett och två ett tag men vi ska successivt ta oss hela vägen fram.

De informationsbärande modellerna ska alltså finnas med i alla investeringsentreprenader, oavsett om det handlar om en komplicerad mångmiljardtunnel eller en busshållplats?

– I princip ja, men vi ska sätta en lägsta nivå och det är den som ska uppnås i de minsta projekten, säger Ann-Therese Albertsson.

Huvuddelen av all information läggs in redan vid projekteringen, anläggningen byggs upp digitalt och det ska gå att upptäcka redan i modellen att, till exempel, två balkar krockar. Att eliminera felen långt innan skopan satts i backen ska spara tid och pengar.

– Det är också ett bra sätt att hitta alternativa lösningar i byggskedet, det är lite mer arbete i början, men det har man igen sedan.

Med alla data samlade ska man lätt kunna kontrollera att bygget är på rätt väg och att de uppsatta målen – som också finns inlagda – nås.

Entreprenörens arbete kommer att påverkas i hög grad, den som kör maskin kan förhoppningsvis koppla relevanta delar av modellen till sitt maskinstyrningssystem, pappersritningen ersätts av en dataplatta, all relevant information ska kunna plockas direkt från modellen, till exempel mängdberäkningar som alltid ska vara korrekta. Den desperata jakten på den senaste versionen av bygghandlingarna kan därmed vara över.

– BIM är inte nästa generations CAD utan ett paradigmskifte, BIM väver samman byggprocessen på ett helt nytt sätt, säger Ann-Therese Albertsson.

BIM ska innehålla rätt information under projektering och byggfas, när den tredje och högsta BIM-nivån uppnås omfattas även förvaltningsfasen.

– Då kan den som ska underhålla en 30 år gammal bro veta exakt hur den är konstruerad, vad den består av och vad den som reparerade bron 15 år tidigare gjorde, exemplifierar Ann-Therese Albertsson.

För Trafikverkets del lär BIM i förvaltningsfasen dock bli aktuellt först om många år.

– Vi har väldigt många anläggningar, det är järnvägar, vägar, broar, stationsfastigheter. Ska vi använda BIM i förvaltningsfasen gäller det i ett första skede bara våra nya projekt, annars blir det ogörligt.

Hon tror också att modellerna kan förses med andra typer av viktig information i framtiden.

– Det kan till exempel gälla arbetsmiljö, så att man kan förutsäga svåra miljöer.

Tanken är att BIM också ska bidra till en förbättrad produktivitet, målet är till exempel att införandet av BIM i alla investeringsentreprenader 2015 ska leda till 150 miljoner sparade kronor. Ett tämligen blygsamt mål, om man ska tro på Trafikverkets beräkningar.

– Vi vet att vi normalt får betala 10-15 procent extra för våra projekt på grund av projekteringsfel eller designfel, så kallade ”ätor”. Kan BIM göra att vi sparar in en enda av dessa procentenheter innebär det i sig 250 miljoner kronor.

Ann-Therese Albertsson deklarerar att BIM är en del i den hittills rätt långsamma utvecklingen mot ett mer industriellt byggande. När det nu äntligen blir åka av måste alla hänga med, manar hon.

– Det är dags att börja ta det här på allvar.

Manegen är väl krattad, verktygen finns och det som krävs är insikt, utbildning, uppdatering av berörda regelverk och en ökad standardisering, hävdar hon.

– Vi strävar efter att man ska kunna använda de IT-system och de verktyg man har, men då måste vi jobba fram en standard för datamodeller, processer, begrepp och språk.

Standardiseringsarbetet sker främst inom BIM Alliance, där bland annat Trafikverket, flera byggbolag, konsulter och fastighetsbolag ingår. Verket arbetar även internationellt för att utveckla ett öppet filformat som ska göra det möjligt för olika system att kommunicera med varandra.

Ann-Therese Albertsson tror att en svensk begreppstandard inom byggsektorn kan finnas på plats om några år. Hon tillägger att standarden kommer att bli just svensk, att sikta högre än så anser hon vara dels onödigt, dels orealistiskt med tanke på hur många länder som omfattas.

Trots att vare sig standarden eller det öppna filformatet finns på plats är det hög tid att satsa mer på BIM, hävdar Ann-Therese Albertsson.

– Det är viktigt att vi tar det här steget framåt och det går att göra mycket redan i dag.

– Det kräver förstås en del i början, som med allt annat nytt. Det är en process, men det finns ingen annan väg att gå.

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har mer läsning i ämnet, se nedanstående klickbara länkar.

NCC välkomnar BIM, eller VDC som de föredrar att kalla det.

Maskinförarna kan ha mycket att vinna på BIM.

Vad är BIM egentligen? Korta fakta finns här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08