23948sdkhjf

Uppmärksammat miljötänk

Utsläppen måste minskas och förr eller senare kommer kraven på ”rena” fordon och maskiner att skärpas globalt.
Fossila bränslen beskrivs i allmänhet som den största enskilda källan till växthusgaser. Enligt Naturvårdsverket baseras ungefär en tredjedel av den svenska energianvändningen på fossila bränslen. Att dessa måste fasas ut och ersättas av helt andra alternativ står i dag helt klart och är inte ens kontroversiellt.

Till stor del har det handlat om att hitta alternativa bränslen, men långsiktigt behövs även andra lösningar och vad gäller transporter har elektriciteten hamnat i fokus. Än så länge har dock tekniken stora brister, vilket skapat behov av hybridlösningar. För många har hybridlösningen dessutom blivit närmast synonymt med en kombination av förbränningsmotor och elektricitet.

Allt fler tillverkare av entreprenadmaskiner har valt att följa det spåret. Ett undantag är Caterpillar som skapat en lösning där hydrauliken blivit ett alternativ till elektriciteten. Volvo lanserade för något år sedan en hybridlastare som dock drogs undan från marknaden praktiskt taget omedelbart. Den enkla förklaringen var att hybridlösningen med förbränningsmotor och elektricitet inte bedömdes tillräckligt konkurrenskraftig jämfört med andra lösningar.

Och här har Volvo onekligen en fördel framför flertalet konkurrenter i att man bedriver en egen motortillverkning som har tillräcklig volym för att kunna satsa på utveckling av fler än ett alternativ.

Och det lever företaget högt på när koncernen trappar upp miljömålen avsevärt. Och då handlar det inte bara om att drastiskt sänka utsläppen av koldioxid i de fordon som tillverkas utan även om att göra produktionsanläggningarna helt CO2-neutrala och att bidra till bättre utbildade förare med miljöanpassad körteknik.

Redan för fyra år sedan anslöt sig Volvo Lastvagnar, som första fordonstillverkare, till Världsnaturfondens initiativ Climate Savers och förband sig samtidigt att bedriva ett utvecklingsarbete som resulterar i kraftigt minskade koldioxidutsläpp från framtida fordon, en satsning som underlättas av den breda erfarenheten av olika motoralternativ.

Med stor säkerhet lär miljömedvetandet och de investeringar som görs i arbetskraft, utrustning och teknikutveckling att vara lönsam på sikt. Utsläppen måste minskas och förr eller senare kommer kraven på ”rena” fordon och maskiner att skärpas globalt.

En trolig utveckling är att vi i framtiden kan få se betydligt mer specialiserade fordon, exempelvis kan eldrift lämpa sig extremt väl för korta transporter, inte minst i stadsmiljö. Att vd och koncernchefen Olof Persson fått uppdraget som en av två ordförande i en panel som på uppdrag av FN ska arbeta för att skapa hållbara transportsystem visar också att engagemanget röner internationell uppmärksamhet. Det kan ju kännas skönt när det just nu annars handlar mycket om misstankar om en lastbilskartell där tillverkare som MAN, Daimler, Volvo och Scania nämnts i sammanhanget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078