Vindkraftens djurpåverkan utreds
3,7 miljoner kronor öronmärks nu av Energimyndigheten för att öka kunskapen om hur de allt fler vindkraftanläggningarna påverkar ren och kungsörn.
Arbetet delas in i två projekt där projektledningen ligger hos Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Umeå svarar för renarna och Uppsala för örnarna. Projekten är de första som beviljas stöd inom den nya etappen av forskningsprogrammet Vindval och resultatet ska presenteras under 2015.
En grupp forskare ska studera hur renar och deras val av betesområden påverkas av vindkraftverk under driftfasen, och vilka konsekvenser det i så fall kan få på renskötseln. Projektledare är Anna Skarin som ansvarade för 2013 års Vindvalsstudie då området kring två mindre vindkraftsparker som byggdes i Malå studerades. Där blev slutsatsen att renarna undvek området kring vindkraftsparkerna under själva byggtiden.
– Jag tycker att det är bra att vi nu kan följa upp hur renarna reagerar på vindkraft i driftsfas eftersom den kunskapen fortfarande saknas. Vi kommer också börja titta på den kumulativa påverkan som vindkraft och annan markanvändning har på renskötseln, säger Anna Skarin.
Kungsörnsprojektet leds av professor Birger Hörnfeldt och kommer bland annat att omfatta analys av data från tidigare GPS-märkta örnar.
Vindval bedrivs i samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket sedan 2005 och ska ge besked om hur vindkraften påverkar människor, djur och natur. I somras förlängdes programmet med en tredje etapp fram till mitten av 2018 och omfattar totalt 27 miljoner kronor.