23948sdkhjf

Maskinstyrning på nya grunder

Med avstamp i avancerad teknologi hämtad från bland annat styrning av långdistansrobotar finns nu ett maskinstyrningssystem som utlovas lyfta grävmaskinistens arbete till nya höjder. Systemet hade Europapremiär i Abelcos monter på Entreprenadexpo.
Det talas ibland om att gå utanför boxen. Det gäller i hög grad den amerikanske maskinföraren Philip Paull som efter 25 år vid spakarna ville lyfta grävarbetet till en högre nivå.

– Jag ville helt enkelt kunna leverera ett helt perfekt arbete varje gång jag satte mig i maskinen. Jag ville veta att jag hade rätt fall, rätt nivåplan och jag ville veta att alla parametrar var korrekta utan att lämna hytten och utan att behöva förlita mig på ytterligare en person i gropen. Dessutom ville jag att den teknik som behövdes skulle vara lätt att installera och framför allt lätt att använda, säger Philip Paull.

Det traditionella styrsystemet utgår från maskinens position och beräknar grävaggregatets rörelser. Philip Paull har i stället i sitt 1Dig utgått från skopans position, inte från maskinens placering. Enkelt uttryckt siktar föraren på lämpligt mål varefter maskinen utlovas säkra rätt plan eller rätt lutning.

När systemet är aktiverat kommer varje skopa som är kalibrerad i programvaran att automatiskt ställas in i den vinkel som krävs för största exakthet i arbetet, lovar Philip Paull.

– Ett mål har varit att nå bästa möjliga produktivitet och det kräver snabb respons på spakrörelserna. Därför har vi varit ute efter hård- och mjukvara som ger ett både snabbt och precist resultat. Bland annat använder vi extremt snabba sensorer. Den teknik som används hittade jag till stor del inom avancerad rymd- och militärteknologi.

Systemet har tagits till Sverige av Mikael Andersson, grundare av Abelco, som nu blir första återförsäljare i Europa. Avsikten är primärt att sälja systemet i Sverige, men även övriga Norden är intressant.

– Styrsystemet kan köpas komplett med grävsystem, men det kan också anslutas till de flesta grävsystem som redan finns på marknaden. Vill man inte använda ett grävsystem så går det också bra även om det är ett bra komplement, säger Mikael Andersson.

– Systemet är väldigt lätt att installera. Det räcker i praktiken med sensorer på varje maskin. När sensorerna är på plats kan ett system dessutom användas på flera maskiner. Väl så viktigt är att de komponenter som används visat sig vara väldigt motståndskraftiga. De klarar bland annat stötar, vibrationer, fukt och även stora temperaturväxlingar. Som tillval finns dessutom ett vågsystem som väger dynamiskt under lastning, lovar Mikael Andersson.

I montern på Entreprenadexpo fanns också en XCMG-märkt grävare.

– Vi ökar samarbetet med en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. I dag kan vi bland annat erbjuda en 16-tons hjulgrävare, en åttatons bandgrävare och en elvatons hjullastare från XCMG, men framöver får vi tillgång till ett betydligt större produktutbud, säger Mikael Andersson.

– Tanken är att den närmaste tiden styra över fokus, dels till våra kompakta midjestyrda lastare i storlekar från 1,5 till 3,5 ton, dels till samarbetet kring XCMG. Det senare kommer bland annat att märkas i form av att maskinerna tills vidare förses med dubbla varumärken.

– Produkterna från XCMG har genomgått en kraftigt kvalitetsförbättring under de senaste två åren. Bland annat har en helt ny, supermodern fabrik byggts. Där det tidigare jobbade 3 000 personer jobbar nu ungefär 300, övriga delar av produktionen är automatiserad, säger Mikael Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063