Regeringen ett hot mot stärkt byggmarknad
En lögn springer fort, men hinns alltid ifatt av sanningen.
Det ser förhållandevis bra ut f ör svensk byggindustri det närmaste dryga året om man ska tro den senaste konjunkturrapporten från Sveriges Byggindustrier. Efter fjolårets ras förväntas 2014 innebära en ökning av bygginvesteringarna med hela elva procent – en ökning som förväntas hålla i sig även under 2015, om än i långsammare takt. Om prognosen slår in kommer de samlade bygginvesteringarna nästa år att hamna väldigt nära de dryga 380 miljarderna från rekordåret 2007.
Till stor del är det hushållens stärkta ekonomier och att antalet sysselsatta ökat som driver utvecklingen. Med hushållens ökade konsumtionskraft ökar efterfrågan på bostäder, vilket nu också märks i form av ett kraftigt ökat bostadsbyggande.
Visserligen finns tecken på att bostadsbyggandet nått något av en topp just nu, men att nivån kommer att bibehållas under nästa år. I varje fall vid en första anblick ser det knappast ut som om Riksbankens något oväntade beslut att sänka reporäntan till noll kommer att innebära några större förändringar åt det ena eller andra hållet. Visserligen innebär beskedet med stor säkerhet sänkta boräntor, vilket skulle kunna innebära ökat tryck efter bostäder, men den utvecklingen lär samtidigt bromsas av att priserna säkerligen går upp. Det är heller inget högt odds på att vi förmodligen kommer att möta krav på ökade amorteringar för att hålla nere hushållens skuldsättning.
Även om flertalet kurvor pekar uppåt finns undantag. Det gäller främst industriföretagen, vars investeringar fortsätter sjunka. Det beror i första hand på den fortsatt svaga efterfrågan på metaller runt om i världen, något som slår hårt mot gruvnäringen som fortsätter att dra ner på sina investeringar.
Men även den övriga industrin sviktar. Trots att industrins kapacitetsutnyttjande generellt beskrivs som det högsta på mer än tre år är det betydligt lägre än före finanskrisen och motiverar därmed inga större investeringar. Trots det finns vissa förhoppningar om att kurvan vänder uppåt igen under nästa år och bidrar till att även lokalbyggandet ökar under 2015.
På anläggningssidan har framför allt de offentliga investeringarna gått i stå. I år är det helt och hållet privata satsningar som gjort att investeringarna ökat. Nu finns förhoppningar om att de offentliga satsningarna tar fart igen, framför allt inom järnvägssektorn. Den nya regeringens första veckor vid makten visar dock tecken på att det kan krävas en nedrevidering av prognosen.
Socialdemokraterna har tydligt visat att tidigare löften och överenskommelser inte gäller. Nu är det viktigaste att få med sig Miljöpartiet på tåget, vilket bland annat resulterat i att jätteprojekt som Nya Slussen och Förbifart Stockholm stoppats. I Norrbotten har byggandet av förbifarterna Vitangi och Masugnsbyn stoppats på grund av att Northland Resources gruvverksamhet lagt i malpåse.
I Norrbotten är man också mycket upprörd över att Socialdemokraterna tycks svika vallöftet att börja bygga den första etappen av Norrbotniabanen under innevarande mandatperiod. Trots löften om att finansieringen redan var klar finns inte en krona avsatt i budgetpropositionen. En lögn springer fort, men hinns alltid ifatt av sanningen.