23948sdkhjf

Yanmar stärker supporten

Maskinerna på Entreprenadexpo i all ära, men hos Wiklund Trading hamnade även Lars Sandqvist i centrum som Yanmars nyblivne serviceansvarige för Norden och Baltikum. Hårdast konkurrens om intresset i montern levererade minigrävaren SV18 som introduceras i Sverige nu i höst.
Japanska Yanmar började tillverka entreprenadmaskiner 1967 och redan året efter levererades företagets första minigrävare, en produktgrupp som därefter dominerat produktionen tillsammans med de små dieselmotorer som började tillverkas redan för drygt 100 år sedan.

I dag finns 17 modeller av mini- och midigrävare på programmet i storlekar från 0,6 till 9,7 ton. Därutöver erbjuds också banddumprar i sex modeller som tillverkas av den italienska samarbetspartnern Cormidi.

Sedan januari 2006 har Wiklund Trading haft generalagenturen i Sverige för Yanmar och försäljningsansvarige Henrik Wiklund har flera anledningar att glädjas i montern på Entreprenadexpo.

Dels visar anställningen av Lars Sandqvist som en förstärkning av supporten att Yanmar verkligen ser seriöst på Sverige och norra Europa som en viktig marknad. Tidigare har vi ibland fått hämta teknisk support från Frankrike. Med Lars Sandqvist, som bland annat har många år i ledande positioner på Volvo med sig i bagaget, får vi tillgång till värdefull erfarenhet och teknisk kompetens på hemmaplan. Dels är Yanmar inne i ett flöde med flera nya maskiner där vi nu kan visa den helt nya SV18. Dels har tre timmar här i Borgeby varit bättre för oss än tre dagar i Göteborg, säger Henrik Wiklund.

Glädjen blir inte mindre av att även maskinförsäljningen har skjutit fart efter en seg period. Och uppgången gäller hela maskinprogrammet som utöver Yanmar också omfattar hjullastare från Kramer Allrad och redskap från Cangini.

– Vi får lämna allt fler offerter och vi petar ut maskiner i ett rätt bra tempo, säger Henrik Wiklund.

Yanmar har ett lättbegripligt system där maskinbeteckningen också anger vilken typ av maskin det handlar om. Vio-modellerna introducerades 1993 och betyder helt enkelt zero tail – det vill säga att ingen del av maskinens överbyggnad hamnar utanför larvbredden vid sväng. SV-modellerna står för Semi Vio, alltså i praktiken ”kortrumpad”.

Det senaste tillskottet i maskinparken är SV18 med breddbar bandvagn. Den kan ses som en uppgraderad SV17, med vissa delar hämtade från större syskon.

Arbetsvikten med hytt ligger strax under två ton. Bland annat är hytten väl tilltagen jämfört med många andra maskiner i den här storleksklassen. Kraftkälla är en av Yanmars egna nyutvecklade dieselmotorer som ger en effekt på ungefär 13 hästkrafter. Enligt tillverkaren är det en helt ny motorgeneration som inte bara lever upp till de skärpta kraven på minskade utsläpp och minskat buller, utan också värms upp snabbare, vilket exempelvis underlättar vid start.

– Yanmar lägger också en hel del krut för att skapa en hytt med bra arbetsmiljö. Förarstolen är reglerbar, reglage och armstöd är bra placerade och bra utformade. En LCD-display ger information om maskinens status i realtid. Bland annat visar den temperaturen på motorolja och kylarvätska, bränslemängd och varnar för exempelvis avvikande oljetryck eller om batteriet tappar i styrka, säger Henrik Wiklund.

Inte minst här i Sverige kräver förarna och maskinägarna allt som oftast att en grävmaskin ska vara utrustad med tiltrotator.

– SV18 är väldigt bra förberedd för användandet av såväl tiltrotator som redskap som kräver ett rejält hydraulflöde. Maskinen klarar sig väl i konkurrensen med sin proportionalstyrning och med både tredje och fjärde funktion som standard.

I somras tog för övrigt Yanmar hem en stororder på minigrävare. Det var Cramo som på ett bräde beställde ungefär 500 mini- och midigrävare i storlekar mellan ett och tio ton. Maskinerna levereras i omgångar direkt från Yanmars europeiska huvudanläggning i franska Saint Dizier och sprids ut bland Cramos hyrdepåer runt om i Europa. Varje maskin levereras med snabbfästen samt gräv-, kabel- och planeringsskopa som tillverkas av Bollnäsföretaget Mowit.

– För oss innebär storordern egentligen bara att vi troligen kommer att få sköta eftermarknaden för de maskiner som hamnar i Sverige. Men det blir också en signal till marknaden att våra produkter håller för hård hantering när ett så stort antal maskiner köps av en krävande kund som Cramo. Så det kan bidra till nya kunder också, säger Henrik Wiklund.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078