Magisk låda får dimman att lätta
Den lilla lådan på hjul väger inte mer än ungefär 55 kg, men likt en magikers trollstav får den damm, rök, mögel, dofter samt till och med virus att försvinna. För killarna på LT Riv & Asbestsanering innebär det bland annat avsevärt förbättrad inomhusmiljö vid rivningsarbeten.
– Vi har just inlett en etapp där vi med LT Riv som underentreprenör river ut allt inkråm ner till stomrent. Lokalerna har gåtts igenom noggrant innan vi gick in och dokumentationen visar bland annat att vi slipper hantera farliga ämnen som asbest, säger G Insulanders platschef Patrik Johansson.
Om de färdiga lokalerna ska användas till vård och omsorg kan det vara på sin plats att även rivningsarbetarna erbjuds en arbetsmiljö som tar till vara modern teknik för att underlätta arbetet och öka säkerheten. För att uppnå detta har LT Riv köpt in ett antal små lådor på hjul. Lådorna påminner utseendemässigt en hel del om traditionella luftrenare och deras uppgift är också att rena luften, men med teknik som skiljer sig åtskilligt från den traditionella.
De små lådorna hyllas onekligen av LT Rivs arbetsledare Marco Forslund som sysslat med håltagning och rivning i 18 år.
– Vår arbetsgivare ska ha en eloge för att de tillhandahåller bästa tänkbara säkerhetsutrustning för oss rivare. Den främsta förbättringen med den här tekniken är att det knappt finns något damm i luften oavsett vilka arbetsuppgifter vi håller på med. Vi kan alltid se vad vi gör, vi behöver inte vänta på att dammet ska lägga sig. Vi kan arbeta säkert och betydligt snabbare än med konventionell utrustning, säger Marco Forslund.
Filterbaserade luftrenare har funnits länge. Göteborgsföretaget Renluftsteknik har valt att i stället använda joniseringsteknik, vilket innebär att luften fylls med positivt och negativt laddade joner som klumpar ihop föroreningar till större och större partiklar som snabbt växer sig så stora att de sjunker till golvet på grund av sin egen tyngd. Enligt tillverkaren avlägsnar jonerna även rökpartiklar och lukter samt inaktiverar mögelsporer, bakterier och virus genom oxidering. Resultatet blir att olika typer av saneringsjobb kan göras säkrare, snabbare och väl så effektivt som med alternativa metoder.
Tekniken är inte ny. Den är förhållandevis vanlig i exempelvis bagerier, sjukhus och andra miljöer som snabbt behöver saneras från damm och andra skadliga partiklar. Den har även använts i byggbranschen, bland annat lanserades liknande produkter redan för cirka 20 år sedan. Möjligen var produkten då lite före sin tid och när nu Jack Midhage erbjuder ett joniseringsaggregat är man helt övertygade om att marknaden i dag är betydligt mer mottaglig för den här typen av miljöförbättrande åtgärder.
– Joniseringsaggregatet tar bort upp till 90 procent av de luftburna mikropartiklarna direkt ur luften. Det är dessutom lätt att hantera och rengöra samtidigt som driftkostnaden är avsevärt lägre än för de filterbaserade luftrenarna som formligen äter filter – och filter är dyra, säger Midhages säljare Mats Karlsson.
Produkten som fått namnet Oxysan drivs med 1-fas, 230 volt, och finns i flera versioner med varierad kapacitet. I Råcksta används det näst kraftigaste aggregatet som med en energiförbrukning på upp till 300 watt utlovas klara att hantera luftvolymer från 100 till 1 000 kubikmeter beroende på den belastning luften i rummet utsätts för. Vid större rumsvolymer är det enkelt att komplettera med ytterligare aggregat.
Joniseringen kan ställas in i fem olika nivåer och tillsammans med en steglös luftfläkt underlättar det val av rätt driftsläge. I praktiken kan nivåerna variera mellan en svag ström som håller damm och föroreningar borta från inandningsluften till det högsta flödet som används för att snabbt få bort luftföroreningar, starka lukter eller sporer ur en kraftigt nedsmutsad lokal.
– Joniseringsaggregatet är utrustat med tre filter som är enkla att rengöra. I och med att aggregatet inte suger upp dammet blir belastningen inte så stor och livslängden på filtren blir riktigt lång. Det ska räcka att rengöra förfiltret var eller varannan dag dag. Grovfiltret och det innersta partikelfiltret rengörs vid behov, vilket kanske innebär en gång i veckan, säger Mats Karlsson.
De sex joniseringsrören utlovas en livslängd på 2 000 till 3 000 timmar, vilket motsvarar två till tre års användning vid normal användning.
Just joniseringsrören är annars den detalj som Johan Sennerstad, medlem i Lambertssons maskingrupp och van att studera ny teknik och ny utrustning, ser som en tänkbar svaghet i produkten.
– Jag är egentligen mest orolig för att de inte ska hålla vid transporter och när aggregaten lyfts av och på transportfordonen. En bra lösning är att det inte finns några utstickande knappar. En mindre bra är de utstickande handtagen som gör att de inte kan staplas. Men det är en detalj som borde vara ganska lätt att åtgärda. Som uthyrningsföretag måste vi också se till kostnaden för våra kunder och prislappen gör att timkostnaden kan kännas förhållandevis hög, säger Johan Sennerstad.
– Men produkten är väl värd att kolla lite närmare. Arbetsmiljö och säkerhet värderas högt hos Lambertssons och exempelvis ansiktsmasker och dammfällor är viktiga inslag i vårt produktutbud.
För tillverkaren råder dock ingen tvekan om produktens värde för användaren. Budskapet är att joniseringen gör luften mer syrefylld och därmed återställd till en mer naturlig nivå som kan liknas med frisk och ren uteluft – behaglig, kanske till och med hälsosam att inandas.