23948sdkhjf

Betongen flyger på Söder

Översta våningen är redan utraderad och hålen blir allt fler i tiovåningshuset. 2 000 ton betong sågas, tuggas och bilas bort för att sedan lyftas ut med kran mitt på myllrande Södermalm när Kronofogdens gamla huvudkontor rivs invändigt.


Stockholm . Stockholmshimlen öppnade sig med besked i slutet av september och det oväntat varma septembervädret byttes i ett slag ut mot rejält höstrusk. Byggplasten fladdrar därför hårt i vinden när Kronofogdens gamla Södermalmskontor får sitt inre utslitet.

– Endast mindre ingrepp hade gjorts i huset sedan 1978 då det byggdes,

Nu ska byggnaden helrenoveras, säger Tobias Åhsberg, biträdande projektledare på Projektbyrån, som sköter projektledningen på byggherren Vasakronans uppdrag.

Tiovåningshuset byggdes just 1978 och var länge Kronofogdens hem i Stockholm. Vid årsskiftet 2013/2014 flyttade de senaste hyresgästerna – Skatteverket - ut och det blev startskottet för en omfattande omgörning på Västgötagatan.

– Allt invändigt ska blåsas ut, både installationer och väggar, delar av stommen ska också rivas, säger Tobias Åhsberg.

Tanken är att modernisera fastigheten och sedan hyra ut den som kontor. Våning ett och två ska bli teknikutrymmen med fläktar, garage, soprum och omklädning, halva våning tre förbereds för en mindre restaurang eller ett större café, en mindre butik samt eventuellt en konferensdel. Övriga våningar blir kontorsytor. I mittentréen mellan våning tre och fyra ska håltagarna dessutom ta upp ett jättelikt schakt, som sedan ska bli en ljusgård.

Borrkompaniet Sverige AB står för tungrivning och tunghåltagning på projektet och klev in i projektet i februari i år. Vid det laget hade lättrivningen pågått i ungefär 1,5 månad.

– Vi började med att riva plan tio, både väggar, tak och en stor del av bjälklaget, säger Paul Hietala, produktionschef på Borrkompaniet Sverige och den som tillsammans med Mats Udd gjort företagets kalkyler på projektet.

Våning tio är mycket riktigt i princip utraderad, väggar, tak och det mesta av golvet ner mot den nionde våningen är borta. Hisschaktet sticker dock upp som ett utsågat torn från våning nio, upp mot det väderskydd som fladdrar hårt i höstvinden.

– Vi har rivit det mesta, även en del terrassöverbyggnader, säger Pauli Hietala.

Rivningen började uppifrån för att stabiliteten i det platsgjutna huset inte skulle bli lidande.

– Tionde våningens väggar var bärande så vi stämpade våning åtta och nio, säger Pauli Hietala.

Med två rivningsrobotar och två kompaktlastare, en diamantsåg samt borrutrustning har rivarna och håltagarna sedan arbetat sig nedåt i byggnaden.

– Det är nästan bara betong vi rivit ut, vi har dock rivit lite asfalt på terrasserna, kommenterar Pauli Hietala.

Betongen sågas, tuggas och bilas bort med rivningsrobot. Kompaktlastare kör sedan ihop materialet och lastar det på slodor som lyfts ut ur fastigheten med en tornkran.

Tornkranen kan lyfta maximalt 3 500 kg och tar sig an även större sjok, till exempel itusågade trapphus.

– Vi gör hål i betongen, fäster kättingar som också fästs i tornkranen och sågar sedan loss bitar som är ungefär två kvadratmeter stora.

När det är dags att lyfta görs en öppning i väderskyddet och trots att höststormen viner och regnet står som spön i backen tror Pauli Hietala att det ska gå att lasta ut betong även i dag.

– Vi har två ställningskillar som kan öppna en liten stund när vädret är bättre, det tar bara någon minut.

Totalt ska ungefär 15 procent av husets betongstommar bort.

– De ska kompletteras med nya, säger Tobias Åhsberg.

Nya bjälklag ska också in, tanken är att fastigheten ska få mer golvyta genom att göra byggnaden fyrkantig.

– Det gamla huset är av någon anledning byggt så att hörnen inte går ihop, det sticker ut ”tungor”, förklarar Tobias Åhsberg.

Det handlar därför om rätt mycket betong som rivs ut, cirka 200 ton per våning, totalt 2 000 ton. Rivningsmaterialet körs sedan med Borrkompaniets lastbilar till Hummeltorp för återvinning.

– Målet är att byggnaden ska få den högsta miljöklassningen i LEED, nämligen Platinum, vilket också ser ut att hålla. I byggskedet innebär det bland annat att nästan allt material måste återvinnas, konstaterar Tobias Åhsberg.

Transporterna har fungerat störningsfritt trots att rivningen sker mitt på ett myllrande Södermalm.

– Det har gått väldigt bra att köra iväg grejer, vi skickar iväg 2-4 containrar betong, det vill säga cirka 20-40 ton, per dag, säger Pauli Hietala.

Håltagningen är också rätt omfattande, det ska tas upp mindre och större hål bland annat för ventilation, hissar och nödutrymningstrappor.

– Det ska bli totalt fem trapphus, säger Pauli Hietala.

Den blivande ljusgården blir det största håltagningsuppdraget, totalt tar man ut 100 ton betong. Schaktet ska löpa igenom nästan hela byggnaden och håltagarna vajersågar fram hålet genom att ta ut 60X50 centimeter stora balkar.

– Vi tuggar sedan ut resten med Brokkar och kör bort materialet med Bobcats, säger Pauli Hietala.

Arbetet sker i nära samarbete med smederna.

– Vi måste riva en del, sedan måste det till en hel del stål innan vi kan riva igen.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i slutet av september har man kommit en bra bit på väg.

– När det gäller tungrivningen har vi nog 15-20 procent kvar, och för den tunga håltagningen 35 procent, säger Pauli Hietala.

Det som återstår är bland annat ett rätt stort trappschakt i mitten av huset, en del trapphål och ett stort bjälklag med pelare.

– Vi ska också såga upp den sydvästra fasaden på cirka 60 meter för butiksfönster, säger Pauli Hietala.

Borrkompaniet Sverige har 65 anställda och omsatte 2013 ungefär 115 miljoner kronor. Sedan ett par år tillbaka ägs bolaget av den finska återvinningsjätten Kuusakoski, företaget åtar sig rivningar över hela landet och har sitt huvudkontor i Västberga. På detta projekt har Borrkompaniet två rivare och sex håltagare på plats, som mest har man varit 12-15 man. Arbetet har till största delen kunnat ske på normala arbetstider 07-16.

– Men ibland har vi fått forcera arbetet till 19, vi har också arbetat några helger och vi jobbade hela sommaren, säger Pauli Hietala.

De invändiga byggarbetena påbörjades i april, och fortgår parallellt med rivningen. ID06 är en självklarhet på bygget, som totalt sysselsätter drygt 150 personer på plats.

Rivningen sker i ett mycket tättbefolkat område, ett par stenkast från Medborgarplatsen.

– Det finns mycket kontor och boende här och därför försöker vi hålla tiderna 07-16, säger Tobias Åhsberg.

Han konstaterar att byggbuller sällan är populärt, och rivarna har därför fått lova att bila så lite som möjligt.

– Vi har sågat konturer och tuggat med rivningsrobotar i stället, säger Pauli Hietala.

Vid några tillfällen har man dock fått såga betongen i block i stället.

– Vi har vårt eget kontor mitt i byggnaden och det är ju bra om vi slipper evakuera det i en vecka, ler Tobias Åhsberg.

En annan, minst lika viktig anledning, är säkerheten.

– När man tuggar faller materialet ner och när vi haft andra hantverkare i närheten är det säkrare att såga, säger Tobias Åhsberg.

Ljudmätningar har också genomförts i alla väderstreck och hittills har man hållit sig inom regelverket när det gäller störningar.

– Det är ju ett jobb i innerstan så ljudnivåerna runt omkring är redan relativt höga från till exempel trafiken, säger Tobias Åhsberg.

Pauli Hietala konstaterar att rivningen har flutit på utan större överraskningar och utan större ändringar under arbetets gång.

– Vi har nog bara fått fem PM under hela tiden.

Borrkompaniet räknar med att bli klara med sin del i slutet av detta år, hela projektet ska vara klart i slutet av nästa år, med den första inflyttningen i september 2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079