Göteborgare intar Stockholm
Den Göteborgsbaserade bygg och anläggningskoncernen Serneke har tecknat avtal om att förvärva Värmdö Byggentreprenader AB, och får därmed ett efterlängtat brofäste i Stockholmsregionen.
– Vi har länge haft Stockholm som målbild, men har inte hittat något bolag som passat in i Sernekes anda och företagskultur. Nu har vi gjort det, säger Ola Serneke.
Serneke har de senaste åren hört till de snabbast växande bolagen i Sverige och var, enligt Sveriges Byggindustriers klassificering, Sveriges femtonde största byggföretag 2013. När företaget nu förvärvar Värmdö Byggentreprenader med säte i Gustavsberg innebär det en fusion med nummer 30 på samma lista. Med en förväntad gemensam omsättning kring 2,4 miljarder kronor innebär det med stor säkerhet att företaget glider in på topp tio-listan.
I dag är Serneke verksamt längs västkusten, från Strömstad ner till Malmö, med huvudkontor i Göteborg. I produktportföljen finns bland annat Karlavagnstornet på Lindholmen i Göteborg. Lagom till Göteborgs 400-åsjubileum 2021 ska cirka 200 000 kvadratmeter blandstad stå färdig med en 230 meter hög byggnad som krona på verket. Skyskrapan som blir Nordens högsta byggnad när den, enligt planerna, står klar 2019 ritas av den amerikanska arkitektfirman Skidmore, Owings & Merrill som därmed gör sitt första objekt i de nordiska länderna. Företaget står bland annat bakom den nästan 830 meter höga Burj Khalifa i Dubai som är världens i dag högsta byggnad.
Serneke, som bytte namn från Sefa så sent som i våras, är på väg att göra ett rejält avtryck på den svenska västkusten. Ett av de viktiga målen just nu är att växa även i Stockholm. Förvärvet av 40-åriga Värmdö Byggentreprenader som omsätter runt 700 miljoner kronor med 125 anställda är bara första steget.
Värmdö Byggentreprenaders nuvarande ägare Lars Bergman ser bara positivt på affären.
– Med Serneke som köpare har vi hittat en genuin byggare som vi vet kan fortsätta utveckla bolaget som en stark aktör på byggmarknaden. Det känns bra att affären har kunnat genomföras, säger Lars Bergman.
Innan affären kan slutföras krävs dock ett klartecken från Konkurrensverket.