23948sdkhjf

Satsar på traktorn som snöröjare

I våras lanserade Drivex en knippe redskap som tagits fram för att öka jordbrukstraktorns styrka som snöröjare. Nu presenteras såväl uppgraderade produkter som helt nya, inklusive en snölastare.
Drivex har länge levererat redskap för hjullastare, men har på senare tid gjort en strategisk satsning som även breddat det befintliga redskapsutbudet till ägare av jordbrukstraktorer.

– Vi har följt utvecklingen kring vinterväghållning de senaste åren och sett att det blir allt vanligare med jordbrukstraktorer längs våra gator och vägar. Det går grovt att dela upp kundsegmentet i två. En som behöver redskap enbart för att röja några timmar per år på den egna fastigheten och en som kör mer professionellt på uppdrag av ett flertal beställare.

Vi siktar in oss på den senare kundgruppen, säger Fredrik Jonsson, utvecklingschef på Engcon Group.

Företaget har sedan tidigare levererat bland annat vik- och diagonalplogar, underbett/hyvelblad och strängspridare till jordbrukstraktorer, i våras lanserades en självlastande sandspridarskopa och en sidoplog. Redan nu är det dags för uppgraderingar av produkterna samtidigt som en helt ny snölastare ser dagens ljus.


En av de bärande delarna i snöröjningskonceptet är hyvelbladet som enligt tillverkaren ska kunna monteras på 15 till 20 minuter sedan de specifika maskininfästningarna satts på plats.


– Easygrader förvandlar traktorn till en komplett vägunderhållsmaskin. På vintern kan hyvelbladet användas för isrivning, på sommaren för grusvägsunderhåll. Stommen är beprövad, men vi har förbättrat stålkvaliteten – nu används Weldox 700 – och hittat produktionseffektiva lösningar som skapat en styv, men ändå fjädrande konstruktion till ett mycket lågt pris. Samtidigt kan bladet monteras snabbt, enkelt och robust på flertalet traktormodeller, säger Håkan Jakobsson, som själv varit med och konstruerat det nya hyvelbladet.

Hyvelbladet kan förses med såväl mekaniska som hydrauliska breddökningar på båda sidor. De hydrauliska har förlängts från 320 till 380 millimeter och regleras individuellt.
– Genom att utskjuten är placerade bakom själva hyvelbladet är det väl skyddat när det inte används och risken för skador minimeras, säger Håkan Jakobsson.


Vi har också utvecklat en lösning som innebär att traktorn kan förses med en sidovinge utan att trepunktsfästet behöver tas i anspråk. Sidovingen hängs helt enkelt upp i en nyframtagen kassett som fästs på hyvelbladet samt via en så kalla skjutbom monterad på bakre hyvelinfästningen.

– Den här lösningen är vi helt ensamma om på marknaden. Med en sandspridarskopa i trepunktsfästet kan traktorn samtidigt klara frontplogning, hyvling och sandning, vilket gör den till en fullfjädrad snöröjare, säger Håkan Jakobsson.

Håkan Jakobsson har förstås också ett – eller egentligen en hel serie – alternativ till sandspridarskopa.


– Tack vare en helt ny infästningskonstruktiuon går det med några enkla handgrepp att skifta mellan trepunktsfäste och exempelvis BM- eller Trimafäste. Det gör att skopan kan användas både fram- och bakmonterad och därmed vara användbar för ett betydligt bredare utbud av maskiner än traditionella produkter, säger Håkan Jakobsson.

Bland tillvalen finns proportionalstyrning som gör det möjligt att styra utmatningshastigheten steglöst från förarplatsen samt vibrator som underlättar utmatning av ”kladdig” sand. För flertalet förare kan det dessutom vara skönt att veta att alla redskap utom det som är upphängt på trepunktslyften kan manövreras genom en och samma joystick.




Företagets snölastare för hjullastare har nu fått en efterföljare även för jordbrukstraktorer. Med en beprövad grundkonstruktion som bas har helt enkelt motorn lyfts bort och ersatts med en kraftig vinkelväxel, vilket gör att snölastaren drivs via jordbrukstraktorns kraftuttag. Rekommenderad motorstyrka är 250-350 kilowatt.


Håkan Jakobsson förklarar att skillnaden mellan en snöslunga och en snölastare är att snölastaren i högre grad har att hantera hårdpackad snö och is som ofta finns i de upplogade vallarna. Dessutom ska massorna av snö och is, med bra precision, placeras på lastbilsflak.


– Jämfört med vanlig skoplastning slår snölastaren dessutom sönder snön och packar den betydligt bättre tack vare en kraftig rotor med slitstarkt skärstål. I och med den högre packningsgraden ryms mer på varje lass och därmed blir det färre transporter, säger Håkan Jakobsson.

Enligt tillverkaren är kapaciteten tillräcklig för att fylla ett lastbilsflak om cirka 25 kubikmeter på mindre än en minut.


Även säkerheten har stått i centrum under konstruktionsarbetet. Bland annat finns givare vid luckan för remmarna, vilket gör att den inte kan öppnas med motorn igång. Givare finns också vid tornet för att garantera att rotorn inte kan starta med tornet i nedfällt läge. Till det kommer lasthållningsventiler vid tornet så att det inte kan falla vid eventuella slangbrott.


Även grussträngsspridaren har uppgraderats.


– Kunden märker förändringen mest för att produkten blivit billigare tack vare att vi kunnat förenkla produktionen utan att kvaliteten försämrats, säger Håkan Jakobsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078