23948sdkhjf

Nya tider för gamla rävar

90-årsjubilerande Gustav R Johansson AB har dominerat den lokala marknaden Ljungby i decennier. Vd Per Johansson tror dock att det kommer att krävas mer specialisering och mer välutbildad personal för att vara konkurrenskraftig även i framtiden.

Ljungby. När Per Johansson tog över som vd för familjeföretaget Gustav R Johanssons Åkeri för 15 år sedan hade företaget 30 anställda och en omsättning på 30-35 miljoner kronor. I dag är antalet anställda uppe i 55 och omsättningen över 100 miljoner kronor. Verksamheten är fortfarande centrerad kring markarbeten och grus och betong.

– Men vi jobbar på en större geografisk marknad i dag, säger Per Johansson.

Företaget verkar i dag över en betydligt större yta, grus- och betonguppdragen är av naturliga skäl oftast lokala men när det gäller markentreprenader – främst grunder för hus och industrier - jobbar man över hela västra Småland samt i Halland.

– I år är vi både i Varberg, Markaryd, Halmstad, Växjö och Älmhult, säger Per Johansson.

I dag har företaget en betongfabrik, en bergtäkt och tre grustäkter. Maskinparken består av ett 40-tal enheter.

– Vi har både bandgrävare, hjulgrävare, hjullastare och mobilkranar.

Alla maskiner är tyngre än 15 ton.

– Utom en, vi har visst en liten Bobcat också, ler Per Johansson.

Företaget har fortfarande lastbilar, men de används nästan uteslutande för de egna anläggningstransporterna.

När det gäller hjullastare är märkesvalet väldigt enhetligt.

– Där är vi lokalpatrioter, vi köpte Ljungbys tredje maskin när de började på 1980-talet och vi har bara Ljungby, åtta stycken är det i dag, ler Per Johansson.

Snokar man vidare visar det sig dock det finns ett par ugglor i den småländska mossen.

– Vi hade en anställd som vägrade köra om han inte fick köra Cat, så då hade vi ju en… sen har vi en antik Caterpillar 922 från 1960-talet som vi har sparat för skojs skull, medger Per Johansson.

Nio lastbilar (Scania och Volvo), 13 grävmaskiner (Volvo, Hitachi Caterpillar), två kranar (en Faun på 80 ton och en Liebherr på 50 ton) kompletterar maskinparken.

– Sedan har vi någon väghyvel och någon vält också.

Maskinerna har man, uppdrag hittar man också. Att hitta kompetent personal blir dock allt svårare, uppger Per Johansson.

– Att hitta en grävmaskinist går hyfsat bra, men att hitta utbildade anläggningsarbetare är mycket svårt.

Lösningen blir att försöka testa sig fram bland de nyutexaminerade.

– De är inte självgående men vi försöker satsa på de som har rätt inställning och rätt blick.

Per Johansson är rätt pessimistisk när det gäller just rekrytering, hittills har han fått leta över halva landet för att hitta någon som kanske passar.

– Det är ett stort problem. Vi får ofta leja in F-skattare eller ta in underentreprenörer i stället.

Svårigheterna att hitta personal gäller inte bara maskinförare och anläggningsarbetare.

– Jobben går inte ihop utan erfarna arbetsledare och de växer inte på träd, det är den stora knäckfrågan.

Företaget firar 90 år i år och firandet speglar en annan av utmaningarna ett modernt företag måste tackla – miljön. Förutom en rejäl personalfest och ett evenemang för allmänheten höll man också ett seminarium för större kunder och samarbetspartners, ett evenemang med allvarlig klang eftersom man dryftade koldioxidutsläpp och hur branschen kan värna miljön.

– Branschen är en stor bov där, fem procent av alla koldioxidutsläpp kommer från cementtillverkning, sen använder vi också en hel del fossilt bränsle i våra maskiner och fordon, säger Per Johansson.

Efter en dag med föreläsningar om hur man kan minska utsläppen i tillverkningen men också om hur betong suger upp koldioxid och hur cellulosa kan bli ett hållbarare alternativ när man framställer bränsle blev det dock ett hejdundrande kalas på kvällen.

Åkeriet var länge ensamma herrar på täppan i Ljungby, men Per Johansson konstaterar att konkurrensen hårdnar.

– Vi är inte allenarådande i Ljungby längre, å andra sidan gör vi fler jobb utanför Ljungby.

I dag sker upphandlingarna mer kontrollerat, det är inte längre bara kontakter som gör att man får jobben, och den som vill ha alla jobb får sänka priset mycket – för mycket anser Per Johansson. Han tror att vägen framåt är att specialisera sig mer, exakt vilken väg företaget ska slå in på är inte klart, men det finns flera alternativ.

– Kanske ska man renodla sig, bli riktigt bra på ett område. Det kan vara att fokusera på att bli bättre på husgrunder och inte rota i allt annat anläggningsbyggande, eller att bara ägna sig åt offentliga upphandlingar eller att bara ta sig an rörläggningsjobb. Vi får se.

Fotnot: Pers farfarsfar Frans grundade företaget redan 1907, hur kommer det sig att man då firar man 90-årsjubilum i år? Läs mer om företagets resa under 1900-talet här (klicka på länken.) ———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062