23948sdkhjf

Bodenmässa med sikte på gruvnäringen

Att gruvnäringen befinner sig i en svacka globalt märktes inte på den just avslutade Load up North i Boden. I Sverige står gruvindustrin urstark och medverkar i hög grad till att stora delar av Norrbotten präglas av såväl optimism som framtidstro. De glada ansiktena dominerade bland både utställare och besökare.
Efter branschens fantastiska mottagande av Entreprenadexpo i Skåne 2012 insåg snabbt andra mässarrangörer att det finns en potential för lokala mässor för entreprenadmaskiner. För norra Sverige innebar det att det hösten 2013 blev premiär för två nya mässor, Samec i Skellefteå och Load up North i Boden.

Två var dock en för mycket och när det dessutom aviserades att de båda arrangemangen skulle ligga under samma dagar i år satte branschen ner klackarna. Följdriktigt förvärvades Samec av Nolia som är en av aktörerna bakom Load up North. I början av året stod det så, till branschens stora förtjusning, klart att Samec lades på is – i varje fall i år.

Att årets Load up North dessutom förlades till slutet av augusti – ungefär en månad tidigare än 2013 blev också mycket uppskattat – inte minst av de ungefär 200 utställare och cirka 7 000 besökare som trotsade förra årets höstrusk och möttes av betydligt mildare väder i år, även om det stundtals föll en och annan regndroppe.

Det har verkligen saknats en mässa här uppe i norr. Det är ett väldigt enkelt sätt att möta våra kunder på vår egen hemmaplan.

Den ligger också bra i tiden. Det känns som mycket rädsla och osäkerhet har släppt i sommar. Det tycks vara mycket på gång och intresset för maskinköp har ökat markant, säger Kenneth Aasa på Repab, ett företag som dels säljer entreprenadmaskiner och dels arbetar med auktoriserad service och reparationer av nya och begagnade entreprenadmaskiner.

– Vi har ett bra utbud i form av Merlos teleskoplastare som vi representerat sedan 2007, Case entreprenadmaskiner och Sandviks hydraulhammare. Mycket glädjande är att vi nu börjar få fart på försäljningen av Case som vi representerat i snart två år. Varumärket har i praktiken varit borta i nästan 20 är här uppe och nu kan vi erbjuda ett brett utbud av maskiner, exempelvis Casegrävare i storlekar upp till ungefär 50 ton och en rad produkter som är klart intressanta även i gruvorna där de kan användas som servicemaskiner. Nu känner vi att osäkerheten hos kunderna har släppt så vi räknar med att försäljningen blir ännu bättre framöver, säger Kenneth Aasa.

– Exempelvis har Bodenbaserade Wesab nu på kort tid köpt två Casegrävare. Företaget har aldrig tidigare haft en Case i sin maskinpark och nu köper man två efter att inte ha köpt en maskin på två år, säger Kenneth Aasa.

Precis som under premiäråret handlade mässan inte bara om maskiner – i vissa fall riktigt stora sådana – utan också om rekrytering. Det finns ett konstant behov av bland annat maskinförare och mekaniker. För maskintillverkarna kan det också handla om säljpersonal.

– Bland besökarna finns en hel del skolungdomar och ska vi kunna säkerställa kompetensen i företaget krävs att vi kan attrahera bland annat den unga generationen. Redan förra året var rekryteringen ett viktigt inslag i montern och är så i år också, sade exempelvis Fredrik Rigö, kommunikationsansvarig på Swecon.

För BDX handlade det väldigt mycket om att hitta potentiell arbetskraft, även inom områden som företaget kanske inte förknippas med till vardags. De flesta känner företaget som ett åkeri, vilket inte minst illustrerades under resorna mellan Luleå och Boden där det stundtals kändes som om företagets logotype fanns på hälften av alla fordon i trafik.

– Vi vill visa att företaget har så mycket mer än lastbilar på programmet. Därför lyfter vi fram segment som återvinning, grönyteskötsel, miljöarbete, anläggning och entreprenadverksamhet. Vi vill visa mångsidigheten i verksamheten. Vi är inte bara lastbilar, säger Andreas Wallström, projektledare på medlemsägda BDX som ett normalår omsätter mellan två och tre miljarder kronor.

Hittills har vi varit mest aktiva i Norrbotten, men vi jobbar oss långsamt söderut längs kusten via Umeå och Örnsköldsvik. Inte minst i malmfälten kan det vara svårt att hitta arbetskraft och därför blir mässan ett viktigt skyltfönster för rekrytering. Vi behöver inte minst ingenjörer och trafikledare, säger Andreas Wallström.

Anders Forsberg, produktchef på Pon Equipment, gläds också åt alla ungdomar som besöker mässan, men lyfter också fram behovet av att bredda nyrekryteringen ytterligare, inte minst för att få in fler kvinnor i branschen.

– Vi har haft bra fart på våra demomaskiner på mässan och en stor del av besökarna har varit kvinnliga. Det ser lovande ut och det vi gör här är en viktig investering för framtiden, säger Anders Forsberg.

Ett intressant grepp togs av Hesselberg Maskin som valde att delta som utställare, men helt utan maskiner i montern.

– Komatsu är ett välkänt varumärke. Vi bestämde oss sent för att medverka på mässan och det viktiga är att bibehålla och förstärka våra relationer till branschen i regionen. Vi har efter hand utvecklat vår serviceorganisation, bland annat med en ny verkstad i Kiruna, och utökat säljorganisationen med exempelvis Lars Bergvall i norra Sverige. Nästa steg är att göra oss mer synliga för kunderna och det kan vi bland annat göra här på mässan, säger försäljnings- och marknadsdirektör Lucas Berghult.

På plats i Boden fanns även EMS Group som passade på att introducera Jocke Edström som ny säljare högst uppe i norr. God hjälp fick han av sin företrädare Roland Stoltz som nu med ålderns rätt drar sig tillbaka efter 40-talet år i olika roller i entreprenadmaskinbranschen.

En lite mindre aktör som försöker jobba sig in i norra Sverige är Allu som nu börjar jobba sig uppåt i storlekarna, men som inte hade någon möjlighet att ta med sina största krosskopor till mässan.

– Vi kan i dag erbjuda skopor anpassade för grävmaskiner på upp till 160 ton och för hjullastare upp till 90 ton. Den största grävmaskinsskopan väger tolv ton, rymmer 6,2 kubikmeter och har kapacitet att klara ungefär 600 ton i timmen. Den största hjullastarskopan är ännu större, säger Magnus Eriksson, vd för Allus svenska bolag.

Malmfälten har hittills inte varit någon jättemarknad för oss. Tvärtom är försäljningen näst intill obefintlig. Med de nya lokala mässorna ges nya möjligheter att visas upp produkterna för en trots allt intressant marknad. Jag tror att våra produkter kan göra mycket nytta som komplement till den traditionella produktionsapparaten vid exempelvis bearbetning av blött, kladdigt och fruset material som ligger lagrat efter produktionen, säger Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson är en av många utställare som hyllar det personliga mötet där de lokala, oftast mindre pretentiösa mässorna ger maskintillverkarna en möjlighet att förhållandevis kostnadseffektivt visa upp sina produkter och tjänster på kundernas hemmaplan. Samma uppfattning har exempelvis Mattias Nilsson, ansvarig för nyckelkunder på Scanlaser.

– Vi uppskattar de lokala mässorna och ser bland annat ett stor värde av en branschmässa i norr. Det finns ett stort behov i malmfälten och det är rätt folk som kommer hit, säger Mattias Nilsson.

Nästa stora chans för branschen att mötas i Boden kommer 27-29 augusti 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078