23948sdkhjf

Skumt glas blev lätt lösning

Återvunnet glas används i grundläggningen när Umeås nyaste handelsområde tar form. Glaset kräver ömsint hantering, tidspressen är dessutom stor på en arbetsplats där ovanligt många entreprenader måste samsas på samma yta.


Umeå . Det efterlängtade beskedet kom för några år sedan – Ikea etablerar sig i Umeå och ihopkopplat med varuhuset ska dessutom ett helt handelsområde uppföras vid Umeås södra infart.

– Det handlar om 25 000 kvadratmeter mark ska rymma 90 butiker på Ikanoområdet, och 19 000 kvadratmeter för Ikea, förklarar Sven-Ove Persson, platschef på NCC som har i uppdrag att schakta ut för Ikea och schakta ut och grundlägga för Ikano.

Handelsområdet byggs på gammal åkermark.

– Det är egentligen gammal sjöbotten med lera och silt, förklarar PO Burström, NCC:s arbetsledare för den mark som inte ska bebyggas med hus.

Redan för ett par år sedan började man därför trycka till marken.

– Vi lade på överlast, det blev ett metertjockt lager krossmaterial och schaktmassor, totalt 100 000 kubikmeter, säger Sven-Ove Persson.

Markförhållandena är skiftande.

– För Ikea räcker det med normal pålning, för Ikano var vi tvungna att gräva ut mer för att minska jordtrycket.

Överlasten fick ligga på i ungefär ett och ett halvt år, sättningarna kontrollerades noggrant och i februari i år drogs markberedningen igång. NCC avverkade skog och fräste bort stubbar, sedan grävdes överlasten bort och massorna fördelades över området.

12 grävmaskiner, 12 lastbilar med släp, fyra dumprar, fyra hjullastare och en pistmaskin var igång under våren, terrasseringen tog ungefär två månader och tack vare god planering slapp man onödiga transporter.

– Mycket av överlasten var förstärkningsgrus som vi kunde använda på terrasserna, säger Sven-Ove Persson.

Parallellt började man också gräva ut för VA-ledningar, tre gäng med 1-2 grävmaskiner, en traktor och två yrkesarbetare var lade ner ledningar och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i mitten av juli är närmare 80 procent av VA-jobben avklarade.

– Totalt blir det 6,5 kilometer utvändig VA, det har varit många moment, vi har till exempel satt ett antal 15-tonsbrunnar, säger Fredrik Gustafsson, arbetsledare för marken som ska bebyggas med hus.

Cirka 5 000 fasta kubikmeter berg har sprängts ut. NCC fick efter viss möda tillåtelse att ta in en kross och krossa sprängstenen på plats.

– Det är inte så ofta man får krossa mitt i stan, men det är mycket bättre än att transportera bort sprängmassor och transportera hit krossmaterial, kommenterar Sven-Ove Persson.

Berget var dock av låg kvalitet.

– Det var svårsprängt och vi har fått knacka oerhört mycket skut, det har varit lite bökigt.

Den gamla sjöbotten är ömtålig och NCC använder därför en extremt lätt fyllning - skumglas.

– Skumglas väger bara 200 kg per kubikmeter och är nästan tio gånger lättare än samma volym packad jord, säger Fredrik Gustafsson.

Skumglaset består av återvunnet glas som krossats och hettats upp, en process som innebär att materialet expanderar till fem gånger sin ursprungliga storlek. Det bryts sedan sönder i mindre bitar, normalt får materialet en kornstorlek på 10-60 millimeter.

– Vi köpte fyllningen i Finland, tog hit det på båt och lastade sedan sex flisbilar i hamnen i Holmsund, förklarar Sven-Ove Persson.

Skumglaset valdes framför leca, som hade varit ett annat alternativ.

– Glaset är lite enklare att jobba med och packar lite bättre, säger Sven-Ove Persson.

Skumglaset är dock ömtåligt, NCC valde därför inledningsvis att låta en pistmaskin sprida ut det.

– Kör man över det med traktor krossas det, pistmaskinen har breda larver och trycket blir lägre, säger Sven-Ove Persson.

Totalt 13 000 kubikmeter skumglas ska läggas högst upp mot betongen med en tjocklek på 20-175 centimeter beroende på hur terrasserna ser ut.

– 900 ligger redan på rätt plats, resten ska ut efter semestern, säger Fredrik Gustafsson.

De stora glashögarna tornar upp sig på arbetsplatsen, de grå bitarna är overkligt lätta och dammar så smått. De ska fördelas ut över en stor yta, utläggningen ska dessutom samordnas med betong- och VVS-arbeten, ytorna måste göras helt klara en bit i taget innan man går vidare.

– Vi gör en pålsula nu, sedan ska vi börja lägga ut skumglaset och betongen och VVS:arna kommer att följa oss hela vägen, förklarar Fredrik Gustafsson.

Kedjan av entreprenörer måste fungera.

– Bromsar en bromsas alla, det är viktigt att vi kan gå fram i samma tempo.

Pistmaskinen får dock vila denna vända.

– Vi ska sätta en snöskopa på grävaren i stället.

Semesterfirarna susar fram på E4 förbi arbetsplatsen. Här väntar dock inte mycket sommarledigheter, NCC nöjer sig med en veckas semesterstopp, redan i augusti ska Ikanos huvudentreprenör Fastec etablera sig på platsen, innan dess ska NCC se till att asfaltera och göra iordning VA så att Fastecs 54 baracker kan sättas på plats.

– De ska börja gjuta direkt, kommenterar Sven-Ove Persson.

Det är många parter involverade i projektet.

– Det är över tio entreprenader igång samtidigt, det är pålning, vägbyggen med mera.

I höst blir det ännu fler, arbetet med byggnaderna ska påbörjas, det ska också borras hål för geoenergi, 100 hål för Ikano och 50-60 för Ikea.

Samordningen är avgörande när så många parter ska samsas på samma yta, inte minst för att de ofta är beroende av varandra. Mötena har därför avlöst varandra, hålltiderna är många och dessutom satta med vite.

Det faktum att att stora delar av projektet inte ens är färdigprojekterade ställer till det ytterligare.

– Ikeabygget är en totalentreprenad där byggaren projekterar, ibland under arbetets gång. Det blir därför många ändringar, vi kan börja gräva ut för en viss sorts hiss på morgonen, sedan visar det sig på eftermiddagen att det ska vara en annan sorts hiss, som ska grundläggas på ett annat sätt, förklarar Sven-Ove Persson.

NCC har därför inte alltid kunnat utnyttja eventuella luckor, får maskiner och mannar en timme över går det inte alltid att gräva på ett nytt ställe.

Alla förändringar innebär också att tjänstemännen på bygget har mycket att göra, en entreprenadingenjör, en mätchef och två utsättare får ständigt leverera nya ritningar.

– Samtliga grävmaskiner och en av hjullastarna är utrustade med maskinstyrning, då får de alla nivåer, det är bra, kommenterar Fredrik Gustafsson.

Efter semestern , när Fastec etablerat sig, kan NCC i alla fall släppa det övergripande arbetsmiljöansvar man till en början fått ta.

– Det är många av de andra som springer här och frågar om allt möjligt, inte bara om arbetsmiljögrejer utan mer arbetsrelaterade frågor, säger Sven-Ove Persson som fungerar som BAS-U.

Han uppger att bördan kommer att lätta när Fastec kommer in i leken.

– Då blir det ID06-passage och uppstyrt på alla sätt.

Han väntar sig dock ett allt större myller av folk och uppdrag längre fram, och försöker forcera arbetet för att förebygga eventuella problem.

– Det kommer att bli lite av ett inferno, ler han.

Sven-Ove Persson konstaterar dock att det mesta faktiskt flutit på bra, transporterna kan ske på ett ordnat sätt, vädret har inte heller ställt med några större problem.

– Vi var lite rädda att det skulle bli regn och rusk, det gungar bra på sjöbotten.

Grannarna är få och svåra att störa, arbetsplatsen ligger dock precis under inflygningen till Umeå flygplats.

– Ibland känns det som att flygplanen kör rakt över kepsen, och när vi ska göra höga lyft måste vi ta kontakt med flygledartornet, säger Sven-Ove Persson.

Högsta tillåtna lyft är 23 meter upp, den som står på en åtta meter hög grund har därmed bara 15 meter kvar när de stora pålarna ska placeras ut.

– Någon gång har vi haft bara 80 centimeter tillgodo, säger Fredrik Gustafsson.

När Entreprenad hälsar på har NCC ett 15-tal personer igång på bygget, det grävs för VA och kabelgravar, ytorna görs i ordning och förberedelserna inför höstens anstormning är intensiva.

Det pressade tidsschemat ställer krav och Sven-Ove Persson gläds åt sina samarbetsvilliga medarbetare.

– Vi har haft fantastiska gubbar, det hade aldrig gått annars, alla är positiva och förstår innebörden av det pressade tidsschemat. De jobbar över och ställer upp, det hade aldrig gått annars.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125