23948sdkhjf

Cobrans revansch

Cobran har fått utstå både spott och spe, nu vill Atlas Copco upprätta veteranens skamfilade rykte och förklarar att den är både tillförlitlig, kraftfull och flexibel. – Dagens Cobra är en riktig kalasmaskin.


– Åh, nej, inte en Cobra!

Atlas Copco har mött reaktionen lite för ofta, den gamla Cobran lider fortfarande för förfädernas synder och nu vill företaget en gång för alla klargöra att dagens maskin inte har mycket med 1960-talets variant att göra och gav den resolut hedersplatsen längst fram i företagets Maskinexpomonter.

– Cobran har funnits i en oherrans massa år men 2010 tog vi fram en ombestyckad variant och dagens Cobra är en riktig kalasmaskin, säger Stefan Ohlsson, säljare på Atlas Copco.

Förr i världen kunde Cobran vara svårstartad, det är den absolut inte nu, tillägger han.

– Den har ett oförtjänt dåligt rykte, i dag är det en kraftfull maskin med låga vibrationer och många användningsområden.

Tack vare de låga vibrationerna ska maskinen dessutom kunna köras under långa pass.

–Den har en hög avverkning, den är smidig och lätt att få med sig, fortsätter Stefan Ohlsson.

Cobran finns i en storlek men i flera utföranden, en kombivariant kan både bila och borra, en annan nöjer sig med att bila, utrustad med stamp kan den 25 kg tunga maskinen packa med stor kraft.

– Den slår hårt på liten yta, säger Stefan Ohlsson.

Cobran ska också passa bra till exempel på rivningar.

– Cobran går också att använda till exempel när man ska packa vid järnvägsräls och stadga upp underlaget, den kan borra och bryta betong och sten, det går att skära asfalt med den och driva ner tältpinnar, vi har också, precis som med våra andra maskiner, jobbat hårt med ergonomin för förarna.

Ett exempel på det arbetet hittar vi på en annan maskin, en markvibrator som ska kompaktera underlag med stor kraft.

– Det skakar mycket, och blir mycket vibrationer i handtaget, därför har vi satt dit ett till, avvibrerat, handtag, använder man det kan man köra maskinen mer än åtta timmar i sträck, säger Stefan Ohlsson.

Handtaget återfinns på alla Atlas Copcos maskiner i viktklassen 50-130 kg.

– Det tar bort 80 procent av alla vibrationer.

För att underlätta ytterligare har maskinen också försetts med uppfällbara hjul.

– De kan fällas ner när man ska flytta maskinen, så slipper man dra den, kommenterar Stefan Ohlsson.

De mest utsatta maskinerna har också försetts med gelefyllda batterier, för att inte skaka sönder.

– Vi jobbar hårt för att få ner vibrationerna, säger Stefan Ohlsson.

Atlas Copco valde också att lyfta fram ett ljustorn– QLT50, med en 9,2 meter hög mast, och en lysförmåga på 90 000 lumen på varje lampa (totalt finns fyra lampor).

– Det blir ljust som mitt på dagen, konstaterar Stefan Ohlsson.

Masten är hydraulisk, man slipper alltså veva upp den. En dieselmotor driver generatorn och lamporna tänds en i taget.

–Vi tror mycket på ljustornet, vi har haft många vindkraftskunder, men tror att både uthyrningsbranschen och bygg- och anläggningsbranschen också kan ha stor nytta av tornet, det passar bra när man behöver riktigt bra lyse på ett bygge, det kan också användas som elverk till exempel om man ska utföra service i en hamn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062