23948sdkhjf

Maserfrakt släpper plogen

Den pressade prisbilden får Maserfrakt Anläggning att frivilligt upphöra med snöröjning i driftsområdet Borlänge-Ludvika. – Efter att ha varit med i 20 år och bara sett hur prisbilden har försämrats är måttet rågat, säger vd Arne Helmersson.

Det är ett långvarigt uppdrag som Maserfrakt Anläggning nu lämnar.

– Vi har röjt snö i det här driftsområdet sedan verksamheten konkurrensutsattes i mitten av 1990-talet, säger Arne Helmersson.

Maserfrakt Anläggning ha r kört som underentreprenör till en av Trafikverkets entreprenörer, som mest har man haft 20 enheter igång i området, de senaste åren har de rört sig om tolv bilar.

– Det har varit ett ganska bra uppdrag men efter att ha varit med i 20 år och bara sett hur prisbilden har försämrats är måttet rågat.

Arne Helmersson förklarar att prisbilden sakta men säkert blivit allt sämre, när det var dags att omförhandla avtalet tackade Maserfrakt Anläggning därför för sig.

– Vi vill inte vara med längre, det var ett principiellt nödvändigt beslut och våra entreprenörer står bakom oss.

Trafikverkets varierande krav är en bov i dramat, anser han.

– För att få vara med på andra entreprenader avkrävs vi Euro 4 eller Euro 5 motorer och det har vi ställt upp med, vi har en helt modern fordonspark. Men för snöröjning räcker det med Euro 3, där hänger Trafikverket inte med.

Konsekvensen blir at t Maserfrakt Anläggnings entreprenörer står med för ”dyra” bilar vintertid.

– Jag kan förstå att man i delar av Norrland kanske inte kan få tag på tillräckligt mycket resurser, men här i Dalarna är det inga problem att få fram Euro 4, vi tycker därför att Trafikverket borde höja kraven, säger Arne Helmersson.

Att åta sig snöröjning innebär också att binda upp resurserna under lång tid.

– Det är 6-7 månaders jourberedskap, där man ska kunna betala avtalsenliga löner. Vi får inte ihop det längre, därför avstår vi.

Maserfrakt Anläggning röjer snö på totalt nio av Trafikverkets driftsområden i Dalarna och Gästrikland, företaget har 280 delägare och totalt 1 100 enheter (hälften lastbilar, hälften entreprenadmaskiner). I det aktuella driftsområdet använde man i huvudsak lastbilar och en mindre andel maskiner, i andra är det fler entreprenadmaskiner. Prisbilden är dock inte bättre där, förklarar Arne Helmersson.

– Vi för en dialog även på lastmaskinssidan, men det ser lika illa ut där, det är pressat och vi ser att det blir allt fler jordbrukstraktorer som får jobben, inte minst på kommunala vägar.

Maserfrakt Anläggning arbetar för alla de stora byggbolagen, inget är sämre än det andra anser Arne Helmersson, som betecknar den dåliga prisbilden som ett generellt branschproblem.

– Kanske måste man sköta upphandlingarna på ett annat sätt, kanske ska man inte konkurrensutsätta vinterväghållning ”till botten” utan göra någon slags rangordning så att vinterväghållningen sköts på ett bättre sätt?

Han vill dock f ramförallt höja verksamhetens status.

– Vinterväghållning är lite av det viktigaste vi gör, det gäller både kvaliteten på vägen och säkerheten. Då måste den värderas därefter.

Arne Helmersson drar en parallell till Räddningstjänsten, en livsviktig funktion som måste finnas på plats och som få skulle handla upp bara till lägsta pris.

– Det är oerhört viktigt att snöröjning utförs på ett bra och säkert sätt.

Maserfrakt drog sig ur driftsområdet, man valde också att berätta om beslutet på sin hemsida.

– Vi har fått ett oerhört stöd och en massa mejl, underentreprenörer i hela landet har ju tvingats finna sig i detta eftersom penningen styr, säger Arne Helmersson.

Tanken med det offentliga avskedet var dock främst att förklara lokalt varför Maserfrakt dragit sig ur driftsområdet.

– Alla talar ju hela tiden om hur dåligt snöröjningen fungerar, att det plogas för sent och för dåligt men få vet vilka villkor vi har.

Tycker Trafikverket att entreprenörernas villkor är rimliga? Läs mer här (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11