”Svensk” dinosaurie fyller 30
Det är nu 30 år sedan Atlas Copco fick ge namn till en dinosaurieart som levde för 100 till 120 miljoner år sedan. Atlascopcosaurus blev uppskattningsvis två till fyra meter långa och vägde runt 125 kg.
Under årens lopp har mängder med information samlats in och bearbetats, men fortfarande återstår massor att göra. Förhoppningsfulla vetenskapsmän, forskare och äventyrare letar fortfarande efter fynd som kan komplettera det vi redan vet.
1980 anlände Thomas H Rich från Museum of Victoria på den sydöstliga kusten av Australien till Dinosaur Cove, ett område nära Victoria som var känt för sina stora fossila fyndigheter. Bland de fynd han och hans medarbetare gjorde fanns benfragment inkapslade i berget och därmed svåra att få fram och hantera.
Fyra år senare kom han tillbaka med helt andra resurser. Med i projektet var bland annat Patricia Vickers-Rich från Monash University, hundratals studerande volontärer, paleontologer och gruvarbetare. Med i gruppen fanns även utrustning och experter från Atlas Copco som kom att spela mycket viktiga roller i utgrävningsarbetet under de närmaste åren.
Fossilerna hade hamnat i en bädd av sand och lera som under de drygt 100 miljoner år som gått sedan dess pressats ihop till hårt berg. För att frigöra ett kg dinosaurieben krävdes borttagande av ungefär 30 gånger så mycket berg. Arbetet bedrevs till stora delar i mörka, smala tunnlar som dessutom var hala och riskabla på grund av smuts och vatten. Dessutom låg utgrävningsplatsen mycket nära ett stup som sträckte sig rakt ner till havet.
Närmare hälften av de fynd som gjordes på platsen kunde identifieras som en småväxt dinosauriefamilj som i likhet med exempelvis T-rex främst använde bakbenen för att förflytta sig. Bland fynden fanns två arter som inte var kända sedan tidigare. Den ena fick namnet atlascopcosaurus loadsi som en form av erkänsla för all den hjälp som företaget hade bidragit med och till Bill Loads, som basade för Atlas Copcos verksamhet i Victoria och fattade beslutet om att stötta projektet.
Bland den utrustning som användes fanns två kompressorer, bergborrar och luftdrivna hammare av olika storlekar och alla komponenter som krävdes för att förse maskinerna med den tryckluft som behövdes.
– Under de cirka 1 000 arbetsdagar som de två kompressorerna gjorde tillsammans hade vi ett enda avbrott i en av dem. Den pålitligheten lade grunden till att jag många år senare – 2007 – insisterade på att vi skulle använda företagets utrustning på nytt vid utgrävningen av en forskningstunnel i Alaska där vi jobbade med dinosaurier i permafrosten, berättade Thomas H Rich för några år sedan.
Atlascopcosaurus beskrivs som en växtätare som kunde bli två till fyra meter lång och väga upp mot 125 kg. Den hörde till familjen Hypsilophodontider och levde för 100 till 120 miljoner år sedan under tidig krita.