23948sdkhjf

Smart skåp för tung service

Ett lastbilsburet serviceskåp med plats för pumputrustning för byte av oljor och smörjning av maskinerna samt ett uppvärmt utrymme med arbetsbänk för mindre reparationsarbeten ska underlätta underhållet av entreprenadmaskinerna i gruvan i Kaunisvaara.
När en Cat 6060, med en vikt på dryga 600 ton och en toppfart runt en kilometer i timmen ska servas eller repareras krävs extraordinära lösningar. Johan Waara, fleet analyst på Pon Mining, fick anledning att fundera över de alternativ som stod till buds när det sommaren 2012 stod klart att Northland Resources valde att leasa Cat-maskiner för jordförflyttning och borrning när verksamheten rullade igång vid Tapuligruvan i Kaunisvaara. Därmed hamnade uppdraget att sköta service och underhåll på Pon.

Johan Waara hittade lösningen hos Berco i Skellefteå i form av ett specialtillverkat, lastbilsmonterat skåp med isolerade väggar liknande de i en kyltransportbil. I stället för att hålla värmen ute handlar det dock här om att alstra och behålla värme.

– Värme i skåpet var en viktig aspekt i projektet. Dels för att hålla oljor och fettflytande i sträng kyla men också för att servicepersonalen ska kunna värma sigoch kunna göra mindre reparationer i värme. Värmen sköts antingen av en tolvkilowatt stor dieselvärmare eller så pluggar vi in 380 volt, säger Johan Waara.

Elektriciteten kan också användas som kraftkälla för de hydrauliskt drivna pumparna när skåpet, som är byggt på lastväxlarram, är avställt. När skåpet står på lastbilen drivs pumparna av bilens hydraulsystem.

Monteringen på en lastväxlare gör att lastbilen, i detta fall en Scania, inte är låst till platsen utan kan användas till annat, som att hämta reservdelar.

Skåpet är uppdelat i tre sektioner med verkstadsbänk, kompressor och olika slangvindor i den främsta, oljecisterner i den mellersta och fett i den bakre sektionen. Hjullastare kan hantera oljecisternerna från öppningsbara långsidor och fettfaten genom den öppningsbara baksidan. Spillbaljor i skåpets nedre del ska garantera att ingen olja når marken.



När Johan kom med sina idéer och design till oss på Berco såg vi direkt möjligheterna! Först och främst är det kul med en ny produkt, sen en utmaning som verkligen inte är enkel! Att producera fordon för gruvindustrin är svårt då den tuffa miljön är en stor utmaning, säger Jim Wallström, vd vidBerco.

Alternativet att ta de kolossala maskinerna till en fast verkstad fanns över huvud taget inte på kartan. Frågan var hur man kunde hitta enkla och fungerande mobila lösningar. Ett alternativ skulle kunna vara att dela upp skåpets funktioner på flera mindre bilar.

– Förutom att det blir dyrt att låsa upp flera bilar med endast en funktion, så står utrustning och material på ett öppet flak. Vilket innebär att oljor och fett blir svåra att hantera i kyla och utrustningen utsätts för mycket smuts. Smutsen skapar problem då vi från Caterpillar har mycket höga krav på oss vad det gäller renlighet vid service, säger Johan Waara.

En inbyggd kran som lyfter 6,5 ton på 2,5 meter används för lastning och lossning av reservdelar och oljor. Vid exempelvis skruvande på hög höjd hängs en manskapskorg på kranen som har en räckvidd på 15 meter. Vid lyft av exempelvis hydraulcylindrar som ska några meter upp på maskinerna hyrs en större kran.
I skåpet förvaras det mesta som behövs vid service. Åtta IBC-tankar, som var och en rymmer en kubikmeter, används för glykol, smörjfett, hydraulolja, motorolja och växellådsolja. De vätskor som byts ut förvaras också i tankar och tas om hand för återvinning där så är möjligt.

Bland säkerhetsdetaljerna f inns såväl brandbekämpningsutrustning som utvändig arbetsbelysning.

De största maskinerna använder tryckluft till startmotorn, därför finns även en kompressor med i skåpet.

– När en maskin stått ett tag kan luften i tanken ha läckt ut. Om något med tryckluften gått sönder, då kan man inte starta motorn. I dessa fall är det bra med luftkompressorns ”startkablar”.

Vid behov kan serviceskåpet fyllas på med fler funktioner efter hand.

Nu när skåpet varit i drift ett tag, konstateras att större delen av tiden används till service. Reparationer utgör en mindre del.

– Tanken är förstås att skåpet helst bara ska användas till service. Om det är bra servat ska ju inte maskinerna gå sönder, säger Johan Waara, som nu börjar betrakta skåpet som inkört.

– Eftersom produkten och idén är ny, får man räkna med vissa justeringar till en början, vilket vi tillsammans med Berco löst på ett bra sätt! Nu fungerar allt som det var tänkt och vi har fått ett servicekoncept som fungerar i alla väder, med eller utan ström säger Johan Waara.

På Berco har samarbetet med Pon Mining bidragit till att verksamheten, som tidigare inte omfattat gruvbranschen, kan komma att vidgas i framtiden.

– Att producera fordon för gruvindustrin kan bli en viktig verksamhet. Vi har det tekniska kunnandet och ser nu att vi kan leva upp till gruvindustrins krav, så utifrån det laddar vi för nästa projekt säger Bercos försäljningschef Lennart Öberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078