Rödgröna ser rött
Det enda som står klart är att en röst på Socialdemokraterna blir en röst på Vänsterpartiet – som om det inte vore tillräckligt illa med det tillväxtfientliga Miljöpartiet som barlast redan från början.
Förbifart Stockholm är ett projekt som ska leda bort en stor del av den trafik som i dag tvingas in i Stockholms centrala delar, fastnar i bilköer och spyr ut mängder med avgaser som stadsmiljön klarar sig bättre utan.
Totalt visar mätningar på att det dagligen passerar runt 300 000 fordon över Saltsjön och Mälaren genom Stockholm. Det genererar en icke föraktfull mängd onödiga utsläpp.
Prislappen för förbifarten sattes för några år sedan till cirka 28 miljarder kronor. Det är mycket pengar, pengar som också kan göra nytta på annat håll, men som i det här fallet inte bara förbättrar miljön i Stockholm utan också bidrar till ökad rörlighet och bättre möjligheter för boende i Mälardalen att hitta sysselsättning i bland annat bostadsbristens huvudkommun.
Men spadtaget har framför allt gett en tydlig fingervisning om vad som kan hända om utfallet den 14 september innebär ett regimskifte. Socialdemokraternas ”stödpartier” har mött spadtaget med kraftfulla protester i form av demonstrationer och till och med en JO-anmälan. Det visar med eftertryck vad som väntar om Stefan Löfven får ikläda sig statsministerrollen. Stödpartierna kommer inte att ge sitt stöd gratis utan det kommer att kräva sin tribut i form av både politiska eftergifter och ministerposter. Då blir det ett problem när Stefan Löfven envist vägrar berätta hur han tänkt sig en framtid som statsminister. Det enda som står klart är att en röst på Socialdemokraterna blir en röst på Vänsterpartiet – som om det inte vore tillräckligt illa med det tillväxtfientliga Miljöpartiet som barlast redan från början.
Trafikverket har fått blodet att svalla även i andra delar av Sverige på grund av oklarheter i upphandlingsunderlagen. I det ena fallet gäller det järnvägsarbete på Södra Stambanan där entreprenör och beställare först efter det att ärendet gått till domstol kommit överens om att det utförts extra arbeten för 131 miljoner kronor.
Det andra ärendet gäller upphandling av vägunderhåll i Borlänge. Här är det NCC som känner sig förfördelat för att företaget inte tilldelades den aktuella entreprenaden – därför att prislappen bedömdes vara onormalt låg.
Trafikverket vann första bataljen i förvaltningsrätten. Kammarrätten nästa. Även här finns ett tydligt budskap till branschen. Nästa person som anställs ska kanske inte vara en skicklig ingenjör, arbetsledare eller yrkesarbetare. Det borde kanske vara en entreprenadjurist. Fast det vore förstås enklare om Trafikverket levererade upphandlingsunderlag som inte är tvetydiga.