23948sdkhjf

Italienska grävare på väg in i Sverige

Förra årets Entreprenadexpo innebar något av avstamp för italienska Eurocomach på svensk mark tillsammans med den då nyblivne generalagenten Cordestam Maskin. Sedan dess har ett viktigt mål varit att bygga upp ett nät med återförsäljare.
Vi fick ett bra gensvar på förra årets Entreprenadexpo och har en hel del offerter ute. Vi har också fått klart med ett par återförsäljare. Vi har inledningsvis varit lite hjälpta av att av den finska generalagenten gått före och bland annat jobbat fram att maskinerna förbereds för tiltrotator redan i fabrik. Maskinen har mött väldigt bra respons i Finland och nu hoppas vi att nå kunder i bland annat Mälardalen via Maskinexpo, säger Cordestam Maskins vd Anita Cordestam.

Eurocomach tillverkar bland annat minigrävare, kompaktlastare på band och hjul samt grävlastare. För svensk del satsas främst på utbudet av rumplösa grävmaskiner i storlekar från ett till tio ton.

På Maskinexpo visades bland annat familjens största grävare ES95TR, som väger in strax under tio ton och är utrustad med en Yanmarmotor på 46,5 kilowatt (63 hästkrafter).

På plats fanns även ER60TR som är förhållandevis välutrustad för en maskin på sex ton. Visningsmaskinen hade bland annat knäckbom, vridbart schaktblad, luftkonditionering, radio, Grammerstol och LED-belysning.

Liksom övriga modeller levereras den förberedd för tiltrotator, bland annat finns en extra motvikt för att kompensera den ökade vikten på stickan. Maskinens fyrslangssystem har ett högsta hydraulflöde på 70 liter per minut och ett tryck på upp till 200 bar med hjälp av hydraulpumpar från Casappa. I övrigt kan nämnas tippbar hytt och elektrisk bränslepåfyllningspump och en vattenkyld Kubotadiesel på 33,8 kilowatt eller 46 hästkrafter.

Minstingen i sällskapet var ES28ZT, en 2,8-tons maskin med Kubotamotor på 24,9 kilowatt (33,4 hästkrafter).

Varumärket Eurocomach såg dagens ljus 1992 och redan då var ambitionen att de Italientillverkade maskinerna skulle säljas över hela Europa – därav det inte helt blygsamma namnet som är en förkortning för European Construction Machinery. Trots stora ekonomiska problem på den inhemska italienska marknaden är företagsledningen nöjd med utvecklingen, mycket tack vare just försäljningsframgångar i andra länder. Enligt företaget lyckades man till och med öka försäljningen, både räknat i antal enheter och i omsättning under krisåren 2011 och 2012. I dag sägs ungefär 70 procent av tillverkningen säljas i länder utanför Italien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078