Norsk värme allt mer mångsidig
För norska Heat Work har tjältining varit något av huvudinriktning, men efter hand har bygguppvärmning blivit en allt väsentligare del av verksamheten liksom härdning av betong. Nu går företaget ut hårdare för att sälja in sig som komplett värmeleverantör.
– De nya tillämpningarna gör att våra aggregat blir allt mer användbara även för husbyggare och fastighetsägare. Det blandade konceptet ger en komplett lösning som har sålt bra i Norge och nu satsar vi hårdare även i Sverige. Bland annat har man uppskattat att våra slangar kan gjutas in i betongen och att vår utrustning alltid står utanför byggnaden. Det blir inga avgaser inomhus, säger Tommy Larsen, chef för försäljning och eftermarknad på Heat Work.
– Vi har genomfört omfattande tester vintertid tillsammans med bland annat Peab, Svevia och Bilfinger Berger med väldigt gott resultat. Även vintertid kan betongen härdas kontrollerat eftersom vi kan styra värmetillskottet steglöst mellan noll och hundra grader.
– Vi har också tagit fram en enhet som är anpassad till dagens fjärrvärmenät. Den kan ses som en mobil värmepanna som snabbt och enkelt kan ersätta den befintliga värmekällan vid både planerade och oplanerade avbrott. Dels minskar det skadeverkningarna, dels minskar det behovet av akuta utryckningar om felet till exempel uppstår nattetid. Personalen kan få sova vidare och utföra sitt arbete under betydligt bättre förhållanden i dagsljus.
För att klara en förväntat ökad efterfrågan flyttade företaget förra året in i en 3 300 kvadratmeter stor anläggning i Narvik som inrymmer lokaler för både kontor och produktion.
– De nya fabrikslokalerna är anpassade till en betydligt större produktion än tidigare och vi försöker se till att det alltid finns maskiner klara för leverans. Den ökade produktionskapaciteten behövs verkligen, bland annat har vi kommit igång så pass bra i Ryssland att vi etablerat ett eget kontor där, säger Tommy Larsen.
Även I Sverige har man gjort om något i organisationen i och med det samarbete med Minimaskiner som sattes i sjön för ungefär ett halvår sedan. Genom att göra Minimaskiner till generalagent med ansvar även för eftermarknaden är också förhoppningen att nå ut till entreprenörer betydligt bredare än tidigare då primära målgrupper varit kommunala förvaltningar och bolag, samt uthyrningsföretag.
– Framför allt har samarbetet inneburit att vi kunna förbättra vår service och eftermarknad, säger Jon Nilsson, säljare i Sverige.