23948sdkhjf

Stöd för Norrbotniabanan

60 procent av de riksdagskandidater som har störst chans att komma in i riksdagen vill att Norrbotniabanebygget kommer igång. Det hävdar Norrbotniabanegruppen.
Stödet för att bygga den 27 mil långa Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå är starkt, även på politisk nivå, hävdar Norrbotniabanegruppen och hänvisar till den opinionsundersökning man låtit PR-byrån Westanders göra. I undersökningen ställdes frågan om regeringen snarast bör ge klartecken till att bygga Norrbotniabanan enligt det förslag Trafikverket lagt fram, den riktades till de drygt 500 riksdagskandidater som legat bäst till i de opinionsundersökningar Ekot gjort under våren och svarsfrekvensen ska ha varit 72 procent. Samma fråga ställdes också till 1 000 personer över hela landet och resultatet visar att 60 procent av de tillfrågade riksdagskandidaterna och 72 procent av de övriga 1 000 tillfrågade svarade ja på frågan.

Peter Roslund ordförande för Norrbotniabanegruppen, gläds åt siffrorna.

– Det är ett kvitto på att vårt arbete ger resultat, säger han i ett pressmeddelande.

Stödet finns inte enbart längs bansträckningen, enligt undersökningen vill 68 procent av allmänheten i storstäderna se ett klartecken för Norrbotniabanan. När det gäller storstädernas riksdagskandidater är stödet inte lika starkt, 55 procent av kandidaterna från Stockholm, Göteborg och Malmö säger ja till bygget medan 18 procent säger nej och 24 procent uppger att de är tveksamma.

76 av de 389 riksdagskandidater som deltog i enkäten ställde sig tveksamma, svarade nej eller ville inte svara vare sig ja eller nej på frågan. Totalt 14 procent av de tillfrågade riksdagskandidaterna svarade dock nej, ett faktum som inte skrämmer Peter Roslund.

– Vi kommer nog alltid att få räkna med en 10-15 procent nejröster, men en förutsättning för att hålla nere denna siffra är att vårt arbete fortsätter i samma takt och gärna förstärks med en byggstart.

Enligt Norrbotniabanegruppen är stödet starkt från alla partier utom ett, 44 av 77 tillfrågade moderater svarade nej.

– Det går inte att sticka under stolen att vi känt ett tufft motstånd från detta håll. Därför är det positivt att alliansregeringen tillsätter förhandlingspersoner som ska pröva förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige.

Peter Roslund befarar dock att förhandlingspersonerna inte kommer att hinna ge besked i tid.

– Redan i höst har EU uppmanat oss att söka medfinansiering för förverkligandet av banan eftersom EU släpper merparten av de pengar som är avsatta för infrastruktur under budgetperioden fram till 2020. Dessutom brinner det i knutarna att komma igång med planeringen av banans första tio kilometer från Umeå och norrut.

Projektet beräknas kosta 23 miljarder kronor att bygga (i 2009 års prisnivå).

Fotnot : Norrbotniabanegruppen består av kommuner, länsstyrelser, landsting, företagsorganisationer, fackliga organisationer och andra intressenter som arbetar för att Norrbotniabanan ska byggas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078