23948sdkhjf

På håret på spåret

Centimetrarna spelar stor roll när det ska läggas ut spårmakadam. En skicklig hyvelförare kan därför behöva ytterligare hjälp, NCC valde därför att använda sig av maskinstyrning när Tvärbanan byggs ut i Solna.


Solna . Det gäller att gräva och hyvla med omsorg när Tvärbanan byggs ut från Solna Business Park och Solna Station.

– I vår entreprenad ingår att vi ska lägga ut spårmakadamen mycket exakt, på någon centimeter när, säger Bengt Ohlsson, mätningschef på entreprenören NCC.

NCC har därför varit ytterst noggranna, en grävmaskin har lagt ut makadamen, sedan har en väghyvel – en Mattsson 261– utrustad med maskinstyrning fått ta över.

– Vi lade in spårlinjen i maskindatorn, utifrån den har hyvelföraren fått information om var bladet befinner sig, förklarar Bengt Ohlsson.

Maskinen positionerar sig med hjälp av totalstation, och föraren hyvlar sedan efter bästa förmåga. När det börjar närma sig ”rätt” läge går föraren över till full automatik.

– Då styr datorn hydrauliken, hyveln styrs jämnt och bladet körs med automatik, säger Bengt Ohlsson.

– Vi har mätt in hela banvallen och ska ha en noggrannhet på plus minus tio millimeter, säger projektchefen Leif Ohlsson.

Siktet är inställt på väldigt precisa värden.

– När det är vältat och klart ska det ligga 40 cm under rälsöverkant (rök), säger Bengt Ohlsson.

Han tillägger att det krävs en rutinerad förare för att klara uppdraget, trots den assistans maskinstyrningen innebär.

– Det har vi haft också, Bertil “Hyvelberra” Nilsson, har skött hyvlingen.

Bengt Ohlsson konstaterar att man vunnit både tid och kapacitet på att använda maskinstyrning i stället för att sätta ut käppar som flera par ögon får hålla koll på.

– Ska man få en bra produkt krävs noggrannhet, hade vi inte använt maskinstyrning hade det inte blivit samma centimeternoggrannhet, det är en vedertagen men fantastiskt smidig metod.

NCC står för totalstationen och modellerna, maskinstyrningssystemen har entreprenörerna fått skaffa själva.

– Det är fantastiskt enkelt, det räcker att etablera totalstationen och rikta in den mot hyveln så är kontakten där, och föraren har allt som behövs för dagen.

Även grävmaskinerna har utrustats med maskinguidning.

– När vi sprängt och lastat ut är det väldigt svårt att sätta ut i det uppsprängda berget, det är också farligt rent fysiskt att ha folk springande där nere. Då har det fungerat bra med maskinguidning, kommenterar Bengt Ohlsson.

Hyveln behövde exakta höjddata och positionerade sig med hjälp av en totalstation. Grävmaskinerna har i stället styrt med hjälp av satellitsignaler, så kallade GNSS-system. Inne i tunnlarna har det inte gått att få satellitsignaler, därför har man använt sig av laser.

Bengt Ohlsson konstaterar att det är mycket värt att mäta rätt för att på så sätt kunna gräva rätt.

– Det kostar mycket om man måste lägga ut “för mycket” massor och betong.

Han noterar att tekniken funnits i över tio år, men att den ändå inte är så självklar som man kan tro.

– Många entreprenörer tvekar fortfarande, det är synd. Om man gör den här investeringen kan man klara sig bättre på egen hand, det går att göra fler jobb på ett bättre sätt.

– Maskinerna är så mångfacetterade i dag, de kan finplanera, sätta fundament.... Om man kan få information i datorn vet man till exempel bättre var ledningarna i backen finns även om det inte finns hundraprocentiga garantier så får man en helt annan överblick.

Bengt Ohlsson hoppas att fler vågar ta steget.

– Man får tillbaka investeringen, det blir ju vi som får betala i slutänden oavsett om det är vi som skaffar systemen eller om det kostar mer för oss att betala för timmarna.

Han ser det som naturligt att det är maskinentreprenören som ska skaffa utrustningen.

– Informationen om var och hur man ska gräva hör ju hemma på maskinen, vi tillhandahåller anläggningsmodellerna.

Bengt Ohlsson uppger att några entreprenörer investerat i egen utrustning under projektet och Leveranstidningen Entreprenad träffar faktiskt på en av dessa nyfrälsta: Tord Bäckman på Hållsätra Maskin AB i Tungelsta. Just i dag lägger han ut kantsten, han har kört 1,5 år på projektet och för ungefär ett år sedan köpte han en ny maskin och investerade då för första gången även i maskinstyrning.

– Det har fungerat jättebra, det underlättar jobbet eftersom man slipper ha en gubbe med sig, konstaterar han.

– Det är ingen som har pratat om det tidigare, så jag tänkte att det inte behövdes. Men nu ser jag att jag nog kunde haft nytta av det tidigare också.

Bengt Ohlsson hoppas att fler ska följa i Tords fotspår.

– Det är en möjlighet, inte en börda, andrahandsvärdet på maskinen blir dessutom högre.

Fotnot : Läs mer om projektet här (klicka på länken).


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062