23948sdkhjf

Snärjigt värre i Solna

Frösundaleden har fått hoppa både hit och dit, det största jobbet har dock utförts under jord när Tvärbanan förlängs genom Solna. – Det är egentligen egentligen inte bara ett spårprojekt, utan lika mycket ett arbete med lednings- väg- och kabelomläggning, konstaterar Bengt Ohlsson på NCC.


Solna . NCC har bökat sig fram rejält i centrala Solna, den livligt trafikerade Frösundaleden har flyttats än hit än dit, bilar och bussar har letts om i provisoriska rondeller och över tillfälliga broar, vägen har försetts med otaliga fartgupp och hastigheten har dragits ner väsentligt när Tvärbanan byggs ut från Solna Business Park till Solna Station.

– Trafiken har nog varit vårt allra största problem, vi har tagit fram 85 TA-planer (trafikanordningsplaner, red:s anmärkning), säger NCC:s projektchef Leif Ohlsson.

– Arbetsmiljön har inte varit den bästa, en del har kört för fort, men stockholmstrafikanterna är vana, de flesta fogar sig, säger Bengt Ohlsson, mätningschef på projektet.

– Särskilt bussarna har varit mycket tillmötesgående, och ändrat sina linjer efter våra behov, tillägger Leif Ohlsson.

Men nu ljusnar det snart för de tålmodiga trafikanterna. Utbyggnaden, som drogs i gång våren 2011, är inne på finalen, spårvägen mellan Solna Business Park och Solna Centrum togs i trafik i höstas, och i augusti ska tågen börja gå även mellan Solna Centrum och Solna Station. Leif Ohlsson och Bengt Ohlsson (de är inte släkt) kan se tillbaka på drygt tre års intensivt arbete, där man förutom trafiken framförallt har tampats med det ormbo som lurade under jord.

– Det var mycket trassel nere i backen, säger Leif Ohlsson.

– Det är egentligen egentligen inte bara ett spårprojekt,utan lika mycket ett arbete med lednings- väg och kabelomläggning, konstaterar Bengt Ohlsson på NCC.

Spåret ska gå intill Frösundaleden, därför måste i princip alla ledningar som korsar vägen flyttas. Trots att mycket var dokumenterat kunde man inte lita på att ledningarna verkligen låg där man trodde.

– Dokumentationen var bristfällig, säger Bengt Ohlsson.

Många av ledningarna måste dessutom behållas i drift under omläggningen, marginalerna har därför varit små, för att inte säga obefintliga.

– En av spillvattenledningarna gick inom vår spontlinje. Vi fick sponta och lägga en ny ledning innan schaktarbetena kunde påbörjas, Bengt Ohlsson.

–Även gasledningarna måste vara i drift hela tiden, säger Leif Ohlsson.

Den underjordiska härvan var månghövdad, totalt handlar det om fyra mil ledningar av alla de slag. Norrvatten och Solnavatten hade ledningar för färskvatten, dagvatten och spillvatten, Norrenergi hade ledningar för fjärrvärme och fjärrkyla, Vattenfall hade sina ledningar och ytterligare 8-9 intressenter hade ledningar för tele, optik och gas.

– Det gick stora ledningsstråk i kanten av vägen, det gick också en del optokablar längs med vägen, det gick också korsande högspänningsledningar under vägen, säger Bengt Ohlsson.

Även den stora Ankdamsrondellen var ett enda virrvarr av kablar, NCC började därför att lägga om ledningarna i rondellens gräsbeklädda mitt, när dessa var på plats ledde man om trafiken i en liten rondell inne i rondellen så att man kunde ta sig an övriga ledningar. Cirkulationsplatsen byggdes därefter om till signalkorsning.

– Man kan inte ha spårtrafik i en rondell, förklarar Leif Ohlsson.

En del ledningar har grävts om, andra har fått tryckas under vägen.

– Dels för att slippa gräva upp gatan, dels för att skydda andra ledningar i de riktigt djupa schakten, säger Leif Ohlsson.

Norrvattens överföringsledning har krävt extra stor hänsyn, den går rakt igenom området och förser bland annat Karolinska Universitetssjukhuset med vatten.

– Den har varit oerhört styrande för vårt arbete, säger Bengt Ohlsson.

Den 1,7 kilometer långa spårvägen byggs intill Frösundaleden och NCC har därför flyttat vägen i genomsnitt 5-6 meter i sidled för göra plats för banvallen. Den gräsbeklädda mittrefugen har tagits i anspråk, likaså gångbanan vid sidan av vägen.

– Vi har lånat halva vägen, och lagt tillbaka den efteråt, vi har övertagit en del parkområde också, säger Leif Ohlsson.

– Vi måste få vägen i rätt läge, vi schaktade bort massor, gjorde ny kantsten och flytttade belysningsstolpar, tillägger Bengt Ohlsson.

Parallellt med kabelomläggningarna påbörjades grundförstärkningen för hållplatsen vid Solna Centrum och spontningen längs hela spårsträckan. Byggarna har fått kontrollera markrörelserna noggrant för att inte riskera de omlagda ledningarna, särskilt Norrvattens stora ledning måste skyddas. Den försågs därför med sensorer, så kallade inklinometrar, som spårar rörelse i sidled, samtidigt som ett antal peglar har indikerat om ledningen rört sig i höjdled. Varje vecka kontrolleras värdena, under pågående arbete.

– I november 2011 började vi gräva ut det elva meter breda spårområdet och sedan lägga ut spårmakadam, säger Bengt Ohlsson.

( Klicka här för att läsa mer om de krav som ställdes på grävning och hyvling) . När spårsträckorna var justerade och klara lämnade NCC över till en annan entreprenör för BEST-arbeten (ban-, el-, signal- och telesystem).

Spårvägen går mestadels i dagen, den dras dock i tunnlar under Frösundaleden vid Solnavägen och vid Hagalund. Tunnlarna är 100 respektiva 300 meter långa cut and covertunnlar, där berget först sprängs ut i stråk och där man sedan gjutit en betongtunnel och lagt tillbaka massorna på tunneltaket.

Sprängningsarbetet, som utfördes av Gnesta berg och betongarbeten, drogs igång våren 2013, när ledningsomläggningen kommit tillräckligt långt.

– Vi fick till exempel vänta in 38 000 omkopplingar av optokablar, det tog ett år då vi passade på att jobba i andra delar av projektet, säger Leif Ohlsson.

– Vissa delar av berget har sågats ut, till exempel över en korsande avloppstunnel där bottenplattan låg väldigt nära tunneltaket, säger Bengt Ohlsson.

Extra hänsyn togs också till Norrvattens viktiga huvudledning som fick läggas om innan det gick att spränga i Hagalund.

– Ledningen fick inte tas ur drift, vi fick därför lägga en ny ledning som drogs i en kulvert under kommande spårområde. Först därefter kunde sprängningarna påbörjas, säger Leif Ohlsson.

Tunnlarna byggdes sedan i ett flygande fläng där gjutningen av trågen på vardera sida om tunnlarna förbereddes samtidigt med sprängningen.

– SL har forcerat projektet för att få igång tågtrafiken snabbare och det har varit tajt mellan bergschakt och tunnelarbete, ibland har vi knappt hunnit rensa berget innan det ska gjutas, säger Leif Ohlsson.

En del av det sprängda berget har återanvänts i projektet, större delen har dock transporterats bort.

– Vi har inte haft några upplagsytor så det mesta har skickats iväg för krossning, konstaterar Leif Ohlsson.

Som mest har 150 personer varit involverade på bygget, projektet har också varit tämligen maskinintensivt.

– Som mest har vi haft igång 18 grävmaskiner samtidigt, säger Leif Ohlsson.

– Vi har haft stora bandgrävare och en del hjulgrävare, ett par stora hjullastare, specialmaskiner, minigrävare, djupgrävare, kranbilar, spontmaskiner, sprängarnas riggar….

Eftersom projektet varit stort och mångfacetterat har det krävts smidiga maskiner som kan växla mellan uppdragen.

Schakterna har varit djupa på sina ställen, och ibland har det krävts två grävmaskiner som hjälps åt.

– Vi har haft 39-tonsmaskiner nere i de stora bergskärningarna, som fått lyfta upp materialet så att mindre maskiner på 23 ton kan lasta det vidare, vi behövde också en djupgrävare när det skulle grävas ut för de sista tunneltrågen, säger Bengt Ohlsson.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i mitten av maj är det betydligt färre maskiner på plats. Tunnlarna är klara och banvallen är färdigjusterad. I stället lägger NCC sista handen vid projektet, en hjulgrävare lägger ut kantsten, gamla anordningar plockas ned, det städas och fixas. Det är glest mellan både folk och maskiner, en trotjänare ilar dock förbi när Ohlsson och Ohlsson beledsagar Entreprenad längs den sprillans nya spårvägen, en traktorgrävere, en Huddig 1260C som gått på bygget sedan begynnelsen.

– Traktorgrävaren har gått här ända sen vi började förbereda 2010 och den är fortfarande kvar, den har fått göra lite allt möjligt, kommenterar Bengt Ohlsson.

Den 18 augusti ska tågen börja gå och slutbesiktning vankas någon månad senare. Med facit i hand kan Leif Ohlsson konstatera att man faktiskt lyckats hålla alla deltider trots att man fått navigera på okänt hav när det gällde en del ledningar. Bengt Ohlsson å sin sida konstaterar att det som är om- och nylagt är mycket noggrannt dokumenterat.

– Vi har mätt terrestert i öppen grav, så att vi verkligen ser att ledningen ligger där.

Alla data sparas i digitala kartverk och den entreprenör som får anledning att gräva i centrala Solna om 20-30 år ska därmed slippa överraskningar.

– Det ska inte vara några problem!

Tvärbanan

Tvärbanan är en snabbspårväg som går mellan flera av Stockholms yttre delar.

Banan invigdes år 2000 och består i dag av 18 kilometer spår mellan Sickla Udde och Solna Centrum.

När Solnagrenen är helt klar i höst går Tvärbanan från Sickla Udde till Solna Station.

Stockholms läns landsting planerar för utbyggnad även mot Kista och Nacka.

Tänkt byggstart för Nackagrenen (mellan Sickla Udde i Hammarby Sjöstad och Sickla i Nacka) är hösten 2014, med en tänkt trafikstart vid årsskiftet 2016/2017.

Den tänkta Kistagrenen innebär åtta kilometer spår och nio nya hållplatser mellan Norra Ulvsunda i Bromma och Helenelund i Sollentuna. Stockholms läns landsting hoppas på byggstart 2016, och möjlig trafikstart 2021, flera avgörande beslut fattas dock ännu.

Tvärbanans utbyggnad genom Solna

1,7 kilometer spårväg

Entreprenaden är värd cirka 900 miljoner kronor

Entreprenadtid: januari 2011-augusti 2014

Projektet har sysselsatt ungefär 140 personer

Mängder

19 000 ton betong

2 700 ton armering

40 000 kubikmeter jordschakt

50 000 kubikmeter bergschakt

30 000 transporter av schaktmassor

3-4 mil ledningar

Beläggningsarbeten för 20 miljoner kronor

3 100 kvadratmeter slagen spont

1 500 kvadratmeter borrad spont och 120 stagförankringar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078