Elevatorsop på lastbilschassi
Lyft upp smutsen, tipsar Göran Brodd som lanserar en lastbilsmonterad elevatorsopmaskin. – Man får upp materialet på ett mycket effektivare sätt.
Sopsugning har dominerat rehållningsmarknaden i många år, Göran Brodd, vd för Miljömaskiner, hoppas dock kunna bryta den dominansen och kunde på Maskinexpo stolt upp visa upp det han anser vara Europas enda lastbilsmonterade elevatorsopmaskin Broddmaster.
– Man får upp materialet på ett mycket effektivare sätt med elevatorteknik, hävdar han.
Elevatortekniken innebär att en sidoborste på vardera sidan av fordonet samt en större sop längst bak sopar samman materialet till mitten. Två skruvar drar sedan in materialet i elevatorn som skjutsar det vidare till soptanken. Behållaren rymmer fem kubikmeter och när det är dags att tömma lyfts den upp.
– Elevatorn har en sidotipphöjd på 3,20 meter, och materialet kan till exempel lastas av i en lastbil, kommenterar Göran Brodd.
Broddmastern kan också förses med ett partikelfilter vid borstarna.
– Det är vårt eget patenterade och grundligt testade PM10-system som tar bort findammet, säger Göran Brodd.
Visningsexemplaret är byggt på en Volvo FLL 240, det är kunderna som står för chassit och Göran Brodd uppger att man kan få den storlek man vill ha.
– Det ska vara en lagom stor bil, vi har inte många krav på fordonet men eftersom vi tar all kraft från bilen måste motorn uppfylla vissa specifikationer.
Sopbredden är 2,3-3 meter, totalvikten 1,6 ton och högsta möjliga hastiget cirka 90 kilometer i timmen, sopmaskinen beskrivs som lättservad och alla funktioner ska kunna styras från en låda i hytten.
Utvecklingsarbetet har pågått i 2,5-3 år, berättar Göran Brodd.
– Vi har pratat om det i många år, sedan ville vår ryska återförsäljare att vi skulle ta fram en, eftersom det fanns något liknande på deras marknad som dock inte fungerade särskilt bra.
Maskinen är framtagen av Brodd Group i Motala, med Göran Brodds bror i spetsen.
– Familjen började med sopning redan 1886, jag är tredje generationen och min son, som börjat i firman, är fjärde, konstaterar Göran Brodd.
Det tog ett tag att få till konceptet. Nu fungerar det dock, anser han.
– Ingen har gett sig på detta tidigare, det har bara funnits bogserade varianter, det har funnits mindre varianter också, men de får bara köras i 30 kilometer i timmen, den här kan man köra på motorvägar, säger Göran Brodd.