Nu blir det lätt att packa rätt
Det ska bli enklare att använda återvunna material sedan Trafikverkets nya krav på återvunna material nu finns med även i AMA. – Det ska inte vara svårare att använda än något annat material, säger Klas Hermelin på Trafikverket.
Den som tidigare ville lägga återvunna massor som krossad betong, asfaltgranulat eller restprodukter som luftkyld masugnsslagg (hyttsten) i vägen har fått jobba lite extra. Eftersom det saknats tydliga regler för hur, var och när de får användas har man i varje enskilt fall fått deklarera materialets egenskaper och visa att det fungerar både tekniskt och miljömässigt innan man fått lov att använda massorna.
Nu ska det dock vara betydligt enklare, Trafikverkets krav för hyttsten och krossad betong har gjorts om, och när det gäller asfaltgranulat är reglerna sedan något år tillbaka helt nya, något man hoppas ska sänka tröskeln rejält.
– Det ska inte vara svårare att använda än något annat material, säger Klas Hermelin, teknisk specialist på vägteknik på Trafikverket.
Den största delen av den asfalt som återvinns används som delkomponent i tillverkningen av ny asfalt. En del läggs dock ner i vägar som ett eget lager.
– Det är ett obundet lager, även om det blir bundet med tiden när det packats ihop av trafiken, kommenterar Klas Hermelin.
Det har inte varit helt okomplicerat att använda asfaltgranulat i vägar eftersom materialet är svårpackat. Tar man inte hänsyn till detta får vägen lätt skador när tung trafik sedan ”efterpackar” vägen.
– Det är ett känsligt material och packar man det inte rätt blir det spårbildning, konstaterar Klas Hermelin.
Materialet kräver en hög packningsenergi, det innebär i princip fler vältöverfarter och kanske en tyngre vält.
– Det är stor skillnad när det gäller packning om man jämför med vanliga obundna material, säger Klas Hermelin.
Enligt de nya kraven måste entreprenören därför kontrollera densiteten i den packade asfaltgranulaten och uppnå ett visst värde. Detta värde framgår av det packningsprov vägmaterialet genomgått på laboratorium.
– Entreprenören får inga packningsanvisningar utan får anpassa antalet överfarter så att man uppnår rätt packningsgrad, man måste också bevattna materialet rätt rejält, säger Klas Hermelin.
Hyttsten och krossad betong kräver en mjukare hand.
– Materialet är sprött och krossas lätt upp av de riktigt tunga vältarna, vi har därför infört en viss begränsning av tillåten linjelast för välten, säger Klas Hermelin.
– De största vältarna får inte användas, det går dock att använda en “normal” jordpackningsvält.
Alla de tre materialen har använts vid vägbyggen i många år.
– Särskilt hyttsten används rätt mycket, inte minst nära Oxelösund och Luleå där den produceras, säger Klas Hermelin.
Trafikverkets ambition är dock att öka återvinningen av material, i alla egna projekt där betong eller asfalt rivs upp är målsättningen att återvinna inte mindre än 100 procent. Klas Hermelin hoppas att de tydligare kraven ska underlätta användningen av återvunna material.
– I nya AMA Anläggning 13 finns nu också skrivningar som hänvisar till vårt kravdokument för alternativa material.
Han tillägger att de alternativa materialen är fullgoda ersättare till traditionella ballastmaterial.
– Gör man på rätt sätt kan det till och med bli bättre än ett vanligt obundet bärlager, med högre styvhet och bättre stabilitet.
Klas Hermelin är inte främmande för att Trafikverket kommer att ta fram regler även för andra material än hyttsten, krossad betong och asfaltgranulat.
– Vi är öppna för andra alternativa material om det visar sig att det finns en marknad, men det finns inga som är aktuella just nu.
Fotnot: Lyftkyld masugnsslagg (hyttsten) är en restprodukt från ståltillverkning.
Länkar
TRVKB för alternativa material innehåller de krav Trafikverket ställer på material, utförande och kontroll när man bygger vägar med hyttsten, krossad betong eller asfaltgranulat. (klicka på länken).
TRVR för alternativa material innehåller råd för hur man konstruerar vägar med hyttsten, krossad betong eller asfaltgranulat (klicka på länken).
TRVK för alternativa material innehåller de egenskaper som materialen har och de krav som ska tas hänsyn till vid dimensionering när man konstruerar en väg med hyttsten, krossad betong eller asfaltgranulat (klicka på länken).