Högtidsstund för uthyrningsbranschen
Nordbygg är av tradition en viktig träffpunkt för uthyrningsbranschen. Årets upplaga var inget undantag. Stora och rutinerade utställare som Cramo och Ramirent fick i år bland annat sällskap av Lambertssons som inte minst vill profilera sig för världen utanför Peabsfären.
– Vi hade en hel del interna diskussioner innan vi vågade satsa på en helt tät monter för att bygga relationer. Kontrasten mot tidigare blev desto större eftersom våra mässaktiviteter länge förknippats med ishockey och Niklas Wikegård. Nu valde vi att stå på helt egna ben utan externa publikdragare och konceptet visade sig fungera väldigt bra, säger företagets marknadschef Kenth Sturesson.
– Uthyrningsverksamhet är så mycket mer än maskiner och målet med vår monter var att försöka förmedla mycket av de värden och de möjligheter som ett uthyrningsföretag kan erbjuda, men som alla kunder kanske inte känner till. Lösningen blev att lotsa våra besökare in genom en dörr, förbi ett antal stationer som fungerade som en tipspromenad där besökarna fick svara på vad de visste om våra mer okända sidor. I slutet av promenaden fick de alla möjligheter att träffa vår personal för att få veta mer. Resultatet har varit över förväntan. Vi fick fler leads första dagen än under de tre föregående mässorna.
På vägen genom labyrinten fick besökarna bland annat höra ljudet från en mejselhammare och känna vibrationerna från en stavvibrator. De fick lära sig att hjärtstartare ingår i maskinparken och att det finns en guide som tar upp riskerna med höjd, damm och vibrationer.
Även energin ägnades stort utrymme. Exempelvis kunde besökarna gå hem med kunskapen att det går att spara upp till 45 procent på energiförbrukningen på en byggarbetsplats med rätt planering och rätt utrustning. Bara genom att byta till lågenergilampor skulle den svenska byggbranschen kunna spara ungefär 21 GWh per år, var budskapet.
– Det är märkbart att miljö och arbetsmiljö värdesätts allt mer. Bland annat har produkters ålder blivit mer intressant. Vi började vår resa i den riktningen för fyra till fem år sedan, vilket betyder att i praktiken hela vårt lätta program redan är utbytt. Vi hänger med väl i utvecklingen. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan lagar och kunder kommer att öka kraven på energibesparing ytterligare. Här märker vi helt klart en tydlig marknadsuppgång, säger Kenth Sturesson.
– Vi märker också ett ökat tryck på anläggningmaskiner i takt med att anläggningsjobben tar fart. Bland annat är efterfrågan på lättresta semimobila kranar rätt god för tillfället.
– Vi har passerat minigrävarstadiet och kan i dag tillhandahålla exempelvis grävare i storlekar upp till 30 ton och har ett vältprogram som omfattar även de största modellerna, säger Kenth Sturesson.
Även om Cramo var mer konventionella i sitt monterval märks det att världen är stadd i förändring. Det handlar inte längre enbart om att få avsättning för maskiner, bodar och utrustning av olika slag utan det finns utrymme för helt andra typer av tjänster och åtaganden. Hos Cramo handlade det bland annat om stöd för administration och klimatkompensering.
Vår kommunikation förändras praktiskt taget dagligen på grund av den snabba utvecklingen av telefoner, datorer och läsplattor. Det ger samtidigt helt nya möjligheter att sammanställa, distribuera och tolka data för att exempelvis sänka energiförbrukningen, förenkla och effektivisera närvarohantering, bokningar och mycket annat. Och här är Cramo gärna med på ett hörn.
Framför allt slog man dock på trumman för beslutet att klimatkompensera för sina kunders koldioxidutsläpp under 2014. Det gör man genom köp av så kallade reduktionsenheter förklimatkompensation i samarbete med organisationen Respect Climate.
– Under 2014 har vi valt att klimatkompensera för allt bränsle som vi använder till våra maskiner vid uthyrning samt för allt övrigt bränsle vi säljer. Utöver energi- och bränslesnåla hyresprodukter är detta ännu ett sätt att hjälpa våra kunder nå sina miljömål, säger Erik Bengtsson, vd på Cramo AB.
Enligt företagets KMA-chef Martin Freland sker klimatkompensationen för koldioxidutsläppen genom att företaget stöttar distributionen av tusentals energieffektiva vedspisar i Indien.
Den modellen har valts eftersom mer än hälften av världens befolkning dagligen eldar för att överleva. Detta innebär ett stort tryck på klimatet och hälsorisker för de drabbade. Företaget baserar sina beräkningar på att en vedspis reducerar utsläppen med ungefär 1,3–1,9 ton koldioxid per år och tanken är att företagets investering ska kompensera för cirka 6 500 ton koldioxid. Jämfört med konventionella spisar beräknas vedspisarna minska bränsleförbrukning och skogsavverkning med upp till 60 procent samtidigt som den hälsovådliga röken minskar med 80 procent. Hittills har ungefär 300 000 spisar sålts.
Lambertsson är en av Skandinaviens största uthyrare och tjänsteleverantörer till byggnäringen. I lager finns det mesta från skruvdragare till muskelstinna kranar som vid behov kan tillhandahållas med förare. Företaget kan bland annat skryta med att besitta Nordens största kranpark med ungefär 400 byggkranar, cirka 150 bygghissar och runt 50 mobilkranar. Trots storleken är dock företaget förhållandevis okänt, framför allt på grund av sin koppling till Peabsfären, vilket gjort att större delen av verksamheten legat inom koncernen.
– Först nu vi känner att vi kan gå ut för fullt även som uthyrare till externa kunder, säger Benny Andersson, divisionschef för Lambertsson Rental.
Som del i Peab-koncernen finns av tradition det mesta som behövs på en byggarbetsplats, från bodar och inhägnader, via el, värme, ställningar och fallskydd till bygg- och entreprenadmaskiner. Än så länge lyser dock de största entreprenadmaskinerna med sin frånvaro. I sortimentet ingår exempelvis minigrävare, minidumprar, en del packningsutrustning, liftar och utrustning för trafikreglering. Bland annat har företaget ett avtal med Söderberg & Haak om uthyrning av minigrävare från JCB. Avsikten är att samarbetet efter hand ska omfatta än fler produkttyper.
– Eftersom byggarbetsplatser varje år drabbas av stölder för motsvarande 1,5 miljarder kronor per år har Peab valt att satsa hårt på olika typer av skydd och det gör att vi också har ett brett utbud av säkerhetsutrustning som larm, svårforcerade lås, och maskiner med inbyggd GPS. Vi kan med vår utrustning ge skydd åt allt från containrar och bodar till handverktyg, säger Benny Andersson.
Bland de trots allt förhållandevis få leverantörerna av entreprenadmaskiner på mässan fanns japanska Chikusui Canycom som tillverkar maskiner för grönyteskötsel, jordbruk samt bygg- och anläggning. I Sverige representeras företaget av Bengt Bergs Maskinservice i Partille som visade upp en kollektion bandgående dumprar.
– Vi har ett program som omfattar maskiner som lastar mellan 750 och 2 500 kg. Delvis beroende på den milda vintern har året börjat rätt bra. Bandgående dumprar efterfrågas inte överallt, men vi märker att på platser där den väl etablerats får den bra genomslag, säger säljaren Martin Svensson.
En nykomling i montern var S100 med svängbart flak och främst tänkt som alternativ till betongtransporter på byggarbetsplatser. Lastare finns som tillbehör.
– Korgen, som rymmer nästan 400 liter, är tillverkad av en stryktålig och mycket fet plast som gör den väldigt lätt att tömma. Maskinen väger runt ett ton, är 2,5 meter lång, drygt 2,3 meter hög med båge och drygt en meter bred med lastare. Det gör att den ofta är tillräckligt liten för att ta sig in i en byggnad och kan till och med ta hissen upp till rätt våningsplan. Därmed kan den vara ett mycket intressant alternativ till pumpning av betong, säger Martin Svensson.
Carlsson & Co kan tyckas ha en något spretig produktflora, men målsättningen är att kunna vara något av one-stopbutik för uthyrningsmarknaden med avseende på mindre entreprenadmaskiner med nödvändig kringutrustning. Sortimentet omfattar bland annat minidumprar, minigrävare, minilastare, liftar, tvångsblandare, transportband och släpvagnar.
1995 blev företaget generalagent för italienska Messersi som sedan dess spelat en viktig roll i företagets utveckling. På Nordbygg premiärvisades den självlastande minidumpern TCH R 800 med en tvåcylindrig Kubota-diesel på 13 hästkrafter och elstart. Modellen fyller storleksmässigt ett tidigare hål i produktsortimentet med tjänstevikten 665 kg. Lastkapaciteten anges till 800 kg och lastvolymen till drygt 400 liter. Totalbredden är 83 cm.
Minidumpern kan utrustas med externt hydrauluttag för drift av hydraulisk utrustning som jordborr och hammare. Larvchassit är av samma konstruktion som de större modellerna med boggieupphängning, vilket utlovas ge en mjuk och fin körning över hinder som trottoarkanter och stenar.
Ytterligare en nykomling i montern var en hjulburen minidumper från danska Danmatech. Företaget tillverkar ett flertal hjulburna minidumprar med eller utan högtippande dumperkorg. Flertalet modeller är bensindrivna, men förra hösten uppstod kärlek vid första ögonkastet när representanter för Carlsson & Co kom i kontakt med Contractor El som ska kunna köras i upp till sex timmar på en laddning som tar fyra till fem timmar. Två veckor efter det första mötet premiärvisades maskinen på Entreprenadexpo. På Nordbygg var det dags för den kungliga huvudkommunen att få stifta bekantskap med den eldrivna minidumpern som kan lasta 800 kg trots sin förhållandevis låga vikt på ungefär 375 kg.
Carlsson & Co har varit generalagenter för liftar från Denka och Falcon sedan 2010, men erfarenheten från liftar är betydligt längre än så.
– Vår pappa köpte den första liften redan 1976. Då handlade det om åtta meters arbetshöjd och uthyrare som primär målgrupp. Nu är bredden enormt mycket större. Bland annat ser vi att larvliftar kommer mer och mer. Vi har fastnat för den unga italienska tillverkaren Easylift som har bra bredd. Dessutom har vi stor vana vid Italien där vi hämtat produkter de senaste 20 åren med gott resultat, berättar Björn Carlsson.
I montern var det premiär för Easylift R 130, en larvgående och och kompakt el/bensinhybridlift som ingår i ett program som omfattar larvgående liftar 13-36 m, bilmonterade liftar 12-22 m och skåpbilsmonterade 12-15 meter.
– Den är försedd med direktverkande hydraulik som är enkel och alltid fungerar – dessutom med enkel felsökning om det skulle behövas. Kraften hämtas antingen från en 220 volts elmotor eller en bensindriven Hondamotor.
Den levereras med gummilarver och kan fås med vita larver för den som så önskar.
Lösningen är kompakt och trots att bredden är mindre än 90 centimeter är räckvidden i sida 6,5 meter med 200 kg i korgen och arbetshöjden 12,2 meter, säger Björn Carlsson.
Eftersom längden inte är mer än 3 350/4 050 millimeter och höjden 1 980 millimeter tar den sig igenom dörrhål och trånga passager. Tillsammans med larvdriften innebär det att den tar sig fram i stort sett överallt.
– De har varit på oss i två till tre år om att vi ska ta in den till Sverige. Nu har den funnits tillgänglig i Danmark i ett år och fått bra respons så nu kör vi.
Utbudet från Wacker Neuson blir allt mer omfattande såväl internationellt som i Sverige. Det svenska bolaget har växt ur sina lokaler i Södra Sandby och flyttar till Burlöv där ett nytt huvudkontor med såväl verkstads- som lagerlokaler ska stå färdigt till 2015.
På Nordbygg visades bland annat kompakteringsutrustning, minigrävare och tjältinare, ett sortiment som valts inte minst för att attrahera uthyrningsföretagen.
– Vi är fulla av självförtroende just nu och har mer än 300 produkter i sortimentet. Vi gör vad vi kan för att vara en one-stop-shop för uthyrningsföretagen. Det är också en anledning till att vi är med här på mässan. Många kommer hit för att titta på handverktyg och vi har tagit med en del av våra mindre produkter som passar in bra i sammanhanget. Vi har en klar potential att växa vidare, säger Ville Viita, vd för Wacker Neuson Scandinavia.
Framför allt stack minigrävaren 803 Dual Power ut i montern. Maskinen har en arbetsvikt på närmare 1,1 ton och kan drivas antingen med den traditionella Yanmardieseln på 9,6 kilowatt eller med hjälp av en elektrohydraulisk generatorenhet som är speciellt framtagen för den lilla grävaren. Anslutningen är enkel – plug and play. Det är bara att köra med en effekt på 7,5 kilowatt.
– Maskinen kan så mycket mer än att bara gräva. Sätt på en hydraulhammare, koppla in generatorn och den fungerar väldigt bra som bilningsrobot inomhus – exempelvis kan den användas till att bila ut badrum. Allt utan emissioner, säger Ville Viita.
Företagets tjältinare har i många år använts som ett mer miljöanpassat alternativ till eldning för att förvandla vinterns tjäle till mark som går att bearbeta. Tekniken kan även användas vid exempelvis betong- och beläggningsarbeten under vinterhalvåret.
Det senaste tillskottet i företagets utbud av tjältinare eller ytvämare är HSH380 som presenterades som prototyp på Bauma förra året.
– För närvarande finns två prototyper, varav vi fått möjligheten att visa upp den ena här. Nu handlar det om helt färdigutvecklade produkter och enligt tidplanen ska leveranserna börja under årets tredje kvartal, säger Ville Viita.
Bland finesserna nämns digital temperaturstyrning och en ny styrpanel som ger användaren en bättre översikt över kritiska driftparametrar som störningar i systemet, bränsle och effekt. Därmed underlättas övervakningen och hanteringen av både brännare och pump.
1
Runt 300 produkter ska nu finnas i Wacker Neusons katalog.