Afrika växer med Volvos hjälp
Nigerias före detta huvudstad Lagos beskrivs som en av världens snabbast växande städer. En viktig del i expansionen är Eko Atlantic City, världens just nu största satsning på att återvinna land ur havet – till stor del med hjälp av maskiner från Volvo.
Något av kommersiellt centrum är hamnstaden Lagos belägen vid Guineabukten – trots att statusen som huvudstad förlorades 1991.
Staden växer snabbt och det finns stora ambitioner att förstärka stadens betydelse som finansiellt centrum för Västafrika. Ett viktigt led i den satsningen är Eko Atlantic City, ett gigantiskt projekt som dels innebär att ungefär tio kvadratkilometer mark ska återvinnas ur havet och dels att projektet ska sätta stopp för den erosion som hotar kustlinjen i och vid Lagos.
Enligt nuvarande beräkningar ska det återvunna området ge plats för bortåt 400 000 boende och 250 000 arbetsplatser när det är färdigbyggt i en avlägsen framtid. Och planerna får praktiskt taget alla andra stadsbildningar att framstå som blygsamma i jämförelse. Här planeras för supermoderna byggnader med väl tilltagna kommunikationsleder i form av bland annat boulevarder, vattenvägar och marinor.
Enligt uppgift kommer runt 140 miljoner ton sand att hämtas från havsbotten för att förbereda för kommande nybyggnader. 700 000 ton berg transporteras från ett stenbrott 160 kilometer från byggarbetsplatsen med hjälp av drygt 150 lastbilar – varav cirka 40 tillverkade av Volvo – som de senaste dryga två åren gått i skytteltrafik från morgon till kväll. Av säkerhetsskäl går inte bilarna på natten, en viktig orsak är risken att drabbas av vägpirater.
Bergmassorna används tillsammans med betongkonstruktioner för att bygga en ungefär åtta kilometer lång vall som ska stänga ute vattnet från den återvunna ytan. Vallen har placerats ungefär på den plats där strandlinjen gick för ungefär 100 år sedan. Sedan dess har havets vågor sakta men säkert ätit sig allt längre in i landet, något som nu ska få ett slut, en gång för alla.
Såväl de anställda i projektet som maskinerna på arbetsplatsen jobbar under mycket tuffa förhållanden. Periodvis handlar det om temperaturer på mer än 40 graders värme tillsammans med inslag av damm och sand. Periodvis kan det vara tropiska stormar, regn och saltbemängd luft när havsvattnet blåser in mot land.
I den här miljön har Volvo lyckats anmärkningsvärt bra att sälja in sina maskiner. I dag rullar runt 50 av företagets maskiner på arbetsplatsen. Där finns bland annat grävare av olika slag, dumprar och en väghyvel som främst används för att hålla de vägar dumprarna använder i gott skick. En av dumprarna har för övrigt kompletterats med en tank och används huvudsakligen för dammbekämpning.
En av grävmaskinerna har något av huvudroll i hela projektet. Det är en EC460BLC som väger in på drygt 45 ton och som arbetar längst fram på vallen med att placera bergmassorna i vallens stomme som växer med en takt av ungefär tre meter per dag. Enligt projektets platschef George Tawk, har maskinen gått i ur och skur i totalt 5 400 timmar under de senaste två åren.
– Den arbetar verkligen i en utmanande miljö. Den hanterar berg, sand, saltvatten och saltbemängd luft. Allt kan skada maskinen, men med bra support och schemalagd service har maskinen klarat sig fantastiskt bra, säger George Tawk, som också lyfter fram att motorn klarat de svåra väderförhållandena exemplariskt.
Under de två år som maskinen arbetat i projektet har Monday Johnson suttit bakom spakarna.
– I hytten är det svalt och även när underlaget inte är det bästa är maskinen välbalanserad och har fungerat utan problem dag ut och dag in, säger Monday Johnson.