På djupet med mindre bränsle
Oförändrad borrningseffektivitet med upp till 20 procent lägre bränsleförbrukning. Det utlovas med Sandviks senaste ovanjordsrigg av topphammartyp som lanserades på Conexpo i Las Vegas i mars.
Ranger DX800 är utrustad med en Cat 7.1-motor på 168 kilowatt (225 hästkrafter) som utlovas klara utsläppskraven enligt Tier IV Final.
– Den nya riggen kommer att minska kundernas driftskostnader tack vare en låg bränsleförbrukning som har åstadkommits genom ett nytt avancerat eko-paket och ett anpassat motorvarvtal, säger Pekka Kesseli, vvd för ovanjordsborrning vid Sandvik Construction.
En vanlig nivå på motorvarvtalet är ungefär 1 800 varv i minuten, vilket sänkts till ungefär 1 600. Det betyder, enligt tillverkaren, en genomsnittlig bränslebesparing på 5,5 liter per drifttimme.
Dessutom utlovas cirka tio procents högre larvningskraft och gott om effekt som ska ge goda resultat även vid borrning i hårt berg.
Bland annat lyfts maskinens dieselpartikelfilter och bränsleinsprutningssystemet av common rail-typ fram som väsentliga orsaker till att maskinen kunnat bibehålla ett högt vridmoment trots det sänkta varvtalet.
Riggen levereras som standard med den beprövade borrmaskinen HL810T, men kan uppgraderas till högfrekvensborrmaskinen HF810T som har ungefär tre år på nacken.
– Den ger cirka tio procent snabbare borrsjunkning och bättre hålkvalitet än sin föregångare, lovar Ilkka Lahdelma, produktlinjechef för ovanjordsriggar inom Sandvik Construction.
Topphammarriggarna i DX-serien är som standard utrustad med en roterande överbyggnad som utlovas täcka 17,6 kvadratmeter. Med hjälp av extrautrustning kan riggen täcka en yta på upp till 26,4 kvadratmeter, vilket är mer eller mindre standard i Sverige.
En konstruktionslösning som innebär att motvikten alltid befinner sig på motsatt sida av bommen ökar stabiliteten vid rotation. Riggen levereras dessutom med borrstyrningssystemet THC700 som, enligt tillverkaren, automatiskt anpassar sig till förändrade bergegenskaper och alltid levererar optimal effekt till borrkronan. Resultatet utlovas bli jämn rotation, kontinuerlig kontakt med berget och snabb borrsjunkning under de mest skilda bergförhållanden.