23948sdkhjf

Delade meningar om ringleden

Vem satsar egentligen mest på spår? Och vad händer med Förbifart Stockholm om de rödgröna vinner valet? Debattens vågor gick höga när Catharina Elmsäter-Svärd (M), Anders Ygeman (S) och Per Bolund (MP) diskuterade infrastruktur.


Stockholm . Höstens val hägrade när infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) och Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund debatterade infrastruktur på ett seminarium med fokus på trafikträngseln i Stockholm, anordnat av branschorganisationen Bil Sweden.

Men finns det så mycket att debattera om? Catharina Elmsäter-Svärd.

tillstår att partierna är överens om rätt mycket, men fastslår att skiljelinjerna finns där.

– De stora konflikterna just nu ligger i enskilda objekt.

Miljöpartiets Per Bolund håller med om att skillnaderna är stora.

– Infrastrukturministern ger sken av att de kan göra allt och bygga allt, men så brukar det inte låta hos finansministern, budgetutrymmet är kärvt.

– Vi gör mer av allt, och finansierar det krona för krona, kontrar infrastrukturministern.

– Regeringen har fördubblat underhållet och satsar på tunnelbana, att ni har råd med mer är ju för att ni inte har med förbifarten, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon vill inte gå med att regeringen skulle satsa mer på väg än på spår.

– Vi lägger 70 procent till järnväg, 30 procent till väg, är det inte en majoritet? Vill ni inte ha väg?

Enligt Per Bolund innebär dock Miljöpartiets förslag fem kronor till järnväg för varje krona som läggs på väg.

– Det är mycket mer än regeringen satsar.

Han är mycket missnöjd med regeringens spårsatsningar.

– Vi välkomnar de pengar staten lägger på tunnelbanan men det är verkligen inte i närheten av de satsningar som behövs.

Han noterar också att vägprojekten ligger tidigt i planen, medan spåren finns lite längre fram, och misstänker att pengarna kan ta slut innan skopan satts i backen för spåren.

– Jag har ett uns av misstro att det faktiskt blir kollektivtransporter.

När det gäller vägar är avståndet mellan alliansen och Miljöpartiet om möjligt ännu större. Enligt Catharina Elmsäter-Svärd är Förbifart Stockholm en självklarhet, hon vill också se en ringled runt Stockholm, med Förbifarten, Norrortsleden, Södertörnsleden, Norra länken, Essingeleden och en framtida östlig förbindelse.

– Det är naturligt för en modern storstad att ha en ringlinje, vi vill inte ha det uppdelat i norr och söder, får vi ut trafiken från innerstan kan Stockholm också bli en promenadstad, det blir bättre för boende och cyklister och med en bättre kollektivtrafik.

Per Bolund håller inte med.

– Gör inte misstaget med nya ringleder, de har inte löst trafikproblem någonstans – i London har ringleden blivit världens största parkeringsplats. Ringleder genererar biltrafik, man får tillbaka trafiken men är många miljarder fattigare. Satsa resurserna på kollektivtrafiklösningar i stället.

Catharina Elmsäter-Svärd å sin sida kritiserar oppositionens förslag att införa kilometerskatt som ett sätt att finansiera infrastruktur, det kommer att drabba inte minst konkurrenskraften, misstänker hon.

– Det är knepigt att beskatta själva avstånden, beskatta de negativa utsläppen i stället.

– Det är svårt att förstå hur vår avgift för lastbilar blir ett hemskt slag för konkurrenskraften när ni vill femdubbla banavgifterna på järnväg, replikerar Anders Ygeman.

– Lastbilstrafiken kommer att öka med 50 procent och vi fyller inte klimatmålen, mer än varannan lastbil på E4 är utlandsregistrerad och bidrar inte till de svenska klimatkostnaderna. Vi vill att de utländska lastbilarna ska vara med och betala på samma sätt som de svenska.

Infrastrukturministern framhärdar dock.

– Om man ska undanta miljövänligare lastbilar har jag svårt att se hur det ska vara ett ekonomiskt styrmedel, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

– Kilometerskatt ska vara miljöstyrande, absolut. Det finns redan i andra länder och om vi inte inför samma sak blir vi en avstjälpningsplats för de sämsta lastbilarna, svarar Anders Ygeman.

Han hävdar också att kilometerskatten ger intäkter.

– Får vi in pengar på den? Ja, lastbilstrafiken ska öka med 50 procent, och även om det blir 20-30 blir basen för avgiften väsentligt mer än vi räknat med.

Den kanske största stötestenen är Förbifart Stockholm, Miljöpartiet ställer sig mycket kritiska till projektet, som

både Moderaterna och Socialdemokraterna röstat för. Infrastrukturministern ställde själv frågan till Per Bolund: rivs beslutet om förbifarten upp om de rödgröna vinner valet?

– Vi går till val på att förbifarten inte behövs, säger Per Bolund, för att sedan medge att frågan antagligen blir föremål för förhandling om oppositionen vinner valet.

Anders Ygeman deklarerar att han röstade för projektet, och att han skulle göra det igen.

– Men, 2006 gick moderaterna till val på att bygga förbifarten, och Miljöpartiet på att stoppa den, samma sak hände 2010. Nu har vi beslutat att bygga den två gånger men det har inte blivit någon förbifart ännu, så även om Per har förlorat vinner han ändå, ni har haft åtta år på er att börja bygga men inget har hänt.

Catharina Elmsäter-Svärd avfärdar kritiken och hänvisar till projektering, arbetsplaner, tillåtlighetsprocesser och övrig pappersexercis.

– Anders gör det enkelt för sig, i alla infrastrukturprojekt tar det lång tid innan spaden sätts i backen. Men vi är igång, det flyttas redan på ledningar och vi har redan lagt ner två miljarder.

Hon passar också bollen vidare, om Socialdemokraterna vill lägga pengarna på förbifarten, samtidigt som deras samarbetspartier vill lägga pengarna på annat kan det bli svårt att få notan att gå ihop, misstänker infrastrukturministern.

– Anders, du har ett större problem, riskera inte det.

Länkar

Massbilismens era är över anser Miljöpartiet som vill satsa mer på kollektivtrafik. Läs mer här (klicka på länken).

Socialdemokraterna vill se ett stort busspaket i Stockholm, läs mer här (klicka på länken).

522 miljarder kronor, mer än någonsin, ändå kan Catharina Elmsäter-Svärd inte göra alla nöjda. Läs mer här (klicka på länken).

Den nationella planen klubbades i slutet av april, läs mer här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094