Ministerns måttfulla melodi
Trots att regeringen satsar mer pengar än någonsin var det många projekt som inte fick plats i den nationella planen. – Min melodi är att inte lova allt till alla, men vi ska hålla det vi lovat och kunna finansiera det också, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Stockholm . Infrastrukturministern fanns på plats när Bil Sweden anordnade ett seminarium om den stockholmska trafikträngseln i slutet av april, och poängterade inledningsvis vikten av den nya satsningen på tunnelbanan i Stockholm.
– Vi måste knyta ihop bostäder, infrastruktur och kollektivtrafik.
Hon konstaterar dock att även vägar är ett måste.
– Det går inte att komma bort ifrån att Stockholm behöver fler vägar, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Hon förklarar att regeringen satsar mer än någonsin förr på infrastruktur, i den nyligen fastställda nationella planen för 2014-2025 lägger man totalt 522 miljarder kronor på drift, underhåll och nyinvesteringar, till det kommer ytterligare 85 miljarder i medfinansiering, trängselskatter, broavgifter med mera.
Ändå är det för lite, när önskemålen trillade in från remissinstanserna visade det sig att slutsummen borde ha legat på drygt 1 400 miljarder om alla skulle bli nöjda.
– Allt har vi inte fått med, min melodi är att inte lova allt till alla, men vi ska hålla det vi lovat och kunna finansiera det också, säger infrastrukturministern.
När det gäller finansieringsformer konstaterar hon att det kan slå mer eller mindre fel.
– Visst kan man låna. I de 522 miljarderna i den nationella planen har vi drygt 30 som är avsatta för räntor och amorteringar, vi avbetalar på bland annat Botniabanan, vi betalar för sånt som redan är plats och summan motsvarar en Norrbotniabana bara i räntor och amorteringar.
Medfinansiering är allt mer i ropet, avgifter kan dock vara ett tveeggat svärd, trots att många längtat i decennier efter anläggningar som Motalabron eller Sundsvallsbron kan det kännas surt att börja betala, förklarar Catharina Elmsäter-Svärd.
– Det är lätt att prata om kreativa lösningar, men man måste komma ihåg att det kommer en morgondag också.
Offentlig-privat samverkan är en annan möjlighet.
– OPS är inte en finansieringslösning för mig, men det finns mycket i den som är begåvat, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
– Det handlar om få förutsägbarhet för tid, kostnad och funktion.
Hon fastslår att pengarna måste användas där de gör bäst nytta, och förklarar vidare att Trafikverket fått regeringens uppdrag att jobba mer med funktions- och totalentreprenader.
– Ett exempel är Sundsvallsbron, där man ska bygga, sköta och drifta anläggningen, då får man det perspektivet redan från början.
Hon lyfter också fram den förkortade och förenklade planprocess som ska tas i bruk i år, något hon hoppas ska förkorta byggtiden och underlätta flödet.
– Vi har vant oss över tid att ju längre bak i en plan ett objekt funnits, desto större risk att det inte blir av, antingen har de ”ätits upp” av index, eller så har det varit så dålig kvalitet på det som stoppats in i planen att man redan överskridit den summa man avsatt. Det måste vi komma ifrån.
Länkar
Catharina Elmsäter-Svärd debatterar infrastruktur med Anders Ygeman (S) och Per Bolund (MP), läs mer här (klicka på länken).
Massbilismens era är över anser Miljöpartiet som vill satsa mer på kollektivtrafik. Läs mer här (klicka på länken).
Socialdemokraterna vill se ett stort busspaket i Stockholm, läs mer här (klicka på länken).
Den nationella planen klubbades i slutet av april, läs mer här (klicka på länken).