Den ljusnande framtid är vår
Den svenska bygg- och anläggningsmarknaden ser äntligen ut att lyfta. Det förutsätter dock att höstens valresultat inte sätter käppar i hjulen för den utveckling som just nu ser rätt gynnsam ut.
När nu delårsrapporterna börjar droppa in från när och fjärran är det ingen tvekan om att den ljusa bilden förstärks. Oavsett om vi talar om maskinentreprenörer, deras beställare eller deras leverantörer tycks den dominerande bilden vara att vi äntligen är inne i en lika tydlig som glädjande konjunkturuppgång. Och det gäller inte bara i Sverige.
Off Highway Research har kommit fram till att försäljningen av entreprenadmaskiner kommer att öka under 2014 på samtliga fem världens största marknader, något som senast hände för tio år sedan.
Visa av senare års snabba konjunkturskiftningar är det dock få eller ingen företagsledare som lovar guld och gröna skogar. De snabba kasten i världsekonomin visar att de gamla, invanda sjuårscykler som varit förhållandevis regelbundna är ett minne blott. Nu sker svängningarna betydligt snabbare, vilket tvingar fram delvis nya strategier i företagen. Konsten tycks i dag vara att klara den svåra balansgången att gasa och bromsa samtidigt, en egenskap som inte minst maskinförare ofta har i ryggmärgen.
Och orosmomenten är många. På nära håll har vi den fortsatta skakigheten kring euron för att inte tala om oroligheterna i Ukraina. På lite längre avstånd är osäkerheten kring framväxande starka ekonomier som Brasilien och framför allt Kina fortfarande stor.
Under ett par år har även den globala gruvnäringen haft en låg profil, men exempelvis Caterpillar har vissa förhoppningar om en ljusning redan i år och räknar fortfarande med att de jätteinvesteringar som företaget gjort i samband med exempelvis köpet av Bucyrus kommer att ge god utdelning i ett längre perspektiv.
De gruvinriktade företagen kan bland annat luta sig mot en rapport som analysföretaget Grand View Research lämnade tidigare i år. Den bild som där ges är en märkbar uppgång som i vart fall sträcker sig fram till år 2020. Framför allt förutspås rejäla omtag i Kina, Indien och Australien, men även i länder som Brasilien och Ryssland förväntas stora satsningar liksom på den afrikanska kontinenten.
På vår svenska hemmaplan kan vi glädja oss åt att bostadsbyggandet äntligen satt lite fart. Enligt Boverket ökade bostadsbyggandet med nästan 50 procent under 2013 jämfört med 2012. I år är bedömningen att ungefär 35 000 bostäder ska igångsättas, vilket förväntas öka till 38 000 nästa år.
Till det kan läggas de satsningar på infrastrukturen som utlovats av den nuvarande regeringen och som, enligt planerna, kommer att märkas rejält med start nästa. Den svenska bygg- och anläggningsmarknaden ser äntligen ut att lyfta. Det förutsätter dock att höstens valresultat inte sätter käppar i hjulen för den utveckling som just nu ser rätt gynnsam ut.