Miljardsatsning skapar massagigant
Södra investerar drygt fyra miljarder kronor för att bygga ut kapaciteten i Södra Cells massabruk i Värö från dagens cirka 425 000 ton till 700 000 ton massa per år. Därmed skapas ett av världens största bruk för produktion av barrsulfatmassa.
Utöver kraftigt ökad produktionkapacitet är ett viktigt mål att göra fabriken mer energieffektiv. Redan i dag är anläggningen oberoende av fossila bränslen vid normal drift, men i och med utbyggnaden kan produktionen av överskottsvärme ökas och tas till vara i form av fjärrvärme och el.
I ett första steg har nu NCC utsetts till generalentreprenör för mark-, anläggnings- och byggnadsarbeten i ett kontrakt värt en bit över en halv miljard kronor. Planeringsarbetet är redan igång och byggstarten är beräknad till mitten av september då alla nödvändiga tillstånd från mark- och miljödomstolen förväntas vara klara.
Projektet genomförs enligt den samverkansform som kallas partnering och innebär att projektets nyckelaktörer under hela processen arbetar tillsammans i en öppen dialog. Det innebär exempelvis att den exakta ordersumman ännu inte fastställts. Detta görs senare under planeringsprocessen när synpunkter och erfarenheter från alla berörda aktörer stötts och blötts och vävts samman till det som bedöms vara den optimala lösningen för slutprodukten som ska tas i drift under det tredje kvartalet 2016.
– Vi uppskattar att Södra Cell vill samverka i partnering. Det ökar möjligheten att få till ett riktigt bra gemensamt projekt, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.
Utbyggnaden gör Värö till ett av världens största bruk för produktion av barrsulfatmassa som används till bland annat toalettpapper, servetter och hushållspapper. Enligt beställaren bidrar utbyggnaden till skapandet av 400 årsarbeten under en tioårsperiod. Långsiktigt skapas ett tjugotal nya arbetstillfällen på bruket och 220 arbetstillfällen inom omkringliggande verksamheter.
NCC utför sedan tidigare byggnadsarbeten på Värö där Södra Cell investerar i en vitpelletsfabrik och en ny mesaugn som används för att möjliggöra återanvändning av kalk i massaproduktionen.