Maskinförsäljningen på väg upp
Försäljningen av nya entreprenadmaskiner kommer att förbättras på samtliga världens fem största marknader under 2014. I varje fall räknat i antal enheter enligt en färsk prognos från Off Highway Research som räknar med att den sammanlagda uppgången blir cirka fem procent.
Förra året såldes totalt 713 363 entreprenadmaskiner i Kina, Nordamerika, Europa, Japan och Indien. Det innebar en försämring med en procent jämfört med 2012, enligt statistiken från Off Highway Research.
I år ser det dock ut som om försäljningen vänt uppåt igen. Bedömningen är en sammanlagd försäljningsökning med fem procent upp till 747 000 enheter. Att samtliga fem dominerande marknader visar stigande siffror noteras med viss förvåning. Senast det hände var 2004.
Trots två års tillbakagång är Kina världens överlägsta största marknad för entreprenadmaskiner. I år tros försäljningen stanna på 305 605 enheter, vilket innebär en knapp, men dock ökning med 1,5 procent. Till rekordåret 2011 är steget dock långt. Då köptes 487 642 nya maskiner enbart i Kina.
För Nordamerika förutspås en ökad försäljning för femte året i rad. Här räknar Off Highway Research med en uppgång med 5,7 procent till 162 660 enheter.
Västeuropa håller sig fortfarande steget före Japan med en beräknad försäljning på 116 416 enheter, vilket innebär en uppgång på 4.5 procent.
Japan närmar sig emellertid snabbt. Här förväntas en tvåsiffrig uppgång för femte året i rad. Om den beräknade ökningen på tolv procent slår in medför det en försäljning på 101 718 enheter, den högsta nivån under de senaste 20 åren.
Även Indien har vänt uppåt efter ett par års tillbakagång. Det är fortfarande en bit kvar till de största marknaderna, men med en förväntad ökning på 8,4 procent kommer man upp till 60 655 sålda entreprenadmaskiner.
Det har varit några riktigt besvärliga år efter den ekonomiska härdsmälta som följde kraschen i Lehman Bros 2008 – framför allt på grund av de gigantiska svängningarna i efterfrågan som slagit hårt mot tillverkarna som tvingats till både neddragningar och nya satsningar.
Den första nedgången 2008 följdes av ett rejält lyft 2010, primärt tack vare stora stimulanser i främst Kina. Bubblan sprack dock snabbt och redan 2012 rasade efterfrågan igen trots att såväl Japan som Nordamerika höll emot rätt skapligt och fortsatte växa. Men som det ser ut har pilarna åter igen börjat peka uppåt.
Signaler från stora tillverkare pekar i samma riktning även om det finns stora skillnader beroende på kundsegment. Caterpillar förutspår exempelvis en ökning med hela tio procent på produkter riktade till bygg- och anläggningsindustrin medan förhoppningarna om en ljusning i gruvnäringen slängts i sjön och företaget räknar nu i stället med fortsatt nedgång inom segmentet.
Volvo konstaterar en måttlig tillväxt i så kallade mogna marknader medan utvecklingen i tillväxtmarknader, i varje fall i början av året, varit svagare. En liten varning utfärdas för Kina där företaget konstaterade en liten nedgång under mars månad jämfört med samma period 2013 samtidigt som företaget anar en ökad andel kompaktmaskiner. Det kan alltså betyda att fler maskiner säljs, men att utbytet i form av pengar blir svagare.