23948sdkhjf

Drönare tog höjd på Nordbygg

Minskad energiförbrukning i våra byggnader och minskad miljöbelastning i byggandet var återkommande inslag i årets Nordbygg. Dessutom fanns det gott om handhållna maskiner. En och annan entreprenadmaskin syntes också i montrarna.


Under några år i början på 2000-talet ökade intresset för Nordbygg i anläggningsbranschen. Det blev allt fler och allt större maskiner i montrarna, men 2010 slog pendeln tillbaka åt andra hållet. Sedan dess har fokus flyttats tillbaka mot husbyggande och då i synnerhet på energioptimering och allehanda former av miljöanpassade komponenter och system. Inte minst har förhandssnacket inför årets evenemang till stor del handlat om samhällsplanering och uttalade önskemål om att uppnå ett byggande som är hållbart även i ett längre perspektiv.

Nordbygg har dock länge varit en naturlig samlingsplats för uthyrningsföretag och deras kunder. Floran av handverktyg och skyddskläder är stor och därmed finns det fortfarande en märkbar dragningskraft även bland leverantörer och användare av lite större maskiner.

– Vi är nyfikna på Nordbygg och är här för första gången som en test. Vi har tagit med ett brett produktutbud som vi tror ska passa målgruppen och det finns ett klart intresse – inte minst för den vält vi visar upp. Redan efter ett par dagar stod det klart att vi möter en hel del nya kunder, säger Roger Eriksson, säljare på Atlas Copco Construction Technics.

I montern fanns bland annat handhållen utrustning, markvibratorer och pumpar – de klassiska Wedapumparna som nu tagits fram i en helt ny tappning och tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad.

– Att Atlas Copco har pumpar på programmet verkar vara en nyhet för många. Annars slår vi ett speciellt slag för våra spett som är ett snabbare alternativ till eldrivna maskiner, säger Roger Eriksson.

Bland annat lyfter företaget fram en jämförelsestudie som gjorts av komforten och säkerheten av handhållna bilningsmaskiner. Testen gjordes i samarbete med TÛV Nord och visar att den bensindrivna bildningsmaskinen Cobra Pro till och med visar bättre egenskaper vad gäller vibrationer i händer och armar samt slagenergi än vad företaget hävdat.

I montern visades också Dynapac CG2300, en midjestyrd asfaltvält med arbetsvikt kring åtta ton och en inre vändradie på 2,65 meter. En förarstol som kan förskjutas i sidled underlättar sikten. Manöverpanelen ger tydlig information om relevanta värden samtidigt som föraren kan växla mellan olika menyer med en enkel knapptryckning.

Som tillval finns dokumentationssystemet DCA-A som bland annat informerar om temperaturen framför och bakom valsen samt antalet överfarter.

Den elektroniska miniratten utlovas ge en mjuk och precis styrning.

Deutzmotorn på 74 hästkrafter ska vara klar för steg IV och övergår automatiskt i friläge efter tio sekunder på fullt varvtal. Maskinens eco-mode utlovas minska bränsleförbrukningen med mer än 15 procent och samtidigt hålla nere bullernivån.

Det dubbla pumpvibrationssystemet eliminerar behovet av en vibrationsventil, en lösning som utlovas bidra till sänkt bränsleförbrukning. Varje vals har en egen pump med individuell avstängning. Detta ska tillsammans med dubbla sprinklers och en kapacitet på mer än 700 liter vatten säkra oavbruten drift.

Roger Eriksson slår också ett slag för det Spanientillverkade lystornet QLT50 som någon gång i höst kommer att börja levereras med LED-lampor. Tidigare modeller hade individuell på- och avslagning av de fyra lamporna på 1 000 watt vardera. Nu räcker det med en knapp.

Masten kan skjutas ut så lamporna når upp till 9.2 meters höjd. Den inbyggda generatorn kan köras på antingen diesel eller på trefas el. Det finns även ett extra uttag som gör det möjligt att hämta 4,8 kilowatt för ett annat verktyg.

– Lystornet väger ungefär ett ton och är registrerat för att dras efter en personbil i hastigheter upp till 80 kilometer i timmen, säger Roger Eriksson.

I Husqvarnas monter var bilningsroboten något av publikmagnet, även om ett helt nytt högfrekvent program med bland annat väggsåg upptog en stor del av utrymmet. Enligt Anders Ströby, vd för Husqvarna Construction, har det produktprogram som kallas Prime – och med betonghåltagare som målgrupp – tagits fram under det hittills största utvecklingsprogram som företaget genomfört. Budskapet är allt annat än blygsamt: Genom att kombinera högfrekvensteknik med digital teknik utlovas effektivitet och användbarhet på betydligt högre nivå än konventionell utrustning. Användaren ska märka detta i form av högre prestanda, högre produktivitet och bättre mobilitet.

Maskinprogrammet omfattar bland annat kraftaggregat, borrmotor, väggsåg, kap- och ringsåg och en kombination av stativ och transportkärra som inklusive kraftaggregat och väggsåg inte väger mer än ungefär 100 kg.

– Det handlar om elektrisk utrustning med prestanda som motsvarar hydraulutrustning, vilket ger ett svårslaget förhållande mellan effekt och vikt. Med vår utrustning kan användaren vid behov ta kraftaggregatet i ena handen och redskapet i den andra och bära med sig grejorna.

Det har gjorts försök med den här tekniken tidigare, men det har varit många barnsjukdomar. Många har bränt sig, men vi är säkra på att vi har lyckats, säger Mikael Johansson, till vardags företagets säljare i norra Sverige.

Mats Berntsson, key account manager på Blinken Tools, ser gärna att det blir fler drönare verksamma i byggnäringen. I synnerhet då det fullständigt autonoma kartverktyget Ebee som tillverkas av schweiziska Sensefly och bland annat kan skapa flygfoton i både 2D och 3D över områden som utlovas vara upp till tio kvadratkilometer stora. Minidrönaren är nästan en meter mellan vingspetsarna och väger inte mer än 700 gram. Då ingår såväl en kamera på 16 megapixel som också kan filma, batterier som medger upptill 45 minuters flygtid och motor som ger en marschfart på 36-57 kilometer i timmen.

– Den kan bland annat mäta för volymberäkningar i exempelvis bergtäkter och grustag, men också användas i lant- och skogsbruk. Vi pratar om en noggrannhet på decimeternivå, säger Mats Berntsson.

I praktiken ska drönaren sköta sig själv – utan fjärrstyrning – så snart den lämnat användarens hand. Med ombord finns sensor för självövervakning och inbyggd intelligens som gör att den kan undvika hinder. Det finns också förprogrammerade rutiner som innebär att den slutar flygturen på en förutbestämd punkt. För mjuk landning finns en optisk höghastighetssensor med objektiv som uppskattar avståndet till marken med stor noggrannhet.

Ett väsentligt hjälpmedel är Senseflys intuitiva programvara Emotion 2 som möjliggör planering, simulering, övervakning och styrning av rutten både före och under flygning. Bland annat kan drönarens flygparametrar, batteristatus och bildtagning övervakas. Därutöver kan statusmeddelanden och varningar tas emot före, under och efter flygningen.

Om så behövs kan färdplan och landningsplats programmeras om under flygning. Efter landning och överföring av insamlade data geotaggas bilder och data lagras för den aktuella flygningen automatiskt.

Mats Berntsson lyfte också fram att Topcons utbud av produkter för så kallade BIM-projekt blir allt större. Bland annat visades LN-100 som introducerades på Conexpo och beskrivs som världens första 3D-positioneringssystem utformat speciellt för bygg och anläggning. Korsningen mellan laser och totalstation beskrivs på annan plats i veckans utgåva.

För Brubakken är Mälardalen av stort intresse och företaget har i år valt att satsa på Nordbygg.

– Det är ett stort behov av både bostäder och fungerande infrastruktur i regionen. Här händer väldigt mycket. Vi tycker att det är bra med en innemässa med bygginriktning samtidigt som den drar mycket publik. Vi når en stor del av våra användare här, säger Brubakkens försäljningschef Göran Janko.

Efter några snabba ägarskiften har nu det senaste varumärket börjat sätta sig ordentligt. Samtidigt har det norska moderbolagets väl inarbetade servicekoncept lagt en stabil grund när företagets svenska eftermarknadsorganisation förstärkts och utvecklats.

– Bland annat får vi in en hel del begagnat som utvecklats till en viktig affär för oss. Det är en anledning till att vi byggt upp en stor serviceavdelning med ungefär 20 anställda som är spridda runt om i landet. I dag har vi fyra verkstäder på viktiga platser och det kompletterar vi med servicebilar i södra och mellersta Sverige. Vi följer det norska servicekonceptet och har byggt upp en strategi i Sverige som är snarlik, men inte en kopia, säger Göran Janko.

På mässan visades ett axplock produkter med tyngdpunkten på vertikala transporter, men företagets flistugg som vänder sig till praktiskt taget alla branscher har blivit ett återkommande inslag och var med även den här gången.

Annars dominerades montern av den senaste ur tyska Ruthmanns digra utbud av billiftar.

Ruthmann har varit en succé sedan vi tog över agenturen för 2,5 år sedan. I sortimentet finns bland annat en variant med 27 meters arbetshöjd på ett 3,5-tonschassi, vilket är högst i världen. Annars täcker de olika modellerna arbetshöjder på 18 till 72 meter. De största vi sålt i Sverige har varit 54 meter, säger Göran Janko.

Blickfång i montern var den nya, helt omarbetade TBR 220 som tagits fram speciellt för 22-metersklassen. Räckvidden i sida anges till 16,4 meter. Arbetskorgen får lasta 230 kg och arbete på eller bakom hinder underlättas av en 2,2 meter lång jibbarm, svängbar i 185 grader.

Plattformen var monterad på en Mercedes Benz Sprinter, men kan, utifrån kundens önskemål, även placeras på andra likvärdiga chassin.

Generellt levereras liftarna med elektrisk proportionalstyrning med informations- och diagnostiksystem med klartextdisplay. Andra funktioner som erbjuds är automatiskt uppställningsprogram med autonivellering samt automatisksammanpackning där flera liftfunktioner kan köras samtidigt.

Mer från Nordbygg kommer i en senare utgåva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079