Bergutbildning skrotas
Bergutbildarna fick avslag på sin begäran om tilläggsanslag. Den bergsprängarutbildning som redan godkänts och skulle anordnats till hösten ställs därför in.
Bergutbildarna startade utbildningen 2013, 42 personer ansökte och 20 av dem fick plats på utbildningen som drogs igång den 2 september. Enligt Bergutbildarnas Michael Hermansson började det hela bra med duktiga instruktörer och intresserade studenter som fick hålla till i Gillingekrossen i Åkersberga.
– De enda problemen var ekonomiska, vi fick inte den ersättning vi begärt per deltagare, 108 000 kronor, vi fick bara 78 000, i princip samma ersättning som interaktiva utbildningar, uppger han.
Michael Hermansson anser att det krävs betydligt mer pengar eftersom utbildningen är både teoretisk och praktisk.
– Bara hyran för dieselgeneratorn till riggen kostade 180 000, hyra för tält 120 000. Det var tufft, företagsmässigt borde vi ha sagt nej men vi tyckte att branschen behövde en utbildning så vi körde igång, tack vare sponsorer från branschen kunde vi använda äldre riggar, få tag på borrstål och handhållen utrustning.
Han såg det dock inte som en långsiktig lösning och Bergutbildarna begärde därför tilläggsmedel till nästa utbildning, som skulle dras igång hösten 2014. Nu har man dock fått besked att myndigheten för yrkeshögskolan inte vill anslå mer pengar. Michael Hermansson utesluter därför att det blir fler utbildningsomgångar.
– Vi kommer att gå ca 300 000-400 000 kronor i förlust på pågående utbildning och kan givetvis inte starta upp någon ny i höst.
Han uppger att han redan fått in 100 intresseanmälningar till nästa utbildning innan man ens hunnit marknadsföra den, och beklagar att den inte blir av.
– Vi är övertygade om att man inte kan bli en kvalificerad bergarbetare genom interaktiv utbildning med datorn hemma i soffan och därefter direkt ut på LIA-praktik på företagen säger Michael Hermansson.
– Vi har redan nu fått stor uppskattning från företagen om att årets LIA- elever från vår pågående kurs har fått en viktig grundutbildning och är väl förberedda när de kommer ut på skarpa arbetsplatser.
Michael Hermansson befarar att elever som berövas den praktiska undervisningen kommer att vara helt oförberedda på den mycket speciella och riskfyllda miljö som bergarbete innebär, och pekar på risken för att eleverna till och med kan utgöra en arbetsmiljörisk för de företag som tar emot dem för LIA-delen av utbildningen (LIA=lärande i arbete).
– Jag är besviken på och överraskad av Yrkeshögskolemyndighetens kunskap om och inställning till denna viktiga utbildning som med stor säkerhet direkt ger eleverna arbete efter avslutad utbildning. Detta var inte vad jag förväntade mig av en Högskoleutbildning, säger Michael Hermansson.