23948sdkhjf

Grönare asfalt med träpulver

Genom att byta oljebränsle mot träpulver vid asfalttillverkningen i Kärraverket minskar NCC koldioxidutsläppen med 85 procent, vilket motsvarar de årliga utsläppen från 2 100 personbilar.


NCC är, enligt egen utsago, först i Norden med att byta eldningsolja mot träpellets eller träpulver som bränsle vid asfaltstillverkning. Först ut var ett asfaltverk i Kjula utanför Eskilstuna som eldats med träpellets sedan augusti 2012. Nu har en träpulversilo invigts i Kärraverket och ambitionen är att flertalet av företagets 29 svenska asfaltverk i ska drivas med träbränsle inom fem år.

– Traditionell asfaltstillverkning är energislukande och belastar miljö och klimat eftersom verken oftast drivs med fossila bränslen. Samtidigt är det ett krav på många av våra kunder att upphandla klimatsmart, säger NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck.

Kärraverket, med en produktion av ungefär 200 000 ton asfalt per år, svarar för en tredjedel av den asfalt som används i Göteborg. En stor uppdragsgivare är Göteborgs Hamn där bland annat containerterminalens 130 000 kvadratmeter, motsvarande 18 fotbollsplaner, beläggs med 75 000 ton asfalt till och med 2015.

– Kärraverket producerar 200 000 ton asfalt per år, men tack vare detta bränsleskifte till träpulver kan vi minska koldioxidutsläppen från 22 kilo till tre kilo per ton asfalt, alltså med hela 85 procent. Det är lika mycket som 2 100 personbilar släpper ut på ett år; 3 800 ton koldioxid, säger marknadschef Jan Kallin på NCC Roads.

Sammantaget i de nordiska länderna producerar NCC cirka sex miljoner ton asfalt per år. Om träpellets används i stället för olja vid tillverkningen innebär det att utsläppen av koldioxid minskar med 114 000 ton per år. Det motsvarar utsläpp från 62 000 bilar. Om samtliga asfaltverk i Norden övergår till träpellets kan koldioxidutsläppen minska med 400 000 ton.

I Norge drivs redan i dag åtta av NCC Roads 21 asfaltsverk med fiskolja, en restprodukt från livsmedelsindustrin. Men i ett land med mycket skog som Sverige är träpellets ett naturligare val.

– På Kärraverket eldar vi med träpulver. Det är träpellets som malts till pulver, men eftersom pelletstillverkaren ligger så nära får vi träpulver levererat direkt och får ett moment mindre när vi slipper mala. Även det bidrar till minskad energianvändning, säger platschef Karl-Johan Aksell.

En fördel med träpellets är att den framställs i stora volymer och därmed är förhållandevis lätt att få tag i. Situationen blir än ljusare eftersom asfaltbranschen har sin säsong under sommarhalvåret, medan efterfrågan från övriga stora träpelletsanvändare, som värmeverk, är störst under det kalla vinterhalvåret.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063