23948sdkhjf

Kommun får bassning för osund konkurrens

Borås kommun har under lång tid bedrivit olaglig entreprenadverksamhet. Det står klart sedan Stockholms tingsrätt nu beslutat att kommunen inte får sälja mark- och anläggningsarbeten till externa beställare.
– Detta är en bra och tydlig signal till landets kommuner att det inte är tillåtet att driva verksamhet som riskerar att slå ut privata företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Sveriges Byggindustrier har under tiotalet år ifrågasatt den verksamhet som bedrivits av Borås kommuns Servicekontor på den privata marknaden. Bland annat har kommunen sålt tjänster i form av mark- och anläggningsentreprenadarbeten. Kritiken har främst riktats mot att den kommunala verksamheten kan stöttas med skattemedel och därmed sätta sund konkurrens ur spel. Servicekontoret kan i praktiken dumpa sina priser hur mycket som helst utan att riskera konkurs.

Slutligen lämnades en anmälan till Konkurrensverket som i januari 2012 i sin tur lämnade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten går i sin dom helt på Konkurrensverkets och Sveriges Byggindustriers linje och slår fast att kommunen inte får konkurrera på den privata marknaden.

– Alla kommuner och landsting har nu, efter denna tydliga dom, all anledning att se över hur de bedriver säljverksamhet så att det inte sker på ett olagligt sätt. Skattebetalarnas pengar ska inte användas för att slå ut privata företag från marknaden. Kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag på ett osjyst sätt är inte tillåten. Det strider mot både konkurrenslagen och kommunallagen, säger Dan Sjöblom.

Olof Johnson , chefsjurist på Sveriges Byggindustrier, anser att tingsrättens dom är välskriven och har förhoppningen att Borås kommun väljer att inte överklaga domen utan i stället upphöra med den olagliga verksamheten och lägga fokus på att återupprätta förtroendet bland de lokala mark- och anläggningsföretagen.

Riktigt så enkelt vill dock inte kommunen släppa frågan. Kommunens grundsyn är att den försäljning som Konkurrensverket ifrågasatt är obetydlig på marknaden, att den inte snedvrider utan snarare gynnar konkurrensen, och att den sker enligt Kommunallagen.

– Det är en liten del av Servicekontorets verksamhet det handlar om. Vi ska överväga att gå vidare för att få vår modell prövad i högre instans, säger kommunalrådet Tom Andersson (MP) som också påpekar att Servicekontoret varit ifrågasatt till och från sedan starten 1992.

Domen slår dock fast att det inte är transparent för utomstående hur Servicekontoret sätter sina priser i olika upphandlingar och att det finns en risk för att kommunens agerande långsiktigt skadar drivkrafterna till konkurrens. Därför förbjuds nu, vid vite av tre miljoner kronor, Servicekontorets säljverksamhet avseende mark- och anläggningsentreprenader till externa aktörer. Servicekontoret får sex månader på sig att avveckla verksamheten.

Tingsrätten har dock accepterat att kommunen får genomföra akuta vatten- och avloppsarbeten inom kommungränsen samt snöröjning och gaturenhållning i direkt anslutning till kommunal mark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094