Dyrare att göra fel
I sommar får Arbetsmiljöverket fler vapen i sin arsenal, glöm utdragna utredningar och anmälningar som rinner ut i sanden, med sanktionsavgifter i stället för böter ska det bli dyrare för arbetsmiljöbovarna.
Från och med den första juli blir det hårdare bandage för den som bryter mot arbetsmiljöbestämmelserna. Böterna byts ut mot ett nytt system med sanktionsavgifter, och det ska därför bli både enklare och mindre tidskrävande att sätta åt arbetsmiljöbovarna hoppas Arbetsmiljöverket.
Myndigheten konstaterar i ett pressmeddelande att det i dagsläget är få anmälningar som leder till straff och att utredningarna tar lång tid och mycket resurser i anspråk. Med det nya systemet i ryggen behöver Arbetsmiljöverket inte längre gå via polis, åklagare och domstol, de kan själva utfärda sanktionsavgifter när de träffar på en arbetsgivare som bryter mot reglerna.
– Sanktionssystemet syftar till att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna. Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess och straff som gäller, säger Bernt Nilsson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
Det kommer alltså att kosta att göra fel, avgiften är dock differentierad, en överträdelse som innebär risk för livet kostar mer än överträdelser som inte är lika allvarliga. Beloppet beror också på hur många sysselsatta ett företag har, de minsta företagen betalar till exempel 100 000 kronor för överträdelser på risknivå fyra, medan de största företagen får punga ut en miljon kronor för samma sak.
– Det önskvärda är givetvis att arbetsgivarna bedriver ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete ute på sina arbetsplatser i enlighet med vad reglerna kräver, så att människor inte skadas eller blir sjuka på sina jobb. Då behöver vi aldrig ta ut några sanktionsavgifter, säger Bernt Nilsson.
Totalt 40 bestämmelser ska förenas med sanktionsavgift och den som drabbas av en sanktionsavgift har rätt att överklaga till Förvaltningsrätten.
Arbetsmiljöverket uppger vidare att man ser över de totalt 120 bestämmelser som är straffsanktionerade, 90 har man redan hunnit med och enligt verket kommer i princip alla straff att tas bort från föreskrifterna. Undantag finns dock, bland annat när det gäller minderårigas arbetsmiljö. Det kommer också alltjämt att vara möjligt för verket att rikta förelägganden och förbud med vite mot den som överträder bestämmelserna.
Sanktionssystemet börjar gälla den första juli i sommar, ett par bestämmelser om fallskydd träder dock inte i kraft förrän den första januari 2015.
Fotnot : läs mer om det nya systemet här (klicka på länken)