Maskinförsäljningen ner 2013 – men nu går det uppåt
Trots att marknaden störtdök hösten 2012 fanns förhoppningar om att 2013 skulle bli ett bra år för försäljningen av entreprenadmaskiner i Sverige. Med facit i hand blev året dock en besvikelse även om det långt ifrån handlade om ett katastrofår.
Lite drygt 3 000 nya entreprenadmaskiner överlämnades till svenska kunder under 2013. Det är ungefär 170 färre än året dessförinnan och drygt 1 000 färre än under 2000-talets toppår 2008. Nedgången med drygt fem procent jämfört med 2012 är överraskande stor eftersom både infrastruktur och bostadsbestånd är kraftigt eftersatta. Dels präglas både väg- och spårnät av ett gigantiskt underhållsbehov samtidigt som stora delar av det svenska VA-nätet befinner sig i olika stadier av förfall. Dels finns en gigantisk bostadsbrist, vilket sammantaget borde resultera i ett kraftigt ökat maskinbehov även om arbetsinsatserna vid en del stora infrastrukturprojekt minskat och fiberutbyggnaden till hushållen är inne i slutfasen.
– Den oväntat svaga försäljningen måste också ses mot bakgrund av att vi har en allmänt god ekonomi, vilket tillsammans med dagens låga räntor borde främja nya satsningar. Det är ingen tvekan om att 2013, försäljningsmässigt, blev en liten besvikelse, säger Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna.
Redan efter semestrarna 2012 kände Björn Bäckström av en ökande osäkerhet hos marknaden – en osäkerhet som dröjt sig kvar betydligt längre än förväntat.
– När de ekonomiska förutsättningarna är goda och det finns ett stort behov av att skapa sysselsättning är det lite förvånande att man inte utnyttjar de möjligheter som erbjuds bättre. Vi har inte ens sett några tendenser om att det ökade bostadsbyggandet satt några avgörande spår i form av ökad efterfrågan på maskiner. Men processen är långsam – det tar tid. Dessbättre börjar vi nu se att det börjar lätta och att vi kan hoppas på lite ljusare tider, säger Björn Bäckström.
I och med senare tids osäkerhet har även företagens behov av nya maskiner ökat. Många maskiner har gått ett par år extra för att ägaren inte vågat eller velat ta investeringen i en ny maskin, men det har också ett pris i form av ökade servicekostnader. Till det kommer att starka beställare som storstadskommunerna och Trafikverket fortsätter att skärpa utsläppskraven på de maskiner som går i vissa miljöer. Det kan i och för sig också medföra att maskinentreprenörer valt att vänta in den nya maskingeneration som är anpassad till utsläppsreglerna enligt steg IV som började gälla vid det senaste årsskiftet.
Den beskrivningen känner dock inte Bertil Söderberg på EMS Group igen.
– Vi märkte inga som helst tendenser åt det hållet. Vi är jättenöjda med fjolårets försäljning som ökade med ungefär 20 procent jämfört med året dessförinnan. Ökningen var dessutom jämnt fördelad över alla segment. Tendensen ser också ut att hålla i sig nu under 2014 som har börjat riktigt bra, säger Bertil Söderberg.
Även om maskinförsäljningen gått ner något behöver det inte betyda att tillbehörssidan mött samma utveckling. Sten Strömgren, ansvarig för marknadsföring på Engcon, menar att 2013 generellt gått något bättre än förväntat, men att försäljningen av de tiltrotatorer som är varumärkets huvudprodukt gått ner något i Sverige. Dock inte mer än att försäljningen stannat kvar på praktiskt taget samma nivå som 2012. Vad gäller de produkter som ligger i varumärkena Drivex och Mähler är nedgången något större, men det har förmodligen en logisk förklaring.
– Förra vintern var ju både hård och långvarig, vilket medförde att flera företag behövde förstärka sitt sortiment av snöröjningsutrustning. Då var behovet av nyinvesteringar betydligt mindre under 2013, säger Sten Strömgren.
– 2014 har börjat betydligt starkare än 2013. De nya maskingenerationerna är eftertraktade och intresset för vårt nya säkerhetskoncept ökar så jag är optimistisk inför resten av året. Ambitionen är för övrigt att vi efter hand ska övergå till att använda Q-Safe som standardinfästning för skopor.
Håkan Norén, ordförande i Maskinentreprenörerna, är något förvånad över den vikande försäljningen eftersom antalet anställda i medlemsföretagen fortsätter öka med ungefär 1 000 personer per år samtidigt som efterfrågan på maskinförare ökar. En förklaring kan dock vara att exempelvis gruvföretag lägger ut mer arbete på underentreprenörer, vilket ger maskinentreprenörerna mer att göra utan att mängden arbete som ska utföras blir större.
– För att få ett bättre planeringsverktyg inför framtiden jobbar vi nu för övrigt med att ta fram en egen arbetskraftsbarometer som ska vara klar före sommaren, säger Håkan Norén, som räknar med att 2014 kommer att ge Maskinentreprenörernas medlemmar ett märkbart lyft.
– Räntan är låg , det är förhållandevis lönsamt att köpa nya maskiner och oavsett hur det går i valet kan vi nog räkna med nya investeringar i infrastruktur och fortsatt upprustning av både vägar och järnvägar – och förhoppningsvis även av VA-nätet, säger Håkan Norén.
Maskinleverantörerna kan också räkna med att de svenska maskinentreprenörerna kommer att fortsätta sin strävan att hänga med i den absoluta världstoppen. Dels kräver beställarna ofta nya maskiner som lever upp till tuffa miljökrav. Dels krävs en extrem effektivitet och mångsidighet för att hänga med i konkurrensen. Många jobb är korta och det är dyrt att flytta maskinerna. Därför krävs att varje maskin klarar en mängd olika arbetsuppgifter, vilket uppnås med en kreativ maskinentreprenör med rätt maskin, rätt utrustad och med rätt tillbehör. Maskinleverantörerna kan nog känna sig rätt förvissade om att den försäljningsvolym som nu börjat öka från svenska kunder fortsätter att öka ett tag framåt.