Alla vägars vägledning
Vad väntar därute? Hur mår vägen? Vad har den varit med om tidigare? Trafikverkets onlineverktyg för vägar ska ge detaljerad och nyttig information som intresserade ska ha fri tillgång till.
Tidigare har man fått leka detektiv, leta rätt på någon som kanske vet lite mer och hoppas att den information man får tag på är något-så-när korrekt och heltäckande. Den tiden ska nu vara förbi, lovar Trafikverket som samlat all tillgänglig information om alla svenska statliga vägar på ett ställe.
– Syftet är att vi ska kunna utnyttja resurserna effektivare, förklarade Mats Wendel på Trafikverket när Asfaltdagen gick av stapeln tidigare i vinter.
Onlineverktyget finns sedan ungefär ett år tillgänglig för allmänheten på nätet, på webbadress pmsv3.trafikverket.se. Informationen omfattar enbart det statliga vägnätet, inte de kommunala eller enskilda vägarna.
I systemet kan man till exempel söka efter var trafiken är som tyngst, vilken väg som fått vänta längst på underhåll eller var de värsta potthålen finns. Det går också att ta fram en viss vägsträcka och analysera den djupare, se hur beläggningshistoriken ut, hur djupa spåren är, hur bred vägen är, hur mycket trafik som körs på den, om den är slät eller ojämn, med mera med mera.
Via systemet ska man också kunna få en tvärprofil av vägen, informationen ska vara mycket detaljerad, den ska dessutom kunna exporteras till egna system. Vägarna är också filmade och den som vill kan därför ”köra” längs den aktuella sträckan, i den fart som passar.
– Det går också att stega sig fram mellan bilderna, säger Mats Wendel.
Tanken är att underlätta ett gemensamt arbetssätt genom att alla berörda parter har tillgång till exakt samma information. Ledtiderna ska därmed kunna kortas, man ska inte vara beroende av att en viss person – som sitter inne med kunskapen – finns tillgänglig. Det ska också gå att alltid få en tillförlitlig bild av tillståndet på vägnätet. Tanken är också att entreprenörerna ska kunna göra ett effektivare arbete.
– Vi vill att den in information som vi har ska vara densamma som konsulter och entreprenörer har, då ökar konkurrenskraften, kunskapen ökar också, säger Mats Wendel.
Systemet ska kompletteras med ytterligare information, Mats Wendel aviserar till exempel information om avvattning; vägmarkering, tjocklek via georadar och bärighetsinformation är andra fakta som snart kan tas med i datasamlingen.
– Man ska kunna se hur det ser ut i dag, och hur det sett ut historiskt, säger Mats Wendel.
Han noterar att systemet inte är perfekt, det lär finnas felaktigheter i den information som lagts ut, till exempel är de fakta som lagts in om 2+1-vägar ofullständig.
– Men det finns trots allt 80 000 kilometer belagd väg i systemet och 80 procent är ändå rätt.