Gör-det-självarna i Götene
Varför leja bort jobben? Grävtjänst i Götene borrar själva, mäter själva och importerar sina egna maskiner. Firman, som snart firar 50 år, funderar också på att bli sin egen beställare.
Götene. En långgrävare, en Caterpillar 325 på 30 ton som försetts med ett grävaggregat som når 18 meter, står lättjefullt utsträckt på en gårdsplan i Götene, omgiven av mer traditionellt utrustade maskiner.
Maskinen köptes ny 2008, när den inte längre uppfyllde Trafikverkets miljökrav för schaktning tänkte man sälja den. Men sedan tänkte man om.
– Vi visste inte vad vi skulle göra med den, då hittade min bror ett långgrävaraggregat i Tyskland, vi köpte det och byggde om maskinen, säger Mikael Bertilsson.
Brodern Tommy är inköpsansvarig och har för vana att dammsuga Internet på maskiner och redskap, att handla utomlands är vardagsmat för Götenefirman som ofta hittar objekt i länder som Tyskland, England, Irland och Island.
– När han hittade långgrävaraggregatet slog vi till, vi ville hitta en uppgift till maskinen och det finns inga såna aggregat häromkring, säger Mikael Bertilsson.
Han ser flera fördelar med att handla utanför Sveriges gränser.
– Det blir billigare, men framförallt finns det inte så ”nya” begagnade maskiner i Sverige.
Han vill gärna köpa begagnat, men gammalt får det inte vara, högst 1-2 år. I Tyskland hittar företaget ofta så kallade återtagsmaskiner, där kunden inte klarat av fakturan i tid.
– Den har kanske gått hundra timmar, då handlar vi. Handlar det om över tusen timmar köper vi absolut inget.
Hur vet man att maskinerna håller måttet?
– I Tyskland har vi arbetat länge med samma firma, de vet att vi bara vill ha toppskick och deras referenser har stämt så många gånger att vi litar på dem.
Det gäller dock att vara vaksam, konstaterar han.
– En gång hade vi en annan tysk säljare som hade en superbillig maskin, vi kände dock att något var fel, när vi ville åka ner och kolla på den åkte säljaren plötsligt på semester. Vi blåste av affären och det visade sig till sist att han inte ens ägde maskinen, den var stulen.
Firman handlar dock inte bara begagnat, ungefär hälften av maskinerna köps nya.
– Det beror på uppdraget, hjulgrävare köper vi ofta begagnade, då har de gått kanske ett år eller 300-400 timmar.
Uppdragen styr vilken typ av maskiner som köps in och ledtiderna är korta, ibland tar det bara en vecka innan maskinen står på gården. Varje maskin har en egen förare och det händer inte sällan att förarna får gå upp eller ner i storlek eller till och med byta maskintyp när behoven förändras.
– Men de anpassar sig fort, det är inga problem, säger Mikael Bertilsson.
Han är nöjd med maskinparken som den ser ut i dag, ett 50-tal enheter med bland annat Volvo, Caterpillar och Hitachi grävmaskiner i storleksklassen 1,5-45 ton och både på band och på hjul, en bandschaktare (Caterpillar D6), en grusbil (Scania), en trailer för att flytta maskiner (Volvo) och en tvåaxlig gårdsbil med kran (Scania).
Bröderna Bertilsson är tredje generationen på företaget, Farfar Bertil Karlsson började bedriva jordbruk på platsen i slutet av 1950-talet. Sönerna Roland och Göte drog sin del av lantbrukslasset, med varsin traktorgrävare grävde de till exempel diken och satte grunder i en sådan fart att grannarna började be dem gräva åt dem också. Roland anade nya möjligheter och startade Grävtjänst i Götene i mitten av 1960-talet, kort därpå anslöt brodern Göte och det blev jordbruk på dagtid och entreprenadarbete på kvällar och helger. Företaget växte, bröderna fick till slut släppa jordbruket, de två traktorgrävarna fick sällskap av fler grävmaskiner, antalet anställda växte och firman började arbeta för större beställare.
Sedan 1999 är det Rolands tre söner Mikael, Tommy och Fredrik som äger företaget. Verksamheten styrs av efterfrågan, i dag handlar det mycket om VA-jobb, husgrunder, industrigrunder och schakter, att rensa dammar och knacka skut. Tidigare gavs mycket vägjobb, till exempel på E20 och riksväg 26.
– Det var stora jobb, då hade vi stora maskiner. Nu har vi mindre jobb och därmed mindre maskiner, säger Mikael Bertilsson.
När bröderna tog över för 15 år sedan var antalet anställda knappt 20, i dag är styrkan uppe i 31. Hur ser det ut om tio år?
– Jag tror att vi kommer att vara kanske tio personer fler och att vi har fler ben att stå på, säger Mikael Bertilsson.
En idé som närmar sig förverkligande är den att själv köpa mark, dra vatten och avlopp, bygga vägar och sedan sälja tomterna.
– Nu kommer vi in i ett senare skede, och får lämna anbud. Kan vi bli vår egen beställare får vi ett helt annat läge.
Han tror att konceptet kan vara infört om ett par år men det kräver kapital, något som i sin tur kräver effektivare utnyttjande av resurserna.
– Jag är inte nöjd med marginalerna på timjobben, då är det bättre att räkna på egna projekt, inte för att man kan ta ut mer pengar, men för att man själv kan styra över sina resurser och göra jobbet effektivare, säger Mikael Bertilsson.
När bröderna tog över var 90 procent av jobben timkörningar, nu uppskattar han andelen till ungefär 30 procent. Siffran får gärna minska ytterligare, men antalet egna projekt är svårt att öka.
– Vi har en slimmad organisation, det är jag som räknar på de flesta jobben. Jag kommer att tappa fokus om jag inte är ute i verkligheten, jag vill kunna jämföra det jag räknar fram med hur det blev, då vet jag bättre hur jag ska göra nästa gång.
Ambitionen att göra det mesta själv lyser igenom även i det pågående VA-jobbet några mil utanför Götene, där totalt elva mil tryckavloppsledningar ska ner i backen
– Vi köpte en egen Ditch Witch borrmaskin för att kunna borra under vägar, det handlar om 250 borrningar och det var dumt att ge bort tyckte vi.
Beställaren ville dessutom att den gamla vattenledningen skulle sättas ut och den nya mätas in, GPS-data fanns för den gamla ledningen och när Grävtjänst i Götene fick jobbet funderade man först på att låta en konsult göra jobbet. Sedan tänkte man om.
– Vi ville hellre göra det själva.
En Icon G60 från Scanlaser inhandlades och Mikael Bertilsson började med att plocka in signalerna för den gamla ledningen och sätta ut käppar. När den nya grävdes ner mätte han in den en bit i taget.
– Utrustningen är väldigt enkel att använda, man går längs ledningen och trycker på en knapp så mäter den, konstaterar Mikael Bertilsson som ser flera fördelar med att mäta själv.
– Jag slipper kostnaden för att hyra in en konsult, eftersom jobbet ska pågå i tre år är det värt pengarna att köpa egen utrustning.
– Jag ser dessutom hur marken ser ut och kan bestämma vilka maskiner jag ska ta dit, när det är klart kan jag se resultatet, vad som blev bra och vad som blev mindre bra.
Han har mätt in volymer och ytor även på andra projekt, med hjälp från leverantören Scanlaser har han också kunnat bygga grävmodeller med sina mätdata, modellerna har sedan satts in företagets grävsystem.
– I stället för att springa runt med ritningar varje dag och ställa upp laser har föraren alla data i systemet, säger Mikael Bertilsson.
Företaget har använt grävsystem i många år, men bara i projekt där en större beställare stått för modellerna. Nu kan de själva leverera modeller till sina maskiner.
– Det underlättar grävningen, kommenterar Mikael Bertilsson.
Han uppger att programmet han använder är en förenklad variant.
– Det går att göra det mesta med det här systemet, men skulle jag bygga ett köpcenter skulle jag nog anlita en konsult.
Han konstaterar att de mest avancerade funktionerna finns där samtidigt som några av de mer självklara tycks förbisedda.
– Det går inte att mäta sträckan, det är lite dumt men jag har fått löfte att det ska fixas!
———————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.