Medvind över Conexpo
Med utsläppskrav som skärptes vid årsskiftet och med förväntningar om ökad efterfrågan både lokalt och globalt hamnade Las Vegas-mässan Conexpo helt rätt i tiden. Utställarna strömmade till som aldrig förr och besöksantalet var det näst största i mässans historia.
Efter 2012 års Intermat i Paris och förra årets Bauma i München var det i år Las Vegas tur att stå som värd för årets största samling av entreprenadmaskiner. 4-8 mars stod mer än 2 000 utställare väl rustade med tekniska och strategiska landvinningar för att ta emot de snudd på 130 000 besökare som lockades till Conexpo-Conaggs rekordstora mässområde.
Om 2011 års Conexpo gick i moll så var det betydligt bättre drag under galoscherna på årets evenemang. Hos tillverkarna har konstruktörerna haft bråda tider för att maskinerna ska kunna leva upp till de utsläppskrav som skärptes kraftigt i både Nordamerika och Europa vid det senaste årsskiftet. Samtidigt har ambitionen varit att även minska maskinernas bränsleförbrukning och lyfta förarmiljön. Sammantaget innebar det att montrarna var synnerligen välfyllda med de senaste maskingenerationerna samtidigt som några ekonomiskt svaga år byggt upp ett behov av en uppgraderad maskinpark i många företag.
Tydliga signaler från stora delar av världen tyder på att botten har nåtts och att det nu har vänt uppåt igen.
– Den stora delen av de dåliga nyheterna har vi kunnat lägga bakom oss. Nordamerika visar den bästa tillväxten för mars månad på fyra år. Även Europa börjar komma tillbaka ur sitt väldigt djupa hål, sade till exempel Caterpillars vd och styrelseordförande Doug Oberhelman vid ett besök på mässan.
Inte minst uttryckte han sin förtjusning över att företagets amerikanska hemmamarknad äntligen börjat få upp farten igen och klassade Nordamerika som en av de mest lovande marknaderna just nu. Han räknade även med en viss tillväxt i Kina, om än i en betydligt mer blygsam omfattning än den jätteboom som blev något av räddningen för världsekonomin efter Lehman Brothers krasch 2008. Doug Oberhelman uttryckte också stor tilltro till andra tillväxtländer. Ett undantag är dock Brasilien som efter några år med mycket stark tillväxt nu befaras tappa i tempo.
Den optimism som spirar globalt satte inte minst sin prägel på besökarna. Arrangörerna lyfte med märkbar förtjusning fram att nästan var fjärde besökare kom från något av ungefär 170 länder utanför USA. Framför allt noterades stora strömmar med tillresande från Latinamerika, Kina, Kanada och Europa.
Även om det för många utställare var första gången deras produkter visades upp för en större mängd potentiella kunder med global spridning var vanligtvis det primära målet att visa upp sig för den amerikanska marknaden. Eller kanske till och med att skapa ett första brofäste, vilket närmast var fallet för rototilttillverkaren Engcon även om företaget fanns på plats redan för tre år sedan.
– Vi har primärt satsat våra resurser på att stärka vår ställning i Europa utanför Norden. Vi gjorde dock ett försök att etablera oss i Nordamerika strax innan förra Conexpo och har tre återförsäljare i USA och en i Kanada. Jämfört med mässan 2011 är dock situationen helt förändrad. Då var hela branschen tyngd av Lehman-kraschen och intresset för investeringar var obefintligt. I år var det en helt annan atmosfär – betydligt angenämare. Köpsignalerna haglade. Besökarna ville veta pris, var maskinerna kan köpas och när de kan levereras, säger Sten Strömgren, ansvarig för marknadsföring på Engcon.
– För tre år sedan var det den ekonomiska situationen som dämpade köpintresset, men redan då märkte vi att amerikanarna verkligen tog till sig konceptet och förstod värdet av grävmaskinen som ett multiredskap med mängder av tänkbara arbetsuppgifter. Vi hade dessutom kompletterat demomaskinen med EC-Oil och besökarna blev lika intresserade av förarnas möjlighet att byta redskap utan att lämna hytten.
Ändå är det en för marknaden ny produkt. Känslan var att ungefär hälften av besökarna aldrig sett en rototilt i arbete. Vi befinner oss fortfarande i ett förberedande steg, vi är på väg in, men inte framme än. Det stora målet, även i år, var att sprida budskapet och att hitta nya återförsäljare i både USA och Kanada. Vi mötte ett riktigt bra intresse och jag tror att det blir en hel del goda resultat när vi gått igenom alla kontakter vi fått, säger Sten Strömgren.
Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg uppskattar dels det utrymme för dialog med maskinentreprenörer som skapas i samband med de stora mässorna, men också den enorma bredden bland utställarna. Den nordamerikanska marknaden skiljer sig i några avseenden från den europeiska. Bland annat ställs ofta krav på att arbeten ska gå extremt snabbt, vilket innebär att många maskiner är väldigt stora och många väldigt snabba.
– Det innebär att det finns en hel del maskiner som vi normalt inte ser i Europa. Samtidigt finns en otrolig uppfinningsrikedom, vilket gör att det finns en enorm flora av leverantörer som bland annat visar mängder med redskap och utrustning för allehanda uppgifter. Och det är helt klart att i varje fall svenska maskinentreprenörer – som ofta är småföretagare – måste ha en mycket genomtänkt maskinpark. Transporter mellan olika arbetsplatser är dyrbara. Därför är det viktigt att kunna använda maskinerna till vitt skilda arbeten och därmed minska transportbehovet. I dag kan det handla om att röja snö på en parkeringsplats, i morgon grävarbeten för en VA-ledning och dagen efter kan det röra sig om lyftuppdrag på ett bygge, säger Hampe Mobärg.
Leveranstidningen Entreprenad återkommer i senare utgåvor med mer information från mässan. Den som planerar in ett besök i Las Vegas under nästa Conexpo kan skriva ner mars 2017 i almanackan.
1
2
Det finns många sätt att charma den lokala marknaden för företag som vill konkurrera på Cats hemmaplan
7
I ett växande Las Vegas behövs närmast skohorn för att få plats med alla utställare på den yta som står till buds.