Tvätt för återvunnen sand
En mobil ”sandtvätt” som underlättar återanvändning av den sand som använts för halkbekämpning lanseras nu av Biocare Svenska. Det kompakta sorteringsverket flyttas enkelt med lastväxlare mellan arbetsplatserna.
Så här års ligger sanden ofta tjock på främst gång- och cykelvägar efter vinterns halkbekämpning. Förr eller senare sopas den dock upp för att ofta hamna i upplag som i praktiken fungerar som deponier, i vissa fall kan materialet till och med betraktas som miljöfarligt. Innan det kan återanvändas krävs hur som helst en rejäl rengöring samtidigt som skräp som fimpar, kapsyler och liknande måste sorteras bort.
Och här börjar problemen eftersom tvättanläggningarna ofta ligger för långt bort, vilket inte minst medför transportkostnader som ofta bedöms vara för höga. I takt med att det naturgrus som vanligtvis används blir allt svårare att få tag på har dock prisbilden på materialet ändrats och intresset för alternativa lösningar ökat.
3000ST Wash är ett larvburet sorteringsverk utrustad med en vattenuppsamlingslåda och spraydysor för att kunna tvätta materialet. Sorteringsverket delar upp materialet i olika fraktioner – exempelvis i 0-2 millimeter som följer med vattnet, 2-8 millimeter som blir den återvunna produkten och en restprodukt bestående av föremål större än åtta millimeter.
Den minsta fraktionen kan i sin tur återvinnas med hjälp av ett så kallat avvattningshjul som är seriekopplat till sorteringsverket som också fungerar som kraftkälla. I praktiken fungerar utrustningen som ett komplett återvinningssystem med tvättsikt, avvattningshjul, vattenpump och slangsatser.
Enligt leverantören kan siktnäten enkelt bytas för att i stället användas för andra fraktioner som golfsand och makadam. I och med att utrustningen enkelt kan byggas om till en traditionell torrsikt för att sortera exempelvis matjord, grus och asfalt blir investeringen enklare att räkna hem.
Enligt leverantören finns hittills en referensanläggning i drift.