Maskinstyrning på frammarsch överallt
Svenska entreprenörer var redo när maskinstyrningen kom. I andra delar av världen är övergången svårare, men utvecklingen går svindlande snabbt även där.
Huddinge . Svenska maskinentreprenörer är väl bekanta med maskinstyrning vid det här laget, i övriga världen finns det fortfarande vita fläckar men fenomenet sprider sig snabbt.
– Det har skett en enorm utveckling inom mätbranschen, länder som inte varit i nivå med oss har snabbt hämtat upp det vi haft närmare 30 år på oss att lära oss, säger Anders Forsell.
Han arbetar med eftermarknad på Leica Geosystems Technology och har arbetat nära kunder i många länder.
– Vi är ett globalt företag och måste tillgodose kunder i länder där man använt maskinstyrning i 15 år, men också de som arbetar i länder där man knappt vet vad maskinstyrning är.
I Sverige ökade intresset för maskinstyrning markant i början av 2000-talet när det blev möjligt att använda tekniken även i grävmaskiner.
– Tidigare har man använt maskinstyrning för hyvlar och bandtraktorer men när man för första gången kunde använda maskinstyrning och GPS för grävmaskiner sköt utvecklingen igång ordentligt eftersom den maskinparken är så stor, kommenterar Anders Forsell.
– Då låg Sverige fullständigt i framkant, övriga marknader använde inte grävmaskiner på det sättet, de hade ofta inte lika hög kompetens på arbetsplatserna heller.
Sedan Leica tillsammans med bland annat Scanlaser köptes upp av Hexagonkoncernen 2007 har siktet varit inställt på att satsa mer på maskinstyrning och sälja denna typ av produkter även globalt. I dag säljer Leica maskinstyrning via återförsäljare eller på egen hand i både Europa, Asien, Australien, Nordamerika och Afrika.
– Sedan i fjol har vi till exempel en egen organisation i Ryssland, vi håller på att utöka organisationen i Sydamerika och har kommit igång i Kina, säger Anders Forsell.
Maskinstyrningskunder i Schweiz , USA eller Marocko skiljer sig dock avsevärt från svenska kunder. När den svenske entreprenören först bekantade sig med maskinstyrning fanns det redan mätare utrustade med totalstation eller GPS på arbetsplatsen. Han eller hon arbetade förmodligen redan med digitala underlag och hade en öppen dialog med projektchefen, förklarar Anders Forsell.
– Det var väldigt teknikfrämjande. Eftersom allt i slutänden ligger hos entreprenören fanns intresset hos alla att sprida informationen.
En nybörjare i de flesta andra länder har det inte lika väl förspänt. Mätkunskaperna är ofta skrala och ingående instruktioner krävs, detta gäller både i utvecklingsländer och i till synes moderna västländer som Frankrike eller Australien.
– Man måste också förstå att GNSS inte är Guds gåva till mätningen, inte alltid i alla fall, säger Anders Forsell.
Maskinstyrning i 3D-miljö utgår ifrån att maskinen alltid vet var den är och tack vare denna kunskap gräver på rätt ställe, med rätt djup etcetera. GNSS, det vill säga navigering via globala satelliter, ska leverera denna exakta position, men det finns mycket som påverkar signalerna.
– Satelliterna går i sina bestämda banor och levererar globala koordinater. För att få den sfäriska informationen att stämma med verkligheten på en platt yta krävs lokala korrigeringar, säger Anders Forsell.
I Sverige står Lantmäteriet och kommunerna för ett nät av kända kontrollpunkter, tack vare dem kan GNSS-koordinaterna räknas om. I många andra länder saknas den servicen.
– De kanske inte har några kontrollpunkter alls, eller så är det för långt emellan dem, eller så saknas kunskapen om hur man gör, konstaterar Anders Forsell.
Störningar i jonosfären påverkar dessutom signalerna, därför bör en basstation upprättas på en känd punkt om störningarna ska kunna korrigeras, även detta kräver kunskap.
GPS-mottagaren sitter dessutom mitt på maskinen men styrningen utgår från skopspetsen, därför krävs ett flertal lutningsgivare som gör det möjligt att räkna ut positionen utifrån längder och vinklar. När skopan eller skäret slits stämmer inte ursprungsberäkningarna längre.
– Maskinföraren måste därför kalibrera systemet emellanåt och hålla koll på hur skopan slits och ha förståelse för varför det är viktigt, säger Anders Forsell.
Till skillnad från svenska entreprenörer, som ofta är väldigt flexibla och agerar i en platt organisation där alla pratar med alla, råder strikta hierarkier i många andra länder. Att se en utsättare som förklarar för en maskinist hur han ska ställa in utrustningen är nästan otänkbart i till exempel Australien eller USA, förklarar Anders Forsell.
– Ska jag supporta en maskin i Polen måste jag ringa mätchefen som tar kontakt med platschefen som ringer arbetsledaren som pratar med förmannen som beordrar grävmaskinisten att gå ur sin maskin i 30 minuter för att jag ska in. Hade det varit i Sverige hade jag ringt direkt till maskinföraren och gjort jobbet mellan två lass.
Trots svårigheterna verkar de utländska entreprenörerna se en poäng med maskinstyrning.
– Har man koll på kontrollpunkterna och på skopan ökar kapaciteten med 20-30 procent, det är en stor vinst, säger Anders Forsell.
Sverige och Norge är alltjämt Leicas största marknad när det gäller maskinstyrning.
– Våra konkurrenter är amerikanska och japanska, de säljer mer i ”sina” delar av världen, kommenterar Anders Forsell.
Marknaden är dock inte mättad och Leica ser stora möjligheter att slå sig fram även i de delar av världen där konkurrenterna redan är etablerade.
Sverige ligger måhända fortfarande i framkant, men leverantörerna får matnyttig feedback även från sina mer oerfarna kunder, Leica fick till exempel utveckla en funktion när australiska kunder behövde kunna markera varningsområden runt till exempel gasledningar, man har även skapat funktioner för att hålla ett fast tvärfall och följa linjer i terrängmodeller.
– Vi hade tills för några år sedan ingen funktion för hur man ska kunna låsa tvärfallet på ett ställe samtidigt som maskinen kör på ett annat ställe, till exempel om hyvelbladet går ut över slänten när man bygger ett dike.
I Sverige är det framförallt produktionskontroll som efterfrågas numera, förklarar Anders Forsell.
– Det finns redan system för detta men vi tittar nu på ett som fungerar även med externa parter. Våra kunder vet redan hur mycket massor de flyttar och vilka maskiner de har, nu vill de kunna koppla hop de olika systemen med varandra, det ska vi ordna.
Fotnot : Svenska maskinförare är ofta kunniga, självständiga och drivna, i andra länder är anläggning ett lågstatusyrke med strikta hierarkier. Läs mer här (klicka på länken.)