23948sdkhjf

Cat utmanar på Volvos hemmaplan

Bättre förarmiljö, ökad bruttoeffekt, enklare service och inte minst sänkta driftkostnader utlovas när Caterpillar nya generation ramstyrda dumprar står beredd att på allvar ta upp striden med Volvo i Sverige.


Malaga. Först ut bland Caterpillars nya generation ramstyrda dumprar är 725C med kapacitet att lasta 23,6 ton och 730C som ska klara 28 ton. Den större finns liksom tidigare även i en ejektor-version. Enligt tidplanen kommer de större 735C och 740C senare i år.

När Caterpillars produktspecialist Julien Balardelle ska lyfta fram fördelarna med den nya C-serien hamnar argument som förbättrad bränsleeffektivitet och ökad produktivitet i förgrunden tillsammans med bland annat förarmiljön.

Vägen framåt har gått via de nya, starkare steg IV-anpassade motorerna som tillsammans med förbättringar i drivlina, styrning och kraftöverföringen ner i backen ska ge de nya modellerna rejäla lyft jämfört med föregångarna.

– Det är flera förändringar som lagt grunden till förbättringarna. Mjukare och snabbare växlingar kortar cykeltiderna, antispinnsystem – helt automatiskt på 730C – minskar både däckslitage och bränsleförbrukning. Den nya motorkompressionsbromsen på 730C-modellerna ger 60 procent mer retardationskraft än hos föregångarna. För 725C används en vätskestrypning med fyra driftslägen. Lösningarna minskar behovet av att använda färdbromsen i nedförsbackar, och minskar därmed slitaget på bromsarna avsevärt, säger Julien Balardelle.

– Jämfört med föregående modeller har 725C fyra procent högre bruttoeffekt och 20 procent högre bruttovridmoment. 730C-modellerna har nästan 16 procent högre bruttoeffekt och ett bruttovridmoment som förbättrats med mer än 30 procent.

Samtliga modeller är utrustade med företagets egna Acert-motorer som kompletterats med dieselpartikelfilter och ett selektivt katalytiskt reduktionssystem för att uppfylla kraven enligt steg IV.

Powershift-transmissionen reglerar kopplingstrycket elektroniskt, i första hand för att växlandet ska gå smidigt, utan störande ryck och befriat från dåligt anpassade varvtal. Nu ingår även ett elektroniskt övervakningssystem – Apecs – som bland annat utlovas förbättra accelerationen, bibehålla körhastigheten även under kritiska växlingar, öka dragkraften och säkerställa att växlingen sker vid det tillfälle som bäst matchar driftsförhållandena. Enligt Julien Balardelle ska resultatet kunna räknas hem i form av bättre produktivitet och bättre bränsleekonomi.

De tre nya modellerna har konstant sexhjulsdrift och är utrustade med lås för våta skivkopplingar i axeldifferentialerna och differentialen mellan axlarna. I modell 725C kan föraren, via reglage i hytten, vid behov koppla in spärrarna under körning, och därmed öka dragkraften till exempel på besvärlig mark. På 730C-modellerna kopplas spärrarna, enligt tillverkaren, in automatiskt, helt i proportion till de faktiska markförhållandena.

– Dumperkorgen har fått en mer avsmalnande konstruktion än tidigare och tillverkas i ett höghållfast, slitagetåligt stål som är hårdare än 450 Brinell. Toppbalkarna har fått en ny utformning som minskar risken för spill. Sammantaget innebär det också minskad risk för att material fastnar i korgen och en smidigare tömning än tidigare. Av säkerhetsskäl finns även ett larm som varnar om korgen är upplyft, säger Julien Balardelle.

Även ramverket är baserat på robusta beprövade lösningar. Den främre ramen består av massiva, längsgående lådsektionsbalkar medan den bakre ramen byggts upp av en lådkonstruktion med fyra plåtar för att minska belastningspunkterna.

Genom att välja en helsvetsad konstruktion för de främre stötfångarna begränsas risken för skador på fronten. På motsvarande sätt ska en ny motorbottenplåt med full bredd förbättra skyddet av maskinens undersida.

Ramleden är som tidigare konstruerad i två delar med ett stryktåligt huvud av stålgjutgods som bultats till ett slitstarkt stålrör.

– Det säkerställer en tät, problemfri anslutning mellan ramarna, lovar Julien Balardelle.

För att minska störningar från ojämnt underlag används en olja/kvävedämpad trepunktsfjädring fram i kombination med en bakre balansarmsfjädring.

Rops/fops-hytten har gott om plats för två personer med ett nykonstruerat, inställbart luftfjädrat säte för föraren och ett framåtvänt säte i full storlek för passageraren. Förarplatsens ergonomi påverkas också av den lutningsbara och teleskoperande rattstången som ger gott om valmöjligheter för förare, oavsett storlek.

– Den rundade instrumentpanelen ger god uppsikt över instrumenten. En färgdisplay ger bland annat driftinformation och information från backkameran. Lättmanövrerade reglage bidrar till ökad förarkomfort och enkel manövrering. Den låga, sluttande huven ger tillsammans med förarens centrala position och den generöst tilltagna glasytan, utmärkt sikt i alla riktningar. Jämfört med föregångarna finns också mer lagringsutrymmen och bättre AC, säger Julien Balardelle.

– Flera åtgärder har vidtagits för att öka säkerheten. Bland annat har belysningen förbättrats med hjälp av nykonstruerade strålkastare och blinkers samt nya, högt monterade, lysdiodsignalljus som indikerar maskinbredden. Andra komplement är ett omfattande ledstångssystem, halksäkra ytor och stora speglar med brett synfält – bland annat finns en uppvärmd version.

För att underlätta åtkomsten till de vanligaste servicepunkterna kan huven höjas och sänkas på elektrisk väg via en brytare i hytten. Även hytten kan fällas och därmed ge åtkomst till transmission, drivaxlar och hydraulkomponenter. Även kylaren som är monterad baktill i hytten är enkel att nå. Kylarvätska med lång livslängd, förlängda avtappningsintervall för motorolja och hydraulolja samt justeringsfria hjullager bidrar till att hålla underhållskostnader nere.

I hytten finns ett ”servicecenter” med eluttag, diagnostikanslutning och Cat Data Link-anslutning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078