Byggbranschen lyfter mot rekordnivå
– En märkbar återhämtning för byggnäringen ger hopp om ett ökat byggande de närmaste två åren. Utvecklingen drivs i första hand av ökade bostadssatsningar med stöd från investeringar i infrastruktur, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.
Svensk byggindustri växlar upp. Efter ett par år med svag ekonomisk tillväxt finns nu tydliga tecken på att byggbranschen är på väg att lyfta på bred front med bränsle från såväl hushållens spirande optimism på hemmaplan som förbättrad global tillväxt.
– I år är det framför allt hushållens konsumtion som driver utvecklingen. Samtidigt ser vi hur USA har tagit på sig rollen som ledare för återhämtningen av världsekonomin med benäget bistånd av traditionellt starka aktörer som Storbritannien och Tyskland. Det finns dock en baksida, och det är att tillväxtländer som Brasilien nu börjar dra tillbaka stimulanser, säger Johan Deremar.
Den underliggande tendensen är dock klart positiv och redan under första halvåret 2013 märktes en tydlig uppgång vad gäller nybyggandet av bostäder. I själva verket var uppgången så kraftig att den kompenserar för de vikande siffrorna inom övriga segment och prognosen just nu är att det sammanlagda byggandet i Sverige under 2013 hamnat i nivå med året innan.
Sämst i klassen under förra året var det privata lokalbyggandet som minskade med elva procent. I huvudsak kan nedgången förklaras med vikande investeringar i gruvindustrin som investerade stort i både etableringar och maskiner under 2012.
Ett av förra årets största ras drabbade fritidshus där Sveriges Byggindustrier har beräknat att investeringarna minskade med hela 25 procent jämfört med året innan. Anledningen var främst ett stort utbud, vilket höll tillbaka investeringsviljan. Enligt Mäklarstatistik ökade dock priserna igen i slutet av året. Under förra årets avslutande kvartal låg priserna två procent högre än under samma period året innan, vilket är ett förhållandevis säkert tecken på att även byggandet av fritidshus kommer att vända uppåt igen.
Liknande utveckling noteras inom handeln där investeringarna minskade med uppskattningsvis tio procent under 2013. Enligt den senaste prognosen från Handelns Utredningsinstitut har dock detaljhandelns omsättning skjutit fart igen med en förväntat fortsatt tillväxt i varje fall de närmaste två åren. Därför talar mycket för att även utbyggnaden av handelslokaler fortsätter.
Anläggningsbyggandet gick starkt 2012 , framför allt tack vare stora privata investeringsökningar. För den privata sektorn fortsatte uppgången även under 2013, medan däremot de offentliga investeringarna minskade med ungefär fyra procent – och lika stor minskning förutspås för 2014.
Enligt beräkningarna kommer dock de privata satsningarna att skjuta fart igen, framför allt inom sektorerna vatten- och reningsverk samt energi. Även satsningarna på post och telekom förväntas ligga kvar på en hög nivå, i varje fall det närmaste året. Att utvecklingen vänder neråt under 2015 hänförs till att utbyggnaden av fibernät och master i glesbygd till större delen är avslutad.
Transportsektorn har sett hyggligt bra ut under de senaste tre åren med kontinuerligt ökande investeringar. Hamnutbyggnader och modernisering av exempelvis buss- och pendeltågsstationer kommer att fortsätta och medföra att trenden håller i sig.
Senare i vår förväntas regeringen ta ställning till den nationella planen för transportsystemet 2014-2025. Mycket tyder på att statens investeringar i infrastruktur minskar i år, men tar bättre fart under 2015. På järnvägssidan väntar exempelvis Mälarbanan, Lidingöbanan, och dubbelspårsutbyggnad vid Gamla Uppsala. För att bedömningen på vägsidan ska hålla krävs att byggandet av Förbifart Stockholm kommer igång som planerat.
Bedömningen är att de offentliga anläggningsinvesteringarna minskar med fyra procent i år för att öka med sju procent under 2015. Sammantaget innebär det att de totala anläggningsinvesteringarna ökar med två procent i år och med fyra procent under 2015.
– Vad gäller det sammanlagda byggandet är rekordåret 2007 då det investerades nästan 311 miljarder kronor. Nu ser det ut som om det rekordet slås under 2015 då prognosen säger 311,9 miljarder kronor, säger Johan Deremar.
Ökningen sätter förstås sina spår även i sysselsättningen.
– 2013 sysselsatte branschen lite mer än 310 000 personer. Vi räknar med att antalet sysselsatta kommer att ha stigit med ungefär 96 000 innan 2015 är till ända. Det betyder att vi nästan når upp till de 322 000 anställda som byggbranschen hade under rekordåret 1992, säger Sveriges Byggindustriers chefekonom Fredrik Isaksson.